Πώς να διεκδικήσετε επιστροφή του e-παραβόλου που είχατε πληρώσει

Στις περιπτώσεις που καταβλήθηκε αχρεώστητα

Πώς να διεκδικήσετε επιστροφή στο e-παράβολο

Τη δυνατότητα να λάβει επιστροφή των χρημάτων από το ηλεκτρονικό παράβολο έχουν πολλοί φορολογούμενοι, οι οποίοι το είχαν καταβάλει αχρεώστητα, χωρίς δηλαδή να έχει στην πραγματικότητα την υποχρέωση καταβολής του. 

Η επιστροφή πραγματοποιείται σε περιπτώσεις που κάποιος έχει πληρώσει για παράδειγμα την έκδοση του e-παραβόλου, ωστόσο, ο φορέας προς τον οποίο απευθύνεται, δεν έχει προχωρήσει στη δέσμευσή του.

Για πιστοποιημένους χρήστες Taxisnet

Εάν ο χρήστης είναι πιστοποιημένος, θα πρέπει να υποβάλλει αίτημα ολικής επιστροφής για το e-παράβολο, μέσω της ειδικής ηλεκτρονικής εφαρμογής στο TAXIS. Προϋπόθεση είναι να αναζητήσει και να εντοπίσει στο σύστημα το συγκεκριμένο παράβολο, το οποίο έχει πληρώσει και στη συνέχεια να προβεί σε δήλωση του τραπεζικού του λογαριασμού - ΙΒΑΝ, στον οποίο θα επιστραφούν τα χρήματα.

Για μη πιστοποιημένους χρήστες Taxisnet

Όσοι δεν είναι πιστοποιημένοι χρήστες στο ΤΑΧΙS, μπορούν να προχωρήσουν στην κατάθεση του παραβόλου στην υπηρεσία, για λογαριασμό της οποίας είχε εκδοθεί, απευθύνοντας το σχετικό αίτημα. Η εν λόγω υπηρεσία με τη σειρά της, θα ελέγξει εάν όντως συντρέχουν οι προϋποθέσεις επιστροφής του e-παραβόλου, και θα εγκρίνει την επιστροφή των χρημάτων, είτε στο σύνολό τους, είτε μερικώς.

Αν δεν έχει δηλωθεί ο ΑΦΜ

Η δήλωση του ΑΦΜ για την επιστροφή είναι απαραίτητη. Έτσι, για όσους δεν έχουν συμπληρώσει των αριθμό φορολογικού τους μητρώου στην αρχική αίτηση τους για την έκδοση του e-παραβόλου, μπορούν να δηλώσουν των ΑΦΜ τους, στην υπηρεσία για την οποία προοριζόταν το παράβολο.

Η υπηρεσία, διασταυρώνοντας ότι όντως ο ΑΦΜ αντιστοιχεί στο πρόσωπο, που δικαιούται την επιστροφή, προχωρά στη συμπλήρωση του πεδίου στην ηλεκτρονική εφαρμογή και εγκρίνει την επιστροφή του ποσού.

Θα πρέπει να διευκρινισθεί ότι βασικό κριτήριο ελέγχου από πλευράς της ΔΟΥ, πριν πραγματοποιηθεί οποιαδήποτε ενέργεια επιστροφής του παραβόλου, είναι εάν υπάρχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές από τον φορολογούμενο, ούτως ώστε να προχωρήσει σε συμψηφισμό.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top