EYΠ: ψάξτε όσο θέλετε, παρακολουθήσεις κομμάτων δεν υπάρχουν

Επιβεβαιώνει η ΑΔΑΕ ότι δεν υπάρχει καταγγελία για παρακολούθηση κόμματος

«Ψάξτε όσο θέλετε, παρακολουθήσεις κομμάτων δεν υπάρχουν» διαμηνύει εμμέσως πλην σαφώς η διοίκηση της ΕΥΠ, μέσω της επιστολής που απέστειλε στην Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου Επικοινωνιών, στις 11/10/2013 ο Διοικητής της ΕΥΠ κ. Θ. Δραβίλλας.

Με την επιστολή του συγκεκριμένα προς τον Πρόεδρο της ΑΔΑΕ κ. Α. Λαμπρινόπουλο, ο κ. Δραβίλλας εισηγείται τη διενέργεια ελέγχου από τη συγκεκριμένη Αρχή στις εγκαταστάσεις της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών.

Ο κ. Δραβίλλας υπενθυμίζει ότι έχει παρέλθει περίοδος δύο ετών από τον τελευταίο έλεγχο που διεξήγαγε η Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου των Επι��οινωνιών και δεδομένου ότι στο διάστημα που μεσολάβησε έχει λάβει χώρα αλλαγή στη Διοίκηση της Υπηρεσίας, αλλά και λαμβάνοντας υπόψη την παρούσα συγκυρία, επισημαίνει την ανάγκη διεξαγωγής του σχετικού ελέγχου το συντομότερο δυνατό.

Ο Διοικητής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών αναφέρει επίσης στην επιστολή του ότι η πρωτοβουλία εναπόκειται αποκλειστικά στη διακριτική ευχέρεια της Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου των Επικοινωνιών και διαβεβαιώνει ότι παραμένει στη διάθεσή του κ. Λαμπρινόπουλου για κάθε συνδρομή που τυχόν απαιτηθεί για την απρόσκοπτη διεκπεραίωση του έργου του.

Από την πλευρά της η ΑΔΑΕ επιβεβαιώνει σε σημερινή της ανακοίνωση ότι αφενός δεν έχει δεχτεί καταγγελία πολιτικού ή κόμματος, αφετέρου στους ελέγχους που έχει διεξαγάγει δεν έχει διαπιστώσει παράνομες παρακολουθήσεις επικοινωνιών από τις κρατικές αρχές.

Στο δελτίο Τύπου που εξέδωσε η ΑΔΑΕ αναφέρεται:

«Σχετικά με τα αναφερόμενα σε δημοσιεύματα του Τύπου και τις συζητήσεις που γίνονται στα μέσα ενημέρωσης τις τελευταίες ημέρες αναφορικά με παρακολουθήσεις τηλεφωνικών και άλλων ηλεκτρονικών επικοινωνιών επιθυμεί να παρατηρήσει τα ακόλουθ��:

1. Τα αναφερόμενα είναι αόριστα και δεν παρέχουν στοιχεία που θα μπορούσαν να ελεγχθούν από την Αρχή.

2. Νόμιμες παρακολουθήσεις επικοινωνιών διεξάγονται πάντοτε σύμφωνα με τις διατάξεις της ισχύουσας νομοθεσίας περί άρσης απορρήτου (για λόγους εθνικής ασφαλείας ή για την διακρίβωση ιδιαίτερα σοβαρών ποινικών αδικημάτων). Οι αποφάσεις-διατάξεις για άρση απορρήτου που είναι δυνατό να αφορούν περιεχόμενο ή/και δεδομένα επικοινωνίας, εκδίδονται από τις αρμόδιες δικαστικές αρχές, οι οποίες και μόνο κρίνουν την σκοπιμότητα της κάθε συγκεκριμένης περίπτωσης άρσης απορρήτου.

3. Η ΑΔΑΕ πραγματοποιεί ελέγχους στα συστήματα και τα αρχεία που χρησιμοποιούνται κατά την εκτέλεση των διατάξεων άρσης απορρήτου, τόσο των παρόχων υπηρεσιών επικοινωνιών, όσο και των αρμόδιων κρατικών αρχών. Διευκρινίζεται ότι ο έλεγχος της ΑΔΑΕ, σύμφωνα με ρητή διάταξη του νόμου, αφορά μόνο στην τήρηση των νόμιμων διαδικασιών χωρίς να εξετάζει την κρίση των δικαστικών αρχών.

4. Παράνομες παρακολουθήσεις, μέσω των συστημάτων που διαθέτουν οι πάροχοι και οι κρατικές αρχές για την υλοποίηση των διατάξεων άρσης απορρήτου, δεν έχουν διαπιστωθεί κατά τους ελέγχους της ΑΔΑΕ.

5. Παράνομες παρακολουθήσεις επικοινωνιών με παρέμβαση τρίτων στα δίκτυα των παρόχων έχουν διαπιστωθεί από την ΑΔΑΕ κατά τους ελέγχους που πραγματοποιεί (είτε αυτεπάγγελτα είτε μετά από καταγγελία) και, σε όποιες περιπτώσεις εντοπίζεται ευθύνη των παρόχων, επιβάλλονται οι νόμιμες διοικητικές κυρώσεις. Σημ��ιώνεται πάντως ότι πρόκειται για ελάχιστες μεμονωμένες περιπτώσεις όπως φαίνεται από τα στοιχεία που παρατίθενται στις ετήσιες Εκθέσεις Πεπραγμένων της Αρχής.

6. Η ΑΔΑΕ προβαίνει σε ελέγχους όταν δέχεται συγκεκριμένες καταγγελίες από πολίτες-χρήστες υπηρεσιών επικοινωνιών για πιθανή παράνομη παρακολούθηση των επικοινωνιών τους και ενημερώνει πάντοτε εγγράφως τους καταγγέλλοντες για τα αποτελέσματα των ελέγχων.

7. Η ΑΔΑΕ δεν έχει δεχθεί πρόσφατα καταγγελία από πολιτικό πρόσωπο ή κόμμα για πιθανή παραβίαση του απορρήτου των επικοινωνιών του.

8. Σε ό,τι αφορά τα αναφερόμενα περί φορητών συσκευών παρακολούθησης επικοινωνιών κινητής τηλεφωνίας (βαλιτσάκια) η ΑΔΑΕ έχει επανειλημμένα επισημάνει την ανάγκη νομοθετικής ρύθμισης για τον έλεγχο της διάθεσης των συσκευών αυτών στην αγορά.

9. Σε ορισμένες τερματικές τηλεφωνικές συσκευές είναι κατ΄ αρχήν δυνατή, λόγω της εξέλιξης της τεχνολογίας, παράνομη παρέμβαση με σκοπό την υποκλοπή των επικοινωνιών. Για την αντιμετώπιση του προβλήματος προωθείται από την ΑΔΑΕ σε συνεργασία με τους παρόχους, που είναι και οι κατά νόμον υπεύθυνοι για την ενημέρωση των χρηστών όσον αφορά τους κινδύνους παραβίασης του απορρήτου, η έκδοση ειδικού φυλλαδίου που θα περιλαμβάνει μέτρα αυτοπροστασίας των χρηστών».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top