Ν. Δένδιας από τη Μόσχα: ξεπαγώνουν οι σχέσεις Ελλάδας-Ρωσίας

Συνάντηση και με τον διευθυντή της FSB ( πρώην KGB)

Οι σχέσεις της Ελλάδας και της Ρωσίας πρέπει να ξεπεράσουν το «σχετικό πάγο» της διετίας 2010-11 και να επανέλθουν στο σύνηθες καλό και θερμό επίπεδό τους, ανέφερε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Πρ��στασίας του Πολίτη Νίκος Δένδιας, μιλώντας σε Έλληνες ανταποκριτές στη Μόσχα με την ολοκλήρωση της διήμερης επίσκεψής του στη ρωσική πρωτεύουσα.

«Οι σχέσεις της χώρας με τη Ρωσική Ομοσπονδία πέρασαν, όπως θα ξέρετε, μια περίοδο σχετικού πάγου το 2010-2011. Νομίζω ότι είναι σωστό και πάρα πολύ χρήσιμο για την Ελλάδα οι σχέσεις αυτές να επανέλθουν στο σύνηθες, καλό και θερμό επίπεδό τους. Κι αυτήν την έννοια είχε η επίσκεψή μου εδώ, η οποία όμως πέραν της γενικής μας πρόθεσης αποκατάστασης του συνηθισμένου καλού και εγκάρδιου κλίματος και αναβάθμισης των σχέσεων κάλυψε και την ανάγκη υπογραφής του πρωτοκόλλου επανεισδοχής μεταξύ ΕΕ και Ρωσίας» ανέφερε ο Έλληνας υπουργός.

Νωρίτερα είχε υπογραφεί από τον Νίκο Δένδια και τον επικεφαλής της ρωσικής Ομοσπονδιακής Μεταναστευτικής Υπηρεσίας, Κονσταντίν Ρομοντάνοφσκι το εφαρμοστικό πρωτόκολλο, που κυρώνει τη Συμφωνία Επανεισδοχής μεταξύ ΕΕ και Ρωσίας.

Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης είχε επίσης σήμερα συνάντηση με τον επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας (FSB ή πρώην KGB ), Αλεξάντρ Μπόρτνικοφ για την οποία ανέφερε ότι υπάρχει ανάγκη διαμόρφωσης ενός πλαισίου «διαρκούς συνεργασίας ως προς τα θέματα πο�� άπτονται και της λαθρομετανάστευσης και του τράφικινγκ, που λίγο ως πολύ συναρτάται με τη λαθρομετανάστευση».

Για τη λαθρομετανάστευση από τη Ρωσία, ο κ. Δένδιας ανέφερε ότι αφορά «λιγότερο από εκατό άτομα ετησίως», γεγονός που εξηγείται από το αυξανόμενο βιοτικό επίπεδο στη Ρωσία σε σχέση με άλλες πρώην σοβιετικές Δημοκρατίες, αλλά και καταρρίπτει όσους φόβους έχουν απομείνει ακόμη στο θέμα των διευκολύνσεων στη χορήγηση θεωρήσεων σε Ρώσους πολίτες.

Για τη λεγόμενη «δασική τρομοκρατία», στην οποία είχαν αναφερθεί οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες, ο Νίκος Δένδιας απάντησε ότι «δεν υπήρξαν οποιαδήποτε στοιχεία από τη ρωσική πλευρά που να μου επιτρέπουν να πω κάτι παραπάνω για το θέμα αυτό», ενώ επανέλαβε παλαιότερη δήλωσή του ότι στο θέμα των πυρκαγιών υπήρξε εμπλοκή της ΕΥΠ. «Δεν έχω όμως κάποιο στοιχείο που θα μου επιτρέψει να πω ότι αυτές οι έρευνες κατέληξαν κάπου συγκεκριμένα» διευκρίνισε.

Σε ερώτηση για δημοσιεύματα του παρελθόντος για την τυχόν εμπλοκή ρωσικών μυστικών υπηρεσιών σε υποθέσεις παρακολούθησης, απειλής ή και απόπειρας δολοφονίας του πρώην πρωθυπουργού, Κ. Καραμανλή, από υπηρεσίες άλλων χωρών, απάντησε λακωνικά ότι «για το διάστημα τουλάχιστον που είμαι εγώ υπουργός δεν προέκυψε από πουθενά οποιοδήποτε τέτοιο στοιχείο και βέβαια δεν μου τέθηκε σήμερα κάποιο τέτοιο θέμα από τον επικεφαλής της FSB».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top