Να διασωθεί το Ειδικό Ληξιαρχείο του Υπουργείου Εσωτερικών ζητά ο Κ. Μαρκόπουλος

Για τις ληξιαρχικές πράξεις Ελλήνων υπηκόων στο εξωτερικό

Να διασωθεί το Ειδικό Ληξιαρχείο του Υπουργείου Εσωτερικών ζητά ο Κ. Μαρκόπουλος
Να διασωθεί το Ειδικό Ληξιαρχείο του Υπουργείου Εσωτερικών στο οποίο καταχωρούνται ληξιαρχικά γεγονότα που αφορούν Έλληνες υπηκόους και έχουν γίνει σε χώρες του εξωτερικού.
Μεταξύ άλλων το Ειδικό Ληξιαρχείο ασχολείται με Καταχωρήσεις πράξεων για γεγονότα Εξωτερικού, γεννήσεων, γάμων και θανάτων, αποστολή ληξιαρχικών πράξεων στους ΟΤΑ για ενημέρωση δημοτολογίων κλπ.

Στο εν λόγω αρχείο είναι καταγεγραμμένες και οι ληξιαρχικές πράξεις θανάτου των Ελλήνων που απεβίωσαν ή εκτελέστηκαν σε στρατόπεδα συγκεντρώσεως στην Γερμανία, την Αυστρία και την Πολωνία κατά την διάρκεια του Β´ Παγκοσμίου Πολέμου, όπως και των Ελλήνων Εβραίων που έπεσαν θύματα του ολοκαυτώματος και πέθαναν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης στην Γερμανία.

Στο Ειδικό Ληξιαρχείο είναι καταγεγραμμένα και τα γεγονότα που συνέβησαν στα ελληνικά στρατόπεδα που λειτούργησαν την περίοδο 1940 - 1945 στην Βυρηττό, την Αντίς Αμπέμπα και στις Πηγές του Μωυσέως και αλλού.

Όπως επισημαίνει ο Κ. Μαρκόπουλος, τα ιστορικής σημασίας αυτά στοιχεία, βρίσκονται απαξιωμένα και αναξιοποίητα στον χώρο φύλαξης αρχείων της Διεύθυνσης Ειδικού Ληξιαρχείου του Υπουργείου Εσωτερικών.

Ο ανεξάρτητος βουλευτής ζητά να πληροφορηθεί από τον Υπουργό Εσωτερικών, σε ποιες ενέργειες προτίθεται άμεσα να προβεί για την ασφαλή διάσωση, φύλαξη και διατήρηση του πολύτιμου αρχείου που διαθέτει αυτή η υπηρεσία, εάν είναι στις προθέσεις της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου η ψηφιοποίηση του τηρούμενου αρχείου της Διεύθυνσης Ειδικού Ληξιαρχείου του ΥΠ.ΕΣ. και η αξιοποίηση του κ.α.

​​ Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top