Η κρίση στην Ουκρανία βάζει «φωτιά» και στην τιμή ψωμιού - ζυμαρικών!   

Αύξηση για σιτάρι - καλαμπόκι από την κρίση στον σιτοβολώνα της Ευρώπης

Με ντόμινο ανατιμήσεων σε βασικά είδη διατροφής, όπως το ψωμί και τα ζυμαρικά, απειλούνται τα ελληνικά νοικοκυριά. Η ανάφλεξη στην Ουκρανία πυροδότησε ράλι τιμών, όχι μόνο στην Ενέργεια, αλλά και στα σιτηρά, όπως ανέφερε ο οικονομικός συντάκτης Γιώργος Παππούς. 

Μητσοτάκης: Έκτακτα μέτρα στήριξης νοικοκυριών - επιχειρήσεων από την ΕΕ 

Ο Ευθύμιος Βασιλείου, αντιπρόεδρος του Σωματείου Αρτοποιών Ζαχαροπλαστών Αθηνών, Πειραιώς και Περιχώρων δηλώνει ότι η φρατζόλα ψωμιού αυτήν τη στιγμή πωλείται προς 80- 90 λεπτά, αλλά σίγουρα θα ξεπεράσει το 1 ευρώ.  
 
 

Πήρε «φωτιά» ο σιτοβολώνας της Ευρώπης – «Ράλι» για σιτάρι και καλαμπόκι

Ρωσία και Ουκρανία εξάγουν πάνω από το 25% του σιταριού παγκοσμίως, ενώ ελέγχουν και το 20% των προμηθειών καλαμποκιού. Η κλιμάκωση της κρίσης έδωσε νέα ώθηση στις τιμές των δημητριακών, Το σιτάρι έχει σκαρφαλώσει στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 9 ετών και το καλαμπόκι «χτυπάει»  ρεκόρ 8μήνου. 

Η Ουκρανία εξάγει περίπου 33.000 τόνους δημητριακών, χρησιμοποιώντας τα λιμάνια της Οδησσού, του Κέρσον και του Μικολάιβ. Ωστόσο, ήδη πολλές εταιρίες αποφεύγουν να στείλουν τα πλοία τους στη Μαύρη Θάλασσα κι αυτό σημαίνει ότι οι διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα, θα φέρουν αργά ή γρήγορα ανατιμήσεις στο τραπέζι των νοικοκυριών. 

Το σκληρό παιχνίδι της ενεργειακής κυριαρχίας Αμερικανών- Ρώσων, ώθησε την τιμή του φυσικού αερίου μια ανάσα από τα 90 ευρώ, ενώ οι πιο «μαύρες» εκτιμήσεις «βλέπουν» το πετρέλαιο ακόμα και στα 120 δολάρια. Ο μεγάλος χαμένος; Οι καταναλωτές. 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top