Φέκτερ: Η κατάσταση στην Ελλάδα έχει σταθεροποιηθεί

Κάμερον: Θετική εξέλιξη η συμφωνία για την Κύπρο

Η κατάσταση στην Ελλάδα έχει σταθεροποιηθεί, τονίζει η αυστριακή υπουργός Οικονομικών, Μαρία Φέκτερ, σε μια από τις σπάνιες θετικές τοποθετήσεις της απέναντι στην χώρα μας, ενώ χαρακτηρίζει «επώδυνη αλλά εφικτή» τη συμφωνία για την Κύπρο.

Σε συνέντευξή της στη δημόσια αυστριακή Ραδιοφωνία, η κ. Φέκτερ εκτίμησε ότι η απόφαση του Eurogroup θα αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη, ενώ αναγνώρισε ότι η εφαρμογή της θα είναι επώδυνη για τον κυπριακό πληθυσμό, ο οποίος έχει να διανύσει έναν πολύ μακρύ δρόμο.

Με τη νέα λύση προβλέπεται η διάσπαση της μιας από τις δύο μεγαλύτερες τράπεζες της Κύπρου, σε «καλή και κακή τράπεζα», με τα υγιή στοιχεία της να μεταφέρονται στην άλλη που θα πρέπει αναδιαρθρωθεί και θα συρρικνωθεί δραματικά, αλλά αυτός είναι ο καλύτερος δρόμος, σημείωσε.
Με το ποσό των δέκα δισεκατομμυρίων ευρώ θα χρηματοδοτηθεί, όπως είπε, το πρόγραμμα που έχει συμφωνηθεί με την Κύπρο και στο οποί�� προβλέπονται διάφοροι όροι, μέχρι ιδιωτικοποιήσεις, αύξηση της φορολογίας, μείωση της δημόσιας διοίκησης, απομείωση του χρέους, ούτως ώστε η Κύπρος να μπορεί έως το 2020 να σταθεί και πάλι στα πόδια της, ενώ οι επιδοτήσεις της πραγματικής οικονομίας θα διεκπεραιωθούν μέσα από τα ευρωπαϊκά προγράμματα.

Όπως παρατήρησε η αυστριακή υπουργός Οικονομικών, παρακολουθούνται τα προγράμματα που υπάρχουν για διάφορες χώρες και φαίνεται ότι τα μέτρα έχουν αποτελέσματα. Ειδικότερα, όπως επισήμανε, η Ελλάδα έχει σταθεροποιηθεί, η Ιρλανδία επιστρέφει πάλι στις αγορές και η Πορτογαλία βρίσκεται σε πολύ καλή πορεία.

Θετικό γεγονός χαρακτήρισε την επίτευξη συμφωνίας για την Κύπρο ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον, απαντώντας σε σχετική ερώτηση κατά την παρουσίαση των νέων μέτρων της μεταναστευτικής πολιτικής του.

Ο βρετανός πρωθυπουργός ανέφερε ότι οι αρχικές προτάσεις για επιβολή φόρου στους μικρούς καταθέτες ήταν λανθασμένη και εξέφρασε την ικανοποίησή του για το ότι τελικά αποφεύχθηκε ένα τέτοιο μέτρο.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top