«Ψαλιδάρα» 70% στις συντάξεις εν ενεργεία βουλευτών και δημάρχων!

Αφορά τους αιρετούς που απασχολήθηκαν στο Δημόσιο

Σε περικοπή της σύνταξής τους κατά 70% υπόκεινται οι εν ενεργεία βουλευτές και οι αιρετοί (δήμαρχοι και αντιδήμαρχοι) που λαμβάνουν σύνταξη λόγω απασχόλησης στον δημόσιο ή τον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Όπως αναφέρεται σε ερμηνευτική εγκύκλιο του ΙΚΑ, από 1/1/2013 οι συνταξιούχοι φορέων αρμοδιότητας του υπουργείου Εργασίας που έχουν απασχοληθεί αποκλειστικά ή κατά το μεγαλύτερο μέρος του εργασιακού τους βίου στον δημόσιο ή τον ευρύτερο δημόσιο τομέα και κατέχουν θέση βουλευτή ή θέσεις αιρετών οργάνων (δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι κ.λπ.), υπόκεινται σε περικοπή της σύνταξής τους κατά 70%.

Έως το 2012, οι συνταξιούχοι φορέων αρμοδιότητας του υπουργείου Εργασίας που κατέχουν θέσεις βουλευτών δεν υπόκειντο σε αναστολή ή περικοπή της σύνταξής τους, ανεξάρτητα εάν είχαν απασχοληθεί απ��κλειστικά ή κατά το μεγαλύτερο μέρος στον δημόσιο ή τον ευρύτερο δημόσιο τομέα ή τον ιδιωτικό τομέα ή είχαν αυτοαπασχοληθεί.

Η εγκύκλιος αναφέρει το παράδειγμα συνταξιούχου του ΤΑΠ-ΟΤΕ, ηλικίας κάτω των 55 ετών, ο οποίος κατέχει θέση δημάρχου.

Ο συγκεκριμένος συνταξιούχος υπόκειται σε αναστολή της κύριας και επικουρικής σύνταξής του, ενώ μετά τη συμπλήρωση του 55ου έτους της ηλικίας του περικόπτεται η κύρια σύνταξή του κατά 70% για το ποσό της σύνταξης που υπερβαίνει τα 30 ημερομίσθια ανειδίκευτου εργάτη, όπως αυτό είχε.

Μετά όμως την 1/1/2013 γίνεται περικοπή κατά 70% στο σύνολο του ποσού της σύνταξής του, ανεξάρτητα εάν έχει συμπληρώσει ή όχι το 55ο έτος της ηλικίας του.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top