Ιράν: Γυναίκες καίνε τις μαντίλες τους για τον θάνατο της Μάχσα

Στη μνήμη της 22χρονης που πέθανε λίγες ημέρες μετά τη σύλληψή της

Διαδηλώσεις στην Τεχεράνη για τον θάνατο της Αμινί - Βίντεο από Reuters

Στο επίκεντρο των διαδηλώσεων που πραγματοποιούνται στο Ιράν είναι πολλές γυναίκες που διαμαρτύρονται για τον τραγικό θάνατο νεαρής κοπέλα που είχε συλληφθεί καθώς ήταν «ανάρμοστα ντυμένη». Πολλές γυναίκες στην Τεχεράνη έκαψαν τις μαντίλες τους και φώναξαν συνθήματα κατά των αρχών.

Οι διαδηλώσεις συνεχίζονται για πέμπτη συνεχόμενη ημέρα σε αρκετές πόλεις στο Ιράν αλλά και σε διαφορετικές χώρες. 

Μια διαδήλωση έγινε το βράδυ της Κυριακής στο Σαναντάζ, την πρωτεύουσα του ιρανικού Κουρδιστάν, απ’ όπου καταγόταν η 22χρη Μάχσα Αμινί.

ιραν θανατος

Εξόριστοι Ιρανοί του Εθνικού Συμβουλίου Αντίστασης του Ιράν συγκεντρώνονται μπροστά από την πρεσβεία της χώρας τους στο Βερολίνο (AP Photo/Michael Sohn)

Ιρανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν επίσης συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε πολλά πανεπιστήμια της πρωτεύουσας. «Η αστυνομία συνέλαβε πολλά άτομα και διέλυσε το πλήθος με γκλομπ και δακρυγόνα», πρόσθεσε το πρακτορείο Fars.

Η Μαχσά Αμινί από τη Σαναντάτζ συνελήφθη στις 13 Σεπτεμβρίου από την αστυνομία ηθών στην Τεχεράνη διότι ήταν «ανάρμοστα» ντυμένη δηλαδή δεν φορούσε σωστά την μαντίλα της.

Η αστυνομία αυτή πρόκειται για μονάδα επιφορτισμένη να επιβάλει τον αυστηρό ενδυματολογικό κώδικα για τις γυναίκες στο Ιράν.

Η κοπέλα έπεσε σε κώμα τρεις ημέρες αργότερα και πέθανε σε νοσοκομείο, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση και την οικογένεια του θύματος.

Μάρτυρες κατηγόρησαν τους αστυνομικούς για άσκηση σωματικής βίας εναντίον της κοπέλας κάτι που η αστυνομία αρνείται. «Πολλοί διαδηλωτές είναι πεπεισμένοι ότι η Μάχσα πέθανε από τα βασανιστήρια», μετέδωσε το Fars.

Ο αρχηγός της αστυνομίας της Τεχεράνης διέψευσε τις κατηγορίες πως η 22χρονη υπέστη κακομεταχείριση και έκανε λόγο για «ατυχές» και «λυπηρό» συμβάν.

Θάνατος 22χρονης σε Ιράν: «Ατυχές περιστατικό» σύμφωνα με την αστυνομία


Ο θάνατος της νεαρής προκάλεσε κύμα αγανάκτησης στο Ιράν. Ο ιρανός πρόεδρος Εμπραχίμ Ραϊσί ζήτησε να διενεργηθεί έρευνα για την υπόθεση. Στην Ισλαμική Δημοκρατία έγιναν πολλές διαδηλώσεις ενώ υπάρχουν πληροφορίες και για νεκρούς όταν οι δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πυρ εναντίον των διαδηλωτών.

ιραν διαδηλωσεις

Μηχανή της αστυνομίας καίγεται στις φωτιές των διαδηλωτών στην Τεχεράνη (AP)

Τουλάχιστον 5 νεκροί κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων

Πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν στην επαρχία Κουρδιστάν του Ιράν τη Δευτέρα όταν οι δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πυρ εναντίον των διαδηλωτών που διαμαρτύρονταν για τον θάνατο της Μαχσά Αμινί ανακοίνωσε κουρδική οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Δύο από τους ανθρώπους σκοτώθηκαν όταν οι δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πυρ εναντίον διαδηλωτών στην πόλη Σακέζ, από όπου καταγόταν η Αμινί, ανέφερε η οργάνωση υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Hengaw στο Twitter. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, δύο ακόμη άνθρωποι σκοτώθηκαν στην πόλη Ντιβανταρέχ από «ευθείες βολές» των δυνάμεων ασφαλείας και ένας πέμπτος στην Ντεχγκολάν. Οι πόλεις αυτές βρίσκονται στο ιρανικό Κουρδιστάν.

Οι θάνατοι δεν έχουν επιβεβαιωθεί από επίσημη πηγή. Το επίσημο πρακτορείο IRNA μετέδωσε ότι ξέσπασαν «περιορισμένες» διαδηλώσεις σε κάποιες πόλεις επτά επαρχιών, αλλά διαλύθηκαν από την αστυνομία.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top