Αντίστροφη μέτρηση για τη λοταρία των αποδείξεων

Στόχος η χρήση καρτών ακόμα και για μικρές καθημερινές συναλλαγές

Θέμα ημερών είναι η έκδοση της απόφασης για τη λοταρία των αποδείξεων και, όπως λένε από το υπουργείο Οικονομικών, στόχος είναι να δοθούν κίνητρα για τη χρήση καρτών ακόμα και για τις μικρές συναλλαγές της καθημερινότητας. Αν όλα πάνε καλά, η πρώτη κλήρωση θα γίνει τον Οκτώβριο.

Αντίστροφα μετράνε στο υπουργείο Οικονομικών για τη πολυθρύλητη λοταρία των αποδείξεων, ο σχεδιασμός της οποίας έγινε με στόχο να χτυπηθεί η παραβατικότητα στις καθημερινές συναλλαγής, όπου το ρευστό παραμένει ο... βασιλιάς και το πάρε-δώσε γίνεται πολλές φορές κάτω από τη μύτη της εφορίας.

Ήδη οι τράπεζες στέλνουν τα αρχεία όλων των συναλλαγών με κάρτες, για επεξεργασία στις αρμόδιες υπηρεσίες της ΑΑΔΕ. Εκεί, γίνεται η αντιστοίχιση κάθε κάρτας με τους ΑΦΜ των φορολογούμενων. Όπως λένε από το υπουργείο Οικονομικών, οι ηλεκτρονικοί λαχνοί θα είναι συνδυασμός αξίας και αριθμού συναλλαγών.

Πρόθεση του υπουργείου Οικονομικών είναι να δώσει κίνητρο, να πριμοδοτήσει τις καθημερινές συναλλαγές μικρής αξίας, όπου τα ποσοστά φοροδιαφυγής είναι υψηλά. Στην πραγματικότητα, όσες περισσότερες αποδείξεις έχει κάποιος, τόσο μεγαλύτερες οι πιθανότητες να κερδίσει. Εκτός απροόπτου, κάθε μήνα, 1.000 ευρώ θα κληρώνονται σε 1.000 τυχερούς, ενώ σε μια σούπερ κλήρωση τα Χριστούγεννα, θα μοιραστούν τα 8 εκατομμύρια ευρώ των προηγούμενων μηνών, που δεν έχουν κληρωθεί.

O Γιώργος Καββαθάς, Πρόεδρος του ΓΣΕΒΕΕ, λέει ότι «πάνω από το 70% των επιχειρήσεων έχει εφοδιαστεί με POS, αλλά παραμένει χαμηλό το ποσοστό συναλλαγών. Περίπου το 30- 32% του κύκλου εργασιών γίνεται μέσα από πλαστικό χρήμα και αυτό δείχνει την αναγκαιότητα ύπαρξης ακατάσχετου, τροφοδότη λογαριασμού».

Το 2016 έγιναν 213,5 εκατομμύρια συναλλαγές με κάρτες περισσότερες από το 2014. Η αξία τους ξεπέρασε τα 15 δισ. ευρώ, ενώ η μέση αξία ανά συναλλαγή μειώθηκε στα 51 ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι χρησιμοποιούμε κάρτες ακόμα και για τις μικρές μας συναλλαγές. Είναι, άλλωστε, ενδεικτικό ότι αναλογούν, πλέον, περίπου 58.000 POS σε 1.000 κατοίκους, δηλαδή περίπου 41.000 περισσότερα από το 2014.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top