Άνοιγμα Σαμαρά στον Πούτιν και πρόσκληση να επισκεφτε�� την Ελλάδα

Ενδιαφέρον εκ νέου της Ρωσίας για Gazprom, ΟΣΕ και άλλες επενδύσεις !

Πρόσκληση να επισκεφθεί την Ελλάδα απηύθυνε στον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, κατά τη συνάντησή του με την πρόεδρο του Συμβουλίου της Ομοσπονδιακής Συνέλευσης της Ρωσίας Βαλεντίνα Ματβιένκο, η οποία επέδωσε από την πλευρά της προσωπικό μήνυμα του Ρώσου προέδρου στον Έλληαν πρωθυπουργό.

Η κ. Ματβιένκο μετέφερε επίσης το έντονο ενδιαφέρον από ρωσικές εταιρείες για επενδύσεις στην Ελλάδα, όπως και την πρόθεση της ρωσικής κυβέρνησης να στηρίξει με κάθε τρόπο τις επενδύσεις.

Με τη συνάντηση αυτή και το περιεχόμενο του διαλόγου άρθηκαν και οι πρόσφατες «παρεξηγήσεις» που υπήρξαν σε διπλωματικό επίπεδο, όταν ο Ρώσος πρόεδρος βρέθηκε στο Ροστόφ και σε δηλώσεις του εξέφρασε την απορία του για το γεγονός ότι επιχειρηματίες από τη χώρα του προτιμούν να επενδύουν στην Ελλάδα αντί για τη Ρωσία.

Μάλιστα η πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Συνέλευσης της Ρωσίας ανέφερε ότι η Gazprom θα συμμετάσχει στον νέο διαγωνισμό για τη ΔΕΠΑ, ενώ άσκησε κριτική στη στάση της ΕΕ έναντι της ρωσικής εταιρείας. Όπως χαρακτηριστικά επισήμανε «η ρωσική εταιρεία έχει δραστηριότητα παντού στην Ευρώπη και εκείνοι έχουν πρόβλημα αν η Gazprom έρθει στην Ελλάδα». Η Ρωσίδα αξιωματούχος αναφέρθηκε και σε ενδιαφέρον από τη χώρα της για τον ΟΣΕ.

Κατά τα άλλα εξέφρασε την αλληλεγγύη της για τον αγώνα που κάνουν οι Έλληνες και ανέφερε ότι κατανοεί τις δυσκολίες, ενώ έπλεξε το εγκώμιο του πρωθυπουργού. «Απαιτούν ανδρεία οι αποφάσεις που έχετε πάρει» ανέφερε απευθυνόμενη στον κ. Σαμαρά, ενώ ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε αισιόδοξος, υποστηρίζοντας ότι είμαστε στο τελευταίο τμήμα της διαδρομής.

Ο πρωθυπουργός επίσης αναφέρθηκε στο ζήτημα της τιμής του φυσικού αερίου και της επιστολής που απέστειλε στον Βλαντιμίρ Πούτιν για το ίδιο θέμα, με την κ. Ματβιένκο ��α αναφέρει ότι υπήρξε άμεση ανταπόκριση και ότι ύστερα από τους δύο γύρους συνομιλιών, ελ��ίζει ότι μετά τον τρίτο γύρο θα υπάρξει συμφωνία.

Η πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Συνέλευσης συναντήθηκε ακόμη με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και τον υπουργό Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλο.

Όπως ανέφερε μετά τη συνάντησή του την κ. Ματβιένκο ο κ. Βενιζέλος, η συνάντηση αφορούσε όλο το πλέγμα των διμερών σχέσεων (τουρισμό, ενέργεια, επενδύσεις και ιδιωτικοποιήσεις), υπενθύμισε ότι το ΥΠΕΞ «χαιρέτισε ως ιδιαίτερα σημαντικό γεγονός την πρόσφατη συμφωνία μεταξύ των κ. Κέρι και Λαβρόφ, στη Γενεύη, ως βήμα για μια πολιτική λύση στο δράμα της Συρίας» και χαρακτήρισε την κ. Ματβιένκο ως το κατάλληλο πρόσωπο για να δώσει μια μεγάλη ώθηση στις διμερείς εταιρικές σχέσεις.

Ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι η Ελλάδα θα αξιοποιήσει στο έπακρο το εξάμηνο της ελληνικής Προεδρίας στην Ε.Ε. «για να αναβαθμίσουμε τις σχέσεις, όχι μόνο σε διμερές επίπεδο, αλλά και μεταξύ Ε.Ε. -Ρωσικής Ομοσπονδίας, σε όλα τα επίπεδα».

«Αισθάνομαι πραγματικά φίλη της Ελλάδας και πραγματικά σας διαβεβαιώνω ότι υπάρχουν πάρα πολλοί άνθρωποι και στα ανώτερα κλιμάκια στη Ρωσία, οι οποίοι είναι ειλικρινείς φίλοι της Ελλάδας» ανέφερε από την πλευρά της η κ. Ματβιένκο, η οποία εξέφρασε την ικανοποίησή της και για το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια «έχει αναβαθμιστεί το επίπεδο των ελληνορωσικών σχέσεων, σε πολιτικό και πολιτειακό επίπεδο και στοχεύουμε στην αναβάθμισή τους σε όλο το φάσμα που διέπει τις ελληνορωσικές σχέσεις».

Η πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Συνέλευσης της Ρωσίας κατέληξε:

«Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι και για τις σχέσεις που υπάρχουν μεταξύ των δύο υπουργείων Εξωτερικών και σε αυτό το πλαίσιο σας διαβιβάζω τους χαιρετισμούς του ρώσου ΥΠΕΞ κ. Λαβρόφ, ο οποίος με διαβεβαίωσε ότι αναμένει να συναντηθείτε εν όψει της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top