H «Οδύσσεια» ενός αυθαιρέτου: Νέες περιπέτειες για 300.000 ιδιοκτήτες ακινήτων

Ζητούν δελτίο τρωτότητας από όσους είχαν υπαχθεί στο νόμο Παπακωνσταντίνου!

H «Οδύσσεια» ενός αυθαιρέτου: Νέες περιπέτειες για 300.000 ιδιοκτήτες ακινήτων

Σε νέες περιπέτειες οδηγούνται πάνω από 300.000 ιδιοκτήτες αυθαιρέτων που έχουν υπαχθεί στο νόμο 4014/11 (τον γνωστό ως «νόμο Παπακωνσταντίνου»).

Σε Υπουργική Απόφαση που τέθηκε χθες σε δημόσια διαβούλευση, επισημαίνεται η υποχρέωση όλων όσων έχουν υπαχθεί ή πρόκειται να υπαχθούν σε διαδικασίες «νομιμοποίησης» είτε με παλαιότερους νόμους είτε με το νέο νόμο 4178/2013 («νόμος Καλαφάτη») να υποβάλουν –εκτός των άλλων δικαιολογητικών- «Δελτίο δομικής Τρωτότητας» του φέροντος οργανισμού ή μελέτη στατι��ής επάρκειας, ανάλογα με το είδος του κτιρίου!

Η κατάθεση των δύο εν λόγω δικαιολογητικών προβλέπεται τόσο από το «νόμο Καλαφάτη» όσο και από το «νόμο Παπακωνσταντίνου» που έχει κηρυχθεί αντισυνταγματικός από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Όμως, στο «νόμο Παπακωνσταντίνου», η υποχρέωση κατάθεσης των δύο δικαιολογητικών ορίστηκε για τη δεύτερη φάση της τακτοποίησης με αποτέλεσμα από τους 300.000 και πλέον που έχουν υπαχθεί στο νόμο αυτό, λιγότεροι από 100 (!) να έχουν υποβάλει «Δελτίο Τρωτότητας» ή μελέτη στατικής επάρκειας.

Σε αυτό, βέβαια, συνέβαλε το πάγωμα των διαδικασιών τακτοποίησης, εξαιτίας της απόφασης του ΣτΕ να κηρύξει το νόμο αντισυνταγματικό. Ωστόσο, παρέμενε σε εκκρεμότητα η κατάθεση των δικαιολογητικών αυτών, γεγονός που αποπροσανατόλισε τους 300.000 ιδιοκτήτες αυθαιρέτων, καθώς δεν γνώριζαν εάν πρέπει ή όχι να τα καταθέσουν αφού ο νόμος ήταν αντισυνταγματικός.

Με την υποχρέωση, όμως, να υπαχθούν και στο νέο νόμο («νόμο Καλαφάτη»), οι 300.000 ιδιοκτήτες πρέπει να προσκομίσουν πλέον τα εν λόγω δικαιολογητικά διαφορετικά η υπαγωγή τους θα είναι άκυρη…

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top