Η ΕΚΤ ρίχνει στην αγορά πακέτο – μαμούθ 750 δισ. ευρώ για τον κορωνοϊό

Σταϊκούρας: Η Ελλάδα συμμετέχει ισότιμα στους μηχανισμούς στήριξης

Κριστίν Λαγκάρντ

Ισχυρή «ένεση» ρευστότητας 750 δισ. ευρώ ρίχνει στην αγορά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) για την επαναγορά δημόσιου και ιδιωτικού χρέους, ώστε να αντιμετωπιστεί ο αντίκτυπος της πανδημίας του κορωνοϊού.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σκοπεύει να χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή της για να υπερασπιστεί το ευρώ και «δεν υπάρχει όριο» στη δέσμευσή της στο κοινό νόμισμα, διαβεβαίωσε η πρόεδρός της, Κριστίν Λαγκάρντ.

Αυστηρότερα μέτρα για κορωνοϊό: Φρένο στις συγκεντρώσεις πολλών ατόμων

«Οι εξαιρετικές περιστάσεις απαιτούν εξαιρετική δράση», τόνισε η Λαγκάρντ μέσω Twitter. «Δεν υπάρχουν όρια όσον αφορά τη δέσμευσή μας στο ευρώ. Είμαστε αποφασισμένοι να χρησιμοποιήσουμε το πλήρες δυναμικό των εργαλείων που διαθέτουμε, εντός των ορίων της εντολής μας», πρόσθεσε.

Σημειωτέον ότι το 10ετές ομόλογο έφτασε χθες ως το 4,16%, δηλαδή εκεί που ήταν το Φεβρουάριο του 2019. Πριν από ένα μήνα βρισκόταν στο 0,89%

Οι αγορές αυτές προστίθενται στην αγορά αξιόγραφων αξίας 120 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2020, που είχε αποφασιστεί έξι ημέρες νωρίτερα και θα γίνουν μέχρι το τέλος της χρονιάς, ανακοίνωσε η ΕΚΤ, έπειτα από τηλεφωνική συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της. Σκοπός είναι να μειωθεί το κόστος του δανεισμού στις χώρες της ευρωζώνης.

Το νέο πακέτο μέτρων συμπεριλαμβάνει μέρος του δημόσιου χρέους της Ελλάδας, που δεν είχε συμπεριληφθεί σε προηγούμενες αγορές αξιογράφων από την ΕΚΤ.

Από το πακέτο της ΕΚΤ, αντιστοιχεί ποσό της τάξεως των 12 δισ. ευρώ στην Ελλάδα, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις του υπουργού Οικονομικών.

Σταϊκούρας: Η Ελλάδα πλέον ισότιμα στους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς στήριξης

«Η απόφαση νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, με ένα νέο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, είναι σημαντική για την αντιμετώπιση, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, των κοινωνικών και οικονομικών συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού», σημειώνει σε γραπτή δήλωση του ο Υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας για τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

«Αποτελεί έμπρακτη στήριξη στη χώρα μας και συνιστά ένδειξη εμπιστοσύνης στους χειρισμούς της Κυβέρνησης για τη διαχείριση της τρέχουσας υγειονομικής κρίσης. Η Ελλάδα συμμετέχει πλέον ισότιμα στους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς στήριξης. Είναι και αυτή η απόφαση, μετά την πρόσφατη του Eurogroup, ένα ακόμη δείγμα ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζεται ως ένα κανονικό κράτος-μέλος, και όχι ως μία εξαίρεση», πρόσθεσε ο ΥΠΟΙΚ.

Εξάλλου, κυβερνητικές πηγές έκαναν λόγο για τεράστια επιτυχία του Κυριάκου Μητσοτάκη, «που δεν έγινε μόνη της», καθώς έγινε έπειτα από τηλεφωνική συνομιλία που είχε ο ίδιος χθες το πρωί με την επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ

Όπως πρόσθεσαν, αυτό ήταν κάτι «που δεν μπόρεσαν να κάνουν ο ΣΥΡΙΖΑ κ ο Τσίπρας επί 4,5 χρόνια».
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top