Γιάννης Στουρνάρας: Παραδέχτηκε αλλά… έμμεσα, το νέο δάνειο ύψους 10δις στην Ελλάδα

«Δεν μιλάμε για νέο Μνημόνιο, ούτε για νέους όρους» ξεκαθαρίζει ο ΥΠΟΙΚ

Το γεγονός ότι έχει τεθεί στο τραπέζι των συζητήσεων το θέμα για νέα βοήθεια προς την Ελλάδα, παραδέχεται εμμέσως πλην… σαφώς, ο Γιάννης Στουρνάρας.

Ο Υπουργός Οικονομικών, κάνει λόγο για ένα νέο δάνειο ύψους 10 δις ευρώ, το οποίο θα πάρει η χώρα μας, ΑΝ τελικά χρειαστεί:

«Αν χρειαστεί περαιτέρω στήριξη η Ελλάδα, αυτή θα είναι της τάξεως των 10 δισ. ευρώ, πολύ μικρό ποσό δηλαδή συγκριτικά με τα προηγούμενα μνημόνια».

Παράλληλα, ξεκαθαρίζει και τονίζει πως «δεν μιλάμε για νέο μνημόνιο, αλλά για ένα πακέτο οικονομικής στήριξης, χωρίς νέους όρους».

Χαρακτηριστικό είναι πάντως, πως ο και ο Γερμανός Επίτροπος Ενέργειας, Γκίντερ Έτινγκερ, σε χθεσινές δηλώσεις του, έκανε λόγο για το ίδιο περίπου ποσό, κάτι το οποίο δείχνει πως το ύψος του δανείου έχει «κλειδώσει» πάνω-κάτω.

Παράλληλα, ο ΥΠΟΙΚ δηλώνει πως δεν υπάρχει περίπτωση νέου κουρέματος του ελληνικού χρέους:

«Μέχρι το 2016 έχουν τεθεί οι στόχοι -οι υποχρεώσεις μας- και δε μπορούν να απαιτηθούν άλλα μέτρα, ούτε να τεθούν άλλοι στόχοι. Υπάρχει νομική βάση από την απόφαση του Eurogroup του Νοεμβρίου του 2012 για επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής του χρέους και για μείωση του επιτοκίου δανεισμού μας, κι αυτά θα γίνουν», προσθέτει.

Όσο για το αν μπορεί η Ελλάδα να βγει τελικά στις αγορές; Ο Γιάννης Στουρνάρας, δεν δείχνει πολύ αισιόδοξος ακόμα:

«Δεν έχουμε τις δύο απαραίτητες προϋποθέσεις για να βγούμε στις αγορές, που είναι, πρώτον, η ύπαρξη πρωτογενούς πλεονάσματος και, δεύτερον, η εμφάνιση θετικού ρυθμού ανάπτυξης στο ΑΕΠ για δύο συνεχόμενα τρίμηνα. Στο τέλος του έτους θα κριθεί αν θα έχουμε τελικά πρωτογενές πλεόνασμα φέτος ή θα το πετύχουμε την επόμενη χρονιά. Με βάση τα αποτελέσματα του 2013 θα ληφθούν και οι αποφάσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σχετικά με το ποσό της νέας χρηματοδότησης, την επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής του χρέους μας και τη μείωση των επιτοκίων δανεισμού μας».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top