Πέρασε μπροστά η ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ στο Βαρόμετρο της Public Issue

Πτώση για ΑΝΕΛ, ΧΑ, άνοδος ΔΗΜΑΡ, αντέχουν ΠΑΣΟΚ-ΚΚΕ

Πέρασε μπροστά η ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ στο μηνιαίο Βαρόμετρο της Public Issue, στην έρευνα της κοινής γνώμης για λογαριασμό του Σκάι και της Καθημερινής.

Η μέτρηση της εκλογικής επιρροής των κομμάτων δείχνει «αναστροφή» τον Ιανουάριο του 2012, στην τάση που υπήρχε μόλις τον Δεκέμβριο του 2011 απέναντι σε ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ, πτωτική τάση για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό της Χρυσής Αυγής και σαφή δυσμενή επηρεασμό της κοινής γνώμης από τις εξελίξεις στο εσωτερικό των Ανεξάρτητων Ελλήνων (στα ποιοτικά χαρακτηριστικά κυρίως της μέτρησης).
Συγκεκριμένα τα ποσοστά είναι για την εκλογική επιρροή των κομμάτων (σε παρένθεση η μεταβολή σε σχέση με τον Δεκέμβριο):

ΝΔ 29% (+3%)
ΣΥΡΙΖΑ 28,5 %(-2%)
ΠΑΣΟΚ 8% (ίδιο ποσοστό )
ΑΝΕΛ 8% (-1%)
ΧΡ 10% (-0,5%)
ΔΗΜΑΡ 7% (+0,5%)
ΚΚΕ 5,5% (ίδιο ποσοστό)
Λοιπά κόμματα 4%
Στο ερώτημα «ποιος είναι καταλληλότερος πρωθυπουργός» οι απαντήσεις ήταν (σε παρένθεση και πάλι τα ποσοστά τον προηγούμενο μήνα)
Σαμαράς 48 % (40%)
Τσίπρας 24 % (29%)
Κανένας από τους δύο 25% (27%)
Στη δημοτικότητα πολιτικών κομμάτων εντύπωση προκαλεί η μεγάλη πτώση της Χρυσής Αυγής. Τα ποσοστά είναι συγκεκριμένα:
ΝΔ 38 (+3% σε σχέση με τον Δεκέμβριο)
ΣΥΡΙΖΑ 35 (-6%)
ΠΑΣΟΚ 18% (-3%)
ΚΚΕ 27% (ίδιο ποσοστό)
ΑΝΕΛ 43 (-12%)
ΔΗΜΑΡ (-1%)
ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ 13% (-6%)

Στο ερώτημα επίσης ποια είναι η καλύτερη κυβέρνηση για τη χώρα τα ποσοστά είναι:

Κυβέρνηση ΝΔ- ΠΑΣΟΚ- ΔΗΜΑΡ 40% (από 35% τον Δεκέμβριο)
Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ 19% (από 23%)
Κανείς από τους δύο 38 % (από 37%).

Στην παράσταση νίκης όμως προηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ με 44% έναντι 39% της ΝΔ, αλλά με μια τεράστια μεταβολή σε σχέση με τον Δεκέμβριο (όπου ο ΣΥΡΙΖΑ επροηγείτο με 60% έναντι 25% της ΝΔ!).

Στα υπόλοιπα αξιοσημείωτα της έρευνας συμπεριλαμβάνεται ότι «σε λάθος κατεύθυνση» π��στεύει το 73% ότι κινείται η Χρυσή Αυγή και ότι το 68% θεωρεί ότι «μάλλον δεν χρειάζονται» πρόωρες εκλογές.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top