Άδεια χρήσης υπολογιστή και εκπαιδευτική άδεια ΤΕΛΟΣ!

Τι αλλάζει για τις άδειες στο Δημόσιο - Δείτε αναλυτικά

Πρώτη ανάρτηση: 17/10/2013 - 23.49

Ρεπορτάζ: Γιάννης Ευσταθίου

Διορθωμένη και βελτιωμένη κατέθεσε στη Βουλή, τη διάταξη που αφορά στη «Διαύγεια» ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλαίσιο του νομοσχεδίου «Ρυθμίσεις Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης». Με τη νέα διατύπωση, ορίζεται κατά τρόπο ξεκάθ��ρο, που δεν επιδέχεται πλέον καμία παρερμηνεία ή αμφισβήτηση, ότι οι νομοθετικές ή διοικητικές πράξεις και αποφάσεις για να ισχύουν, θα πρέπει απαραίτητα προηγουμένως να έχουν αναρτηθεί για διαβούλευση στο πρόγραμμα «Διαύγεια».

Επιπλέον, αντιστρέφεται η λογική του ισχύοντος νόμου και ορίζεται πλέον ότι σε περίπτωση διαφοράς ανάμεσα στο αναρτημένο κείμενο και στο κείμενο της πράξης υπερισχύει αυτό που δημοσιοποιείται στη «Διαύγεια».

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου, αμέσως μετά την κατάθεση του νομοθετήματος στη Βουλή, με αυτό ρυθμίζονται «μια σειρά θεμάτων που εντάσσονται στο πλαίσιο ευρύτερων αλλαγών που προωθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης, για τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση του δημόσιου τομέα, ενώ παράλληλα αποκαθίστανται αδικίες απέναντι σε συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών». Συγκεκριμένα:

-Καταργείται η άδεια «χρήσης κομπιούτερ» 6 ημερών το χρόνο που από το 1989 χορηγείται στους δημοσίους υπαλλήλους, οι οποίοι χρησιμοποιούν στη δουλειά τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Με τον τρόπο αυτό εκτιμάται ότι εξοικονομούνται ετησίως, περίπου, 1,8 εκατομμύρια εργατοώρες στο δημόσιο τομέα.

-Εξορθολογίζονται (σύμφωνα με τα όσα αναφέρει επί λέξει ο υπουργός) οι αναρρωτικές και οι εκπαιδευτικές άδειες των δημοσίων υπαλλήλων. Συγκεκριμένα, οι βραχυχρόνιες αναρρωτικές μειώνονται από 10 μέρες το χρόνο σε 8 με ιατρική γνωμάτευση, ενώ οι μέρες αναρρωτικής που χορηγούνται με απλή υπεύθυνη δήλωση του υπαλλήλου μειώνονται από 4 σε 2 και όχι συνεχόμενες. Όσον αφορά στις άδειες εξετάσεων που χορηγούνται σε φοιτητές – δημοσίους υπαλλήλους, αυτές μειώνονται από 20 μέρες σε 10 ανά εκπαιδευτικό έτος, ενώ για κάθε μέρα εξετάσεων χορηγείται πλέον μια ημέρα αντί 2 που ισχύει σήμερα.

-Τυχεροί όμως –όπως έχει επισημάνει ήδη το Star.gr- οι άντρες πατέρες και δη γονείς διδύμων ή και παραπάνω παιδιών. Καθώς, όσον αφορά στις γονικές άδειες, παρέχονται πρόσθετες διευκολύνσεις στους γονείς δημοσίους υπαλλήλους. Συγκεκριμένα, σε περίπτωση γέννησης διδύμων, τριδύμων κ.λπ. χορηγείται επιπλέον άδεια ανατροφής χρονικής διάρκειας 3 μηνών, με αποδοχές, για κάθε τέκνο πέραν του ενός. Επίσης, δίδεται η δυνατότητα στον πατέρα δημόσιο υπάλληλο να κάνει χρήση του μειωμένου ωραρίου ή της 9μηνης άδειας ανατροφής τέκνου, σε περίπτωση που η σύζυγός του δεν εργάζεται.

-Αποσαφηνίζεται η δικονομική προστασία υπαλλήλων που έχουν τεθεί σε καθεστώς αυτοδίκαιης αργίας, καθώς γίνεται πλέον ξεκάθαρη η δυνατότητα του υπαλλήλου να ζητήσει αναστολή της αργίας με αίτησή του. Παράλληλα, επιταχύνεται και η σχετική διαδικασία. Η παρέμβαση αυτή έγινε μετά από αίτημα της ΑΔΕΔΥ.

-Επιταχύνεται η πειθαρχική διαδικασία, αφού πλέον προβλέπεται η πλήρης και αποκλειστική απασχόληση των τακτικών μελών και του Γ’ Τμήματος του Δευτεροβάθμιου Πειθαρχικού Συμβουλίου.

-Δίνεται λύση σε μία πολυετή εκκρεμότητα η οποία αφορούσε σε επιτυχόντες του ΑΣΕΠ από το 2008, οι οποίοι θα προσληφθούν μετά από αναμονή τουλάχιστον τεσσάρων ετών, στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top