Σάμαρας: Έξοδος από την κρίση στο πρότυπο της Ιρλανδίας

«Θα μετατρέψουμε την κρίση σε επιτυχία» - «Στόχος μας ο ενιαίος φόρος 15%»

Σάμαρας: Έξοδος από την κρίση στο πρότυπο της Ιρλανδίας

«Καλωσορίζω έναν φίλο της Ελλάδας» τόνισε ο πρωθυπουργός ξεκινώντας την συνέντευξη Τύπου μετά από τη συνάντηση με τον Ιρλανδό πρωθυπουργό Έντα Κένι στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο Αντώνης Σαμαράς σημείωσε πως «και οι δυο λαοί όμως υπέφεραν και υποφέρουν ακόμη όμως και οι δύο χώρες έχουν κάνει τεράστιες αλλαγές» και αναφέρθηκε με θερμά λόγια στην Ιρλανδία: «Ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας και η χώρα του ακολουθώντας παρόμοιο πρόγραμμα με την Ελλάδα, μας δείχνουν ότι έχουν ήδη ετήσια ανάκαμψη και είναι έτοιμοι να επιστρέψουν στις διεθνείς αγορές. Θα ακολουθήσουμε ακριβώς το ίδιο πετυχημένο πρότυπο για την έξοδο από την κρίση, αλλά και για την προεδρία της ΕΕ».

Όπως πρόσθεσε ο ίδιος, η Ιρλανδία είχε από δεκαετίες κάνει τη μεγάλη επιλογή της ανταγωνιστικότητας και εξωστρέφειας, που την είχε οδηγήσει σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και «ήταν αυτά τα δύο που τη βοήθησαν να βγει από την κρίση». Παράλληλα, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι και η Ελλάδα θα ακολουθήσει το ιρλανδικό πρότυπο χαμηλής φορολόγησης και έκανε λόγο για ενιαίο φόρο 15% στις επιχειρήσεις μόλις βελτιωθούν τα οικονομικά της Ελλάδας.

Αναφερόμενος στις σχέσεις των δύο χωρών, ο κ. Σαμαράς έκανε λόγο για κοινή μάχη: «Δώσαμε τη μάχη για πιο ισορροπημένες πολιτικές στην Ευρώπη που θα συνδυάζουν μέτρα εξυγίανσης της οικονομίας με μέτρα ανάκαμψης». Με νόημα, μάλιστα, συμπλήρωσε πως «τότε ήμαστε μόνοι. Τώρα δεν είμαστε».

«Συμπίπτουμε σε πολλά. Κάποιοι προέβλεπαν το τέλος της Ευρώπης, όμως η Ιρλανδία έχει μετατρέψει την κρίση σε επιτυχία. Και η Ελλάδα έχει αρχίσει να μετατρέπει την κρίση σε επιτυχία» κατέληξε ο πρωθυπουργός, δίνοντας συγχαρητήρια στον Έντα Κένι για την πορεία της Ιρλανδίας.

Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός ανταπέδωσε τα θερμά λόγια στον Αντώνη Σαμαρά τονίζοντας ότι «ήταν η φωνή του ρεαλισμού και της προόδου στην ΕΕ», ενώ σημείωσε ότι κατάφερε να αλλάξει την εικόνα των Ευρωπαίων για την Ελλάδα.

«Σε πολύ δύσκολους καιρούς καταβάλλατε πολύ σκληρές προσπάθειες. Ήρθα για να δείξω την αλληλεγγύη του ιρλανδικού λαού» σημείωσε στη συνέχεια ο Κένι για να συμπληρώσει πως όταν η κυβέρνηση και ο λαός συνεργάζονται μπορούν να ξεπεραστούν πολλά προβλήματα.

Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι η χώρα του χτίζοντας μια σχέση εμπιστοσύνης με την τρόικα κατάφερε να αλλάξει πολλούς όρους του Μνημονίου, ενώ όσον αφορά την ανεργία υπογράμμισε ότι οι θέσεις εργασίας δημιουργούνται μέσω ευνοϊκού επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top