Έπεσε η Μαριούπολη - Παραδόθηκαν oι υπερασπιστές του Αζοφστάλ

«Θα τους ανταλλάξουμε με Ρώσους αιχμαλώτους», λέει η Ουκρανία

Μετά από 83 ημέρες ένοπλης σύρραξης, η Μαριούπολη έπεσε. Η πιο αιματηρή μάχη του πολέμου στην Ουκρανία έλαβε τέλος, καθώς έφυγαν και οι τελευταίοι Ουκρανοί στρατιώτες που ήταν μέσα στο Αζοφστάλ. Ανταλλαγή με Ρώσους αιχμαλώτους πολέμου περιμένει η ουκρανική πλευρά.

Ουκρανία: Εκκενώνεται το Αζοφστάλ μετά από 82 ημέρες πολιορκίας

Oι τραυματίες Ουκρανοί στρατιώτες που είχαν καταφύγει στο χαλυβουργείο Αζοφστάλ παραδόθηκαν και μεταφέρθηκαν σε ρωσικά εδάφη με λεωφορεία που έφεραν το ρωσικό πολεμικό έμβλημα «Z», ενώ οι σύντροφοί τους που παρέμεναν στις στοές διατάχθηκαν να εγκαταλείψουν τον αγώνα τους αναφέρουν οι New York Times. Η Μαριούπολη αποτελεί τη δεύτερη μεγάλη ουκρανική πόλη που πέφτει στα χέρια των Ρώσων, μετά την Χερσώνα.

Πρόκειται για 256 Ουκρανούς μαχητές οι οποίοι εκκένωσαν το πολιορκημένο εργοστάσιο. Τουλάχιστον 51 από αυτούς είναι τραυματίες.

Το Reuters αναφέρει πως από το Azovstal αναχώρησαν περίπου 12 λεωφορεία, χωρίς ωστόσο να έχει επιβεβαιωθεί ότι μέσα σε αυτά βρίσκονται οι Ουκρανοί στρατιώτες. 

Οι αρχές προσπαθούν να μαζέψουν τα συντρίμμια στη Μαριούπολη

Σε ανταλλαγή με Ρώσους αιχμαλώτους πολέμου ελπίζει η Ουκρανία

Το Κρεμλίνο, με ανακοίνωση του Υπουργείου Άμυνας, δήλωσε πως οι Ουκρανοί στρατιώτες που απομακρύνονται από την περιοχή θα «αντιμετωπιστούν με βάση τους κανόνες του διεθνούς δικαίου». 

Τραυματίες Ουκρανοί στρατιώτες στη Μαριούπολη

Τραυματίες Ουκρανοί στρατιώτες στη Μαριούπολη

Από την πλευρά της, η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεσούκ δήλωσε: «52 βαριά τραυματισμένοι Ουκρανοί στρατιωτικοί απομακρύνθηκαν χθες. Αφού σταθεροποιηθεί η κατάσταση της υγείας τους, θα τους ανταλλάξουμε με Ρώσους αιχμαλώτους πολέμου». 

O σύμβουλος του Ουκρανού Προέδρου μίλησε για τη «μάχη των Θερμοπυλών του 21ου αιώνα» και είπε πως η ανδρεία των στρατιωτών της Μαριούπολης που άντεξαν 83 μέρες άλλαξε την πορεία του πολέμου: «Οι 83 μέρες της άμυνας της Μαριούπολης θα περάσουν στην ιστορία ως οι Θερμοπύλες του 21ου αιώνα. Οι υπερασπιστές του Αζοφστάλ κατέστρεψαν τα σχέδια της Ρωσίας να καταλάβει την ανατολική Ουκρανία, δέχθηκαν πλήγματα κι απέδειξαν την πραγματική «μαχητική ικανότητα» της Ρωσίας. Αυτά άλλαξαν παντελώς την πορεία του πολέμου».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top