Τόμσεν: Εάν δεν κάνετε μεταρρυθμίσεις, θα γίνετε φτωχότεροι!

«Ή στοπ στη φοροδιαφυγή ή νέες μειώσεις μισθών & συντάξεων»

«Εάν δεν κάνετε τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις όπως στο φορολογικό θα αναγκαστείτε να γίνετε φτωχότεροι μειώνοντας τους μισθούς» εξομολογήθηκε ο Πολ Τόμσεν μιλώντας στον Alpha.

Ο επικεφαλής της τρόικας υπογράμμισε χαρακτηριστικά πως «αν η Ελλάδα δεν καταφέρει να εισπράττει φόρους φθάνοντας το μέσο όρο της Ευρώπης, δεν εγγυώμαστε ότι δε θα χρειαστούν άλλες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις».

Ο Δανός τεχνοκράτης σημείωσε ότι πρέπει να μειωθεί ο δημόσιος τομέας, ωστόσο εστίασε στην φορολογία, την οποία χαρακτήρισε ως το πρωταρχικό πρόβλημα: «Από την πείρα των 2 τελευταίων ετών αυτό είναι το δύσκολο. Με ενθαρρύνει η αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να τις προωθήσει και υπάρχει πρόοδος όπως στα κλειστά επαγγέλματα, στους τομείς, όμως, των ιδιωτικοποιήσεων και του φορολογικού περιμένουμε ακόμη αποτελέσματα. Θεωρώ ότι θα είναι μια σχετικώς αργή διαδικασία αλλά πρέπει να βλέπουμε σταθερή πρόοδο», υποστήριξε ο Τόμσεν, παραδεχόμενος αποτυχία: «Η Ελλάδα δεν κατάφερε να επιλύσει το πρόβλημα της είσπραξης των φόρων. Είναι η μεγαλύτερη αποτυχία που αντιμετωπίζουμε. Είναι σοβαρό κοινωνικοπολιτικό ζήτημα και οδήγησε σ�� νέο γύρο μισθών και συντάξεων».

Απαντώντας σε όσους δεν βλέπουν φως στο τούνελ για την Ελλάδα, ο Τόμσεν σχολίασε: «Αντιλαμβάνομαι γιατί πολλοί νιώθουν πως δεν υπάρχει ελπίδα για την Ελλάδα. Είναι αναμφίβολα πολύ οδυνηρή κατάσταση για την κοινωνία. Αλλά έχουν επιτευχθεί πολλά. Βελτιώθηκαν πολύ τα δημοσιονομικά και έχουν φθάσει σχεδόν στο ισοζύγιο. Οι τράπεζες είναι ασφαλείς. Οι καταθέσεις είναι ασφαλείς».

Ο ίδιος, τέλος, παραδέχθηκε πως υπάρχουν ακόμη αρκετά προβλήματα: «Για παράδειγμα, η διαχείριση του φορολογικού. Επίσης θα μπορούσαν να έχουν γίνει πιο έντονα οι μεταρρυθμίσεις. Ακόμη, ίσως η ψαλίδα μεταξύ μισθών και παραγωγικότητας έκλεισε περισσότερο λόγω μείωσης μισθών ��αρά λόγω αύξησης της παραγωγικότητας».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top