«Κόκκινα δάνεια»: Πράσινο φως από Κομισιόν στο σχέδιο «Ηρακλής»

ΥΠΟΙΚ: Θα γίνει γρήγορη εξυγίανση στα χαρτοφυλάκια

Tα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης για να στηρίξει τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων των ελληνικών τραπεζών ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, διαπιστώνοντας ότι «δεν περιέχουν κρατική ενίσχυση».

Η Επιτροπή κατέληξε ότι, στο πλαίσιο του καθεστώτος προστασίας περιουσιακών στοιχείων (το λεγόμενο σχέδιο «Ηρακλής»), το ελληνικό Δημόσιο θα αμείβεται σύμφωνα με τους όρους της αγοράς για τον κίνδυνο, που αναλαμβάνει όταν παρέχει εγγύηση για τιτλοποιημένα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. 

Έρχεται ο «Ηρακλής»: Ξεφορτώνει τις τράπεζες από «κόκκινα» δάνεια 30 δις

«Εάν ένα κράτος μέλος παρεμβαίνει ως ιδιώτης επενδυτής και αμείβεται για τον κίνδυνο που αναλαμβάνει όπως θα έπραττε ένας ιδιώτης επενδυτής, οι παρεμβάσεις αυτές δεν συνιστούν κρατική ενίσχυση», σημειώνει η σχετική ανακοίνωση, προσθέτοντας ότι «ως εκ τούτου, η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το μέτρο που θέσπισε η Ελλάδα δεν ενέχει κρατική ενίσχυση κατά την έννοια των κανόνων της ΕΕ».

«Εκφράζω την ικανοποίησή μου για το γεγονός ότι, από κοινού με την ελληνική κυβέρνηση, καταλήξαμε σε λύση συμβατή με την αγορά για την αντιμετώπιση του συνόλου των μη εξυπηρετούμενων δανείων που βαρύνουν τους ισολογισμούς των ελληνικών τραπεζών. Το σχέδιο που εγκρίναμε σήμερα είναι ένα ακόμη καλό παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο τα κράτη μέλη μπορούν να βοηθούν τις τράπεζες να εκκαθαρίζουν τους ισολογισμούς τους χωρίς να τους χορηγούνται ενισχύσεις ή να στρεβλώνεται ο ανταγωνισμός», δήλωσε σχετικά η Επίτροπος Μαργκρέιτε Βέστεϊγιερ, αρμόδια για την πολιτική ανταγωνισμού.

ΥΠΟΙΚ: Θα γίνει γρήγορη εξυγίανση στα χαρτοφυλάκια

«Η έγκριση του σχεδίου σε χρόνο ρεκόρ, λιγότερο από τρεις μήνες, αποτελεί επιτυχία της σημερινής κυβέρνησης, η οποία στηρίχθηκε στη συνεργασία όλων των παραγόντων του τραπεζικού συστήματος, της Τράπεζας της Ελλάδος, των τραπεζών, του ΤΧΣ και έτυχε της υποστήριξης των Ευρωπαϊκών θεσμών», αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών.

«Το σχέδιο αποτελεί μία συστημική λύση εμβέλειας για τη ριζική αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων που θα μειώσει τον όγκο τους, ο οποίος στερούσε τη ρευστότητα από την αγορά. Είναι μία λύση που στηρίζεται στην αγορά, γιατί αντλεί τα κεφάλαια από τους επενδυτές και δεν επιβαρύνει τον Έλληνα φορολογούμενο και τον κρατικό προϋπολογισμό. Το σχέδιο Ηρακλής έγινε δυνατό χάρη στην κυβερνητική αλλαγή, η οποία δημιούργησε τις ευνοϊκές συνθήκες φθηνού δανεισμού με χαμηλά έως αρνητικά επιτόκια, όπως έδειξε η χθεσινή έκδοση των τρίμηνων εντόκων γραμματίων του δημοσίου», επισημαίνεται στην σχετική ανακοίνωση.

Τα βασικά σημεία για τον «Ηρακλή» 

Όπως περιέγραψε ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Ζαββός:

-    Σε πρώτη φάση θα «πιάσει» 30 δισ. ευρώ κόκκινων δανείων. Ήδη επεξεργάζονται σχέδιο για την επόμενη φάση που θα αφορά στα υπόλοιπα 40 δις κόκκινων δανείων. Ο πρωθυπουργός έχει ζητήσει μονοψήφιο ποσοστό. Σε 2 - 3 χρόνια θα πρέπει να έχει ξεκαθαρίσει το πρόβλημα 

-    Οι προμήθειες από τις τράπεζες για τις κρατικές εγγυήσεις θα δίνονται κάθε χρόνο και όχι προκαταβολικά και θα είναι χαμηλότερες κι από αυτές της Ιταλίας. Σήμερα είναι στο 1,80%. Πρώτη φορά χώρα με rating B μπορεί να παράσχει εγγυήσεις για rating BB.

-    Για να ενεργοποιούνται οι κρατικές εγγυήσεις στα senior δάνεια (υψηλής εξασφάλισης), θα πρέπει να έχουν πωληθεί το 50%+1 των χαμηλότερης διαβάθμισης, άρα δεν τίθεται ζήτημα επιβάρυνσης του Δημοσίου.

-    Θα υπάρχει περιθώριο 18 μηνών στις τράπεζες να μπουν στο σχέδιο.

-    Η ελληνική κυβέρνηση έκανε το χρέος της, είναι σειρά των τραπεζών (σ.σ. γενικώς έριξε καρφιά για την ετοιμότητα των τραπεζών να εντάξουν στο σχήμα ελκυστικά πακέτα δανείων για τιτλοποιήσεις- ήδη Πειραιώς και Άλφα προχωράνε πάντως σε δικές τους τιτλοποιήσεις)

-    «Αυτήν τη στιγμή υπάρχει μόνο μια επίσημη πρόταση», είπε ο υφυπουργός, ρίχνοντας «καρφιά» για το σχέδιο της Τράπεζας της Ελλάδας.

-    Στο ίδιο νομοσχέδιο έρχονται αλλαγές στη λειτουργία Χρηματιστηρίου και Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς καθώς και πλαίσιο για τις μικροπιστώσεις σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις (χωρίς τη μεσολάβηση τραπεζών)

Δείτε ολόκληρο το μεσημβρινό δελτίο ειδήσεων του Star εδώ

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top