Τα βρήκαν στη σύσκεψη οι αρχηγοί: αντικαθίσταται το χαράτσι με νέο φόρο!

Θα έχει ελάφρυνση και θα είναι κλιμακωτός ο νέος φόρος

Τα βρήκαν στη σύ��κεψη οι αρχηγοί: αντικαθίσταται το χαράτσι με νέο φόρο!

Πρώτη ανάρτηση:03/04/2013 21:45​

Να αντικατασταθεί το σημερινό ειδικό τέλος ακινήτων με άλλο φόρο (το ενιαίο τέλος ακινήτων) ο οποίος θα είναι προοδευτικός στην εφαρμογή του (δηλαδή θα αυξάνεται ανάλογα με την αξία της ακίνητης περιουσίας) και θα περιέχει ελαφρύνσεις σε σχέση με το σημερινό χαράτσι, συμφώνησαν οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί που στηρίζουν την κυβέρνηση κατά τη σημερινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Όμως και ο νέος φόρος θα εισπράττεται μέσω της ΔΕΗ (αλλά για το 2013 μόνο), ενώ εάν κάποιος δεν επιθυμεί να εισπραχθεί με αυτό τον τρόπο, θα διαβάζεται στην εφορία το ποσό που αντιστοιχεί. Μέσω εφορίας θα γίνεται η απόδοση του ενιαίου τέλους ακινήτων για τους χώρους που δεν ηλεκτροδοτούνται.

Κουβέλης: με κοινή θέση και διεκδίκηση στις συζητήσεις με την τρόικα

«Προσερχόμαστε στις συζητήσεις με την τρόικα με κοινή θέση και κοινή διεκδίκηση , δεν έχει καμία σχέση ο νέος φόρος με τη διατήρηση του ειδικού τέλους» δήλωσε πριν από λίγο, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ.

Ο κ. Κουβέλης διευκρίνισε ότι δεν συζήτησαν τίποτε για τους δημοσίους υπαλλήλους και ότι σε κάθε περίπτωση ο νέος φόρος ακινήτων θα σημάνει στην πράξη φορολογική ελάφρυνση των Ελλήνων πολιτών.

Βενιζέλος: "Καταλήξαμε σε μια κοινή θέση"

«Πρέπει το ταχύτερο να ληφθούν αποφάσεις για να περάσει η χώρα σε μια κατάσταση ομαλότητας», τόνισε ο κ. Βενιζέλος κατά την έξοδό του επίσης από το Μέγαρο Μαξίμου και τόνισε ότι πρέπει να θωρακιστεί η ελληνική οικονομία.

«Το ειδικό τέλος ακινήτων που εισπράττεται μέσω της ΔΕΗ ήταν έκτακτο και προσωρινό. Τώρα πρέπει να περάσουμε από το ΕΤΙΔΕ στον ενιαίο φόρο ακινήτων», είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τονίζοντας πώς το μέτρο είναι προοδευτικό και θα υπάρξει κάποιο αφορολόγητο όριο, το οποίο πρέπει να τηρηθεί.

Επιπλέον, εξήγησε ότι ο μηχανισμός είσπραξης για το ενιαίο τέλος ακινήτων θα είναι για το 2013 ως εξής: η ΔΕΗ για τις ηλεκτροδοτούμενες επιφάνειες και για τα άλλα που θα προστεθούν θα υπάρχει ο μηχανισμός των εφοριών. Το 2014 θα περάσουν όλες αυτές οι αρμοδιότητες στις εφορίες.

«Πρέπει να έχουμε ένα ριζοσπαστικό εθνικό φορολογικό σύστημα αν θέλουμε εθνική ανάκαμψη», είπε ο κ. Βενιζέλος.

«Καταλήξαμε σε μια κοινή θέση, κάτι που δείχνει και σταθερότητα», τόνισε, ενώ εξήγησε ότι δεν τέθηκε θέμα ανασχηματισμού.

«Ο ανασχηματισμός είναι ένα τυπικό θέμα της κυβέρνησης και αφορά τον πρωθυπουργό… Είναι αστείο και προσβλητικό το να τίθεται ζήτημα δικής μου συμμετοχής. Έφυγα από αντιπρόεδρος της κυβέρνησης για να γίνω πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Εμένα με ενδιαφέρει η χώρα να τα βγάλει πέρα», κατέληξε.

Στουρνάρας: φέτος μόνο η είσπραξη από τη ΔΕΗ του ενιαίου τέλους ακινήτων

«Προσερχόμαστε με κοινή θέση» υποστήριξε από την πλευρά του και ο υπουργός Οικονομικών κ. Στουρνάρας, ο οποίος παρέπεμψε για την ειδικότερη κλιμάκωση του νέου φόρου στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα.

Ο κ. Στουρνάρας διευκρίνισε ότι το νέο ενιαίο τέλος ακινήτων «για φέτος και μόνο για φέτος θα εισπράττεται από τη ΔΕΗ», αλλά το 2014 θα εισπράττεται με άλλο τρόπο.


Βίντεο από Mega

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top