Αλλάζουν ρότα για τη λίστα Λαγκάρντ: Που στρέφουν την έρευνα οι οικονομικοί εισαγγελείς

«Ξεσκονίζουν» την παράταση Παπακωνσταντίνου για επαναπατρισμό κεφαλαίων

Ρότα στις έρευνες για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ αλλάζουν οι οικονομικοί εισαγγελείς Γρηγόρης Πεπόνης και Σπύρος Μουζακίτης σε μια εμφανή προσπάθεια των διωκτικών αρχών να βρεθούν νομικές ράγες πάνω στις οποίες θα κινηθεί το τρένο τις απόδοσης ευθυνών για την υπόθεση.
Δεδομένου ότι η προσπάθεια εντοπισμού εμφανούς «δόλου» εκ μέρους του Γιώργου Παπακωνσταντίνου στην κατηγορία της απάλειψης των ονομάτων των συγγενών του από τη Λίστα Λαγκάρντ δείχνει να εκτροχιάζεται (αφού πληροφορίες αναφέρουν πώς τα ποσά αυτά δικαιολογούνται από τα μέχρι στιγμής στοιχεία που συγκεντρώνει το ΣΔΟΕ), οι αρχές στρέφουν την έρευνα σε μια άλλη κατεύθυνση.
Συγκεκριμένα οι περισσότεροι επαναπατρισμοί κεφαλαίων Ελλήνων από τράπεζες του Εξωτερικού έγιναν με τον περίφημο νόμο Αλογοσκούφη που εξασφάλιζε το ακαταδίωκτο και συγκεκριμένη φορολόγηση για όσους φέρουν πίσω και δηλώσουν τα χρήματά τους. Ένας από αυτούς είναι άλλωστε -κατά δήλωσή του σε υπόμνημα του στην εξεταστική της Βουλής- ο εξάδελφος το�� πρώην υπουργού Ανδρέας Ροσσώνης ο οποίος διατηρούσε λογαριασμό στην HSBC στην Ελβετία.
Ο Παπακωνσταντίνου έλαβε τη λίστα και αποφάσισε παράταση του ακαταδίωκτου
Ως εδώ όλα καλά. Το γεγονός που προκαλεί εντύπωση είναι πως ο κ. Παπακωνταντίνου λίγες μέρες αφού έφτασε στα χέρια του η λίστα Λαγκάρντ στα τέλη Σεπτεμβρίου 2010 (κι ενώ τελούσε σε γνώση του το περιεχόμενο της λίστας), έδωσε παράταση στις ευνοϊκές διατάξεις για όσους επιστρέφουν κεφάλαια με νομοθετική πρωτοβουλία.
Η μια παράταση δόθηκε από τον Οκτώβριο του 2010 μέχρι το τέλος του έτους (31/12/2010) και η δεύτερη από τις 31 Μαρτίου του 2011έως τις 30 Σεπτεμβρίου.
Η υποψία που πλανάται -γιατί μόνο περί υποψίας πρόκειται σε αυτή τη φάση- είναι μήπως οι παρατάσεις αυτές ήταν «φωτογραφικές» για όσους αναφέρονταν στη λίστα Λαγκάρντ και τα ονόματά τους -μοιραία- θα έβγαιναν κάποια στιγμή στη δημοσιότητα… Την υποψία ενισχύει το γεγονός ότι η λίστα έμεινε ανενεργή για μεγάλο χρονικό διάστημα (χωρίς έρευνα δηλαδή) και διατυπώθηκε μάλιστα πρόσφατα στη Βουλή από πολλές πλευρές του κοινοβουλίου.
Οικονομικοί εισαγγελείς σε τράπεζες: «Στείλτε μας τα ονόματα όσων έφεραν λεφτά στην Ελλάδα μετά την παράταση»
Με βάση αυτές τις υποψίες, μάλιστα, οι εισαγγελείς υπέβαλλαν αίτημα στις τράπ��ζες να τους στείλουν τον κατάλογο των προσώπων που επαναπάτρισαν κεφάλαια την επίμαχη περίοδο.
Είναι προφανές ότι η τυχόν ταύτιση στα ονόματα των προσώπων που έφεραν πίσω χρήματα και αυτών που αναφέρονται στη λίστα Λαγκάρντ θα μετατρέψουν τις υποψίες σε ενδείξεις. Βέβαια, για να μετατραπούν αυτές με τη σειρά τους σε αποδείξεις υπάρχει προφανώς πολύς δρόμος…

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top