Τροπολογίες από τη ΔΗΜΑΡ στο νομοσχέδιο για τους ενήμερους δανειολήπτες

Ποιες επιπλέον ρυθμίσεις ζήτησε η εισηγήτρια Α. Ξηροτύρη

Τροπολογίες από τη ΔΗΜΑΡ στο νομοσχέδιο για τους ενήμερους δανειολήπτες
Επτά βασικές τροπολογίες-προσθήκες κατατέθηκαν σήμερα από τη ΔΗΜΑΡ στην αρμόδια Επιτροπή κατά τη συζήτηση του Σχεδίου Νόμου «Πρόγραμμα Διευκόλυνσης για ενήμερους δανειολήπτες και τροποποιήσεις στο ν.3869/2010» επί των άρθρων.

Η βουλευτής και εισηγήτρια τη ΔΗΜΑΡ Ασημίνα Ξηροτύρη αναγνώρισε ότι το Σχέδιο Νόμου, περιλαμβάνει ρυθμίσεις που θα ανακουφίσουν τα υπερχρεωμένα για τα στεγαστικά τους δάνεια νοικοκυριά, και εξορθολογίζει το Νόμο Κατσέλη. Πρόσθεσε όμως ότι έπρεπε να είχε κατατεθεί προ πολλού και ότι χρειάζονται σημαντικές προσθήκες και βελτιώσεις ώστε το Σχέδιο Νόμου να καλύψει τις πραγματικές ανάγκες και ιδιαίτερα αυτές των ευπαθών ομάδων που έχουν απωλέσει το μεγαλύτερο μέρος του εισοδηματός τους και δεν μπορούν πλέον να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.

Η κ. Ξηροτύρη επισήμανε ακόμη ότι παραμένει η ανάγκη να διευκρινιστούν οι συνθήκες για τα δάνεια που έχουν καταγγελθεί («κόκκινα δάνεια»).

Η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ πρότεινε μεταξύ άλλων στις τροπολογίες που κατέθεσε
-Να προστεθεί η δυνατότητα υπαγωγής στο νόμο των ελεύθερων επαγγελματιών με κριτήρια που ισχύουν για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους, οι οποίοι για ακόμη μία φορά εξαιρούνται από μία ευνοϊκή ρύθμιση.

-Να υπάρξει μείωση των επιτοκίων για την περίοδο χάριτος για όλες τις περιπτώσεις των ρυθμίσεων, προκειμένου να αποτραπεί η διαιώνιση της αποπληρωμής των δανείων.

-Να διαφοροποιηθούν γενικά τα εισοδηματικά κριτήρια αλλά κυρίως αυτά που αφορούν τους άνεργους, τους ανάπηρους και όσους ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας έτσι ώστε να διασφαλιστεί ότι θα επωφεληθούν ουσιαστικά από αυτή τη ρύθμιση.

-Αναφορικά με τους πλειστηριασμούς κύριας κατοικίας, όπως ανέφερε και στην πρωτολογία της η Ασημίνα Ξηροτύρη στη χτεσινή συνεδρίαση της αρμόδιας Επιτροπής, κρίνεται αναγκαία η παράταση της προθεσμίας αναστολής αυτών ως το τέλος του 2015 και επισημάνθηκε ότι αυτό πρέπει να αποτελέσει ρύθμιση του Σχεδίου Νόμου.

​​ Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top