Νέα παραδοχή-σοκ από ΔΝΤ: Αν ξέραμε, θα αποφασίζαμε άλλα το 2010 για την Ελλάδα!

«Δεν υπολογίσαμε σωστά το βάθος της ύφεσης και την πολιτική κρίση»

Νέα παραδο��ή-σοκ του λάθους που έκανε στις προβλέψεις και τις εκτιμήσεις για την Ελλάδα έκανε το ΔΝΤ, τονίζοντας -ούτε λίγο, ούτε πολύ- πως αν ήξερε το 2010 όσα ξέρει τώρα θα έπαιρνε άλλες αποφάσεις για τη χώρα μας!

Σε ερώτηση στον εκπρόσωπο του ταμείου Τζέρι Ράις, ο Μιχάλης Ιγνατίου αναφέρθηκε τόσο στην παραδοχή της Κριστίν Λαγκάρντ όσο και στην έκθεση του Ολίβιε Μπλανσάρ (επικεφαλής οικονομολόγος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου) που κατέληγαν στο ίδιο συμπέρασμα: κάναμε λάθος με την Ελλάδα!

«Ο κορυφαίος οικονομολόγος του ΔΝΤ αναγνώρισε ότι το Ταμείο τίναξε στον αέρα τις προβλέψεις του για την Ελλάδα και άλλες ευρωπαϊκές οικονομίες, επειδή δεν κατανόησαν πλήρως πως οι προσπάθειες λιτότητας της κυβέρνησης θα μπορούσαν να υπονομεύσουν την οικονομική ανάπτυξη. Μπορείτε να μας πείτε τη θέση του ΔΝΤ;» ρώτησε ο δημοσιογράφος του Mega.

«Έχετε δίκιο. Και η Κριστίν Λαγκάρντ και ο Ολίβιε Μπλανσάρ έχουν αναφερθεί σε αυτό το θέμα. Για να σας δώσω ένα πλαίσιο, πρέπει να πάμε πίσω το 2010, που όλοι ήταν πολύ αισιόδοξοι στις προβλέψεις τους για την ανάκαμψη της Ελλάδας. Δεν είχαν, όμως, συνυπολογίσει την επίπτωση των μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής στη συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας και την πολιτική κρίση που επηρέασε την κατάσταση στην Ελλάδα και καθυστέρησε την υλοποίηση των διαρθρωτικών αλλαγών» αποκρίθηκε ο Τζέρι Ράις, ρίχνοντας το φταίξιμο για την αποτυχία του προγράμματος που γονάτισε οικονομικά τη χώρα στην… λανθασμένη αισιοδοξία!

«Όταν έγιναν φανερές οι συνθήκες και ήταν διαφορετικές, εμείς κινηθήκαμε όσο γρήγορα μπορούσαμε» πρόσθεσε ο ίδιος, κάνοντας σαφές πως το ΔΝΤ τώρα μαθαίνει το... σοφό «στερνή μου γνώση να σ’ είχα πρώτα». Μόνο που το πάθημα-μάθημα, κε Ράις, έγινε στην πλάτη άλλου…

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ κατέληξε τονίζοντας ότι υπάρχουν πολλοί άλλοι παράγοντες που καθορίζουν την δημοσιονομική προσαρμογή που πρέπει να γίνει σε κάθε χώρα, η οποία αποτελεί ξεχωριστή περίπτωση, και πως ο -περίφημος- δημοσιο��ομικός πολλαπλασιαστής της Ελλάδας προσαρμόζεται σε συνεχή βάση από το 2010…

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top