Σαμαράς: Από δημοψήφισμα η λύση για το Κυπριακό

Αναστασιάδης: Είμαι αποφασισμένος για τον νέο κύκλο συνομιλιών

Το Κυπριακό, ενόψει της επανέναρξης των συνομιλιών, ήταν το βασικό μενού των συζητήσεων του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, οι οποίοι συναντήθηκαν σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Είναι δεδομένο ότι η οποιαδήποτε λύση του Κυπριακού προβλήματος θα πρέπει να οδηγήσει σε ένα διζωνικό, κοινωνικό, ομόσπονδο Κράτος με μία διεθνή προσωπικότητα, μία κυριαρχία και μία ιθαγέ��εια» σημείωσε ο κ. Σαμαράς, ο οποίος τάχθηκε υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος για το τελικό σχέδιο: «Είναι αυτονόητο, ότι όποια τελική κρίση θα πρέπει να εγκριθεί με δημοψήφισμα από τον Κυπριακό Λαό. Μία λύση η οποία θα είναι, ασφαλώς και εντός των πλαισίων που ορίζει η σχέση μας με την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι με τον Κύπριο πρόεδρο θα υπάρχει συνεχής επαφή και «ένας διαρκής συντονισμός προκειμένου να έχουμε τα πιο καλά δυνατά αποτελέσματα».

Από την πλευρά του, ο κ. Αναστασιάδης ξεκαθάρισε ότι είναι αποφασισμένος να εργαστεί μεθοδικά και συστηματικά «έτσι ώστε ο νέος κύκλος συνομιλιών που επίκειται, πρώτον να είναι καλά προετοιμασμένος και δεύτερον να δίνει την ελπίδα ότι υπάρχει προοπτική να οδηγηθούμε σε μία λύση που θα διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα του συνόλου των πολιτών της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Ο κ. Αναστασιάδης πρόσθεσε ότι αυτό που έχει σημασία δεν είναι ο χρόνος έναρξης των διαπραγματεύσεων «αλλά ο καλά προετοιμασμένος διάλογος, έτσι ώστε να μην επαναλάβουμε μια μέθοδο που φαίνεται να μην απέδωσε τουλάχιστον στο παρελθόν τα αναμενόμενα».

Ο πρόεδρος της Κύπρου έκανε λόγο για Ομοσπονδιακό κράτος και εκτίμησε ότι η επιστροφή της Αμμοχώστου «θα δώσει τη δυνατότητα να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη από των Ελληνοκυπρίων προς την Τουρκία».

«Επιτέλους η Κύπρος να απαλλαγεί από κατοχικά στρατεύματα, να απελευθερωθεί επανενούμενη και να δημιουργήσει συνθήκες ευημερίας για όλους ανεξαίρετα τους κατοίκους της, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους» κατέληξε ο κ. Αναστασιάδης, ο οποίος υπογράμμισε ότι θα έρθει η μέρα που «θα είμαστε σε θέση να πούμε ότι δώσαμε ό,τι χρωστούσαμε στις παρούσες, αλλά και στις μέλλουσες γενιές��.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top