Ανοικτός σε ελάφρυνση του χρέους από το 2014 αλλά «όχι σε νέο “κούρεμα”» ο Σόιμπλε

Έπαινοι σε Ελλάδα για τις μεταρρυθμίσεις - Τι είπε για τις γερμανικές αποζημιώσεις

Ανοικτός σε ελάφρυνση του χρέους από το 2014 αλλά «όχι σε νέο “κούρεμα”» ο Σόιμπλε

Ανοικτό το ενδεχόμενο να συζητηθεί η λήψη επιπρόσθετων μέτρων για το δημόσιο χρέος προς το τέλος του 2014 «εφόσον η Ελλάδα έχει εφαρμόσει όσα πρέπει και έχει επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα», άφησε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Στη συνέντευξη Τύπου στο υπουργείο Οικονομικών, ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ ζήτησε εκ νέου να σταματήσει η όποια συζήτηση για νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, ενώ διευκρίνισε ότι κατά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, δεν συζήτησαν για «νέα μέτρα το φθινόπωρο» και για το χρηματοδοτικό κενό.

«Δεν μιλήσαμε για το θέμα αυτό και εγώ δεν είμαι ο καθηγητής που θα κάνει μάθημα από άμβωνος στην Ελλάδα. Το πρόγραμμα προχωρά όπως αναμενόταν. Οι αποφάσεις για το 4ο τρίμηνο θα ληφθούν όταν η τρόικα επανέλθει και ολοκληρώσει την αποστολή της» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα σημείωσε σημαντική πρόοδο αλλά πρέπει να καταβληθούν ακόμα περισσότερες προσπάθειες αφού υπολείπονται πολλά όπως -για παράδειγμα- στη δημόσια διοίκηση».

Τι είπε για τις γερμανικές αποζημιώσεις

Να κλείσει κάθε πόρτα για τις γερμανικές αποζημιώσεις θέλησε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε διαχωρίζοντας ωστόσο τις επανορθώσεις από το κατοχικό δάνειο για το οποίο άφησε ένα παράθυρο.

Συγκεκριμένα, ερωτηθείς για το θέμα του υποχρεωτικού κατοχικού δανείου, μίλησε «για συνεχιζόμενη ευθύνη για τη μεγαλύτερη κρίση στην ευρωπαϊκή ιστορία με τη δικτατορία των ναζί του Χίτλερ. Πρέπει να δούμε τι ακριβώς έγινε στην Ελλάδα».

Ωστόσο, συμπλήρωσε πως «αυτό είναι τελείως διαφορετικό με το θέμα των επανορθώσεων που έχει ρυθμιστεί με τη συνθήκη του Λονδίνου. Με αυτό συμφώνησε και η Ελλάδα μετά την πτώση του τείχους του Βερολίνου».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top