Μητσοτάκης: τέρμα στη γραφειοκρατία σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ

150 ειδικοί θα «σκανάρουν» τη νομοθεσία

Τέρμα στη γραφειοκρατία σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ θέτει ως στόχο ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης, με το πρόγραμμα συνεργασίας με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη την άρση των διοικητικών βαρών σε 13 τομείς της οικονομίας.


Πιο συγκεκριμένα, περίπου 150 δημόσιοι λειτουργοί, εθνικοί εμπειρογνώμονες και ανώτατα στελέχη της Δημόσιας Διοίκησης, δεκάδες κλαδικοί φορείς και οργανώσεις του επιχειρηματικού κόσμου της χώρας, συνεργάζονται στο πλαίσιο μιας χαρτογράφησης της νομοθεσίας με τελικό στό��ο τη μείωση κατά 25% των διοικητικών βαρών που λειτουργούν ανασταλτικά για την επιχειρηματικότητα, την ανταγωνιστικότητα και την ανάπτυξη και ενισχύουν τα φαινόμενα διαφθοράς.

Παράλληλα, για πρώτη φορά αποκτάει θεσμική μορφή η ενεργός συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων μέσα από τη λειτουργία του Επιχειρηματικού Γνωμοδοτικού Συμβούλιου (BAC). Στο πλαίσιο αυτό, ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ, ΣΕΤΕ και ΓΣΕΕ καταγράφουν τις απόψεις τους και συμμετέχουν στη διαδικασία διαμόρφωσης του ρυθμιστικού πλαισίου.

Ήδη έχουν καταγραφεί 4.600 διοικητικά βάρη, ενώ εντός του Σεπτεμβρίου, οριστικοποιείται ο εντοπισμός του 20% των υποχρεώσεων που έχουν το μεγαλύτερο διοικητικό κόστος και δημιουργούν την υψηλότερη όχληση.

Στο πλαίσιο της εξαιρετικής σημασίας που αποδίδει στη μείωση της γραφειοκρατίας και τη στήριξη της στρατηγικής συνεργασίας με τον ΟΟΣΑ, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης συμμετείχε στις συνεδριάσεις διαχείρισης του έργου που πραγματοποιήθηκαν πρόσφατα.

Με αφορμή τις συγκεκριμένες συνεδριάσεις ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Μητσοτάκης, δήλωσε σχετικά:

«Η απλοποίηση των διαδικασιών, της μείωσης των διοικητικών βαρών των επιχειρήσεων αλλά και των πολιτών είναι στην πρώτη πολιτική προτεραιότητα του δικού μας Υπουργείου. Η μεταρρυθμιστική μας ατζέντα δεν περιορίζεται μόνο στην εκπλήρωση των υποχρεώσεων της χώρας απέναντι στους πιστωτές. Είμαι πεπεισμένος ότι η απλοποίηση των διαδικασιών με τον τρόπο της, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, θα συμβάλει ουσιαστικά στον περιορισμό της διαφθοράς».

Χαιρετίζοντας τις εργασίες του Επιχειρηματικού Γνωμοδοτικού Συμβουλίου και της Επιτροπής υψηλού επιπέδου του έργου, η Υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Εύη Χριστοφιλοπούλου, επεσήμανε ότι η μείωση της γραφειοκρατίας αποτελεί εθνική προτεραιότητα.

«H επανεκκίνηση της ανάπτυξης προϋποθέτει απλοποίηση των διοικητικών διαδικασιών, κατάργηση των εμποδίων και μείωση του διοικητικού κόστους. Επελέγη ένας διεθνής οργανισμός εγνωσμένου κύρους για την υλοποίηση αυτού του δύσκολου εγχειρήματος, διότι θεωρούμε κομβικής σημασίας τη διασφάλιση συγκεκριμένου αποτελέσματος. Επιπλέον, συνεργαζόμαστε ουσιαστικά με τους κοινωνικούς εταίρους, συνδιαμορφώνοντας ισόρροπα το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο», σημείωσε χαρακτηριστικά η κυρία Χριστοφιλοπούλου.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top