Ουκρανία: Συντρίμμια πυραύλου έπεσαν σε πολυκατοικία – Ένας νεκρός

Καταρρίφθηκε από τις ουκρανικές δυνάμεις

Τουλάχιστον ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του και άλλοι τρεις τραυματίστηκαν όταν συντρίμμια πυραύλου που καταρρίφθηκε από την ουκρανική αντιαεροπορική άμυνα έπεσαν σε πολυκατοικία στο Κίεβο.

Ουκρανία: Βομβάρδισαν θέατρο στη Μαριούπολη με πάνω από 1.000 αμάχους

Η δεκαξαώροφη πολυκατοικία χτυπήθηκε στις 05:02 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), σύμφωνα με τις αρχές. Απομακρύνθηκαν με ασφάλεια περίπου τριάντα άτομα που διέμεναν στο κτίριο. 

βομβαρδισμος

Συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί αμάχων στην Ουκρανία

Από την έκρηξη προκλήθηκε πυρκαγιά, η οποία κατασβέστηκε από την Πυροσβεστική. 

Ουκρανία: 13 οι νεκροί από τη ρωσική επίθεση στο Τσερνίχιβ

Την ίδια ώρα, ο αρχηγός της αστυνομίας του Τσερνίχιβ, Βολοντίμιρ Νιντζέλσκι, ανακοίνωσε πως ο αριθμός των αμάχων που έχασαν χθες τη ζωή τους, περιμένοντας στην ουρά για να αγοράσουν ψωμί, αυξήθηκε στους 13. 

Ουκρανία: Το Διεθνές Δικαστήριο διέταξε τη Ρωσία να σταματήσει την εισβολή

«Ρωσικά στρατεύματα εξαπέλυσαν μια ύπουλη επίθεση με οβίδες πυροβολικού σε κατοικημένη συνοικία του Τσερνίχιβ. Οι οβίδες έπληξαν ένα πολυώροφο κτίριο και θραύσματα έπεσαν έξω από το κατάστημα όπου περίμεναν οι πολίτες», ανέφερε ο Νιντζέλσκι.

πολυκατοικία βομβαρδισμένη

Στο Τσερνίχιβ σκοτώθηκαν 13 άμαχοι που περίμεναν στην ουρά για να πάρουν ψωμί

Από την πλευρά του το αρχηγείο της ουκρανικής αστυνομίας ανέφερε πως διεξάγεται έρευνα και συλλέγεται υλικό από τον τόπο αυτού του «εγκλήματος πολέμου», συμπληρώνοντας ότι αστυνομικοί μετέφεραν τραυματίες σε κοντινό νοσοκομείο.

 

 

Ουκρανία: Ανθρωπιστική καταστροφή στη Χερσώνα

Το Κίεβο προειδοποίησε εξάλλου χθες ότι επαπειλείται ανθρωπιστική καταστροφή στην περιοχή της Χερσώνας, που βρίσκεται υπό ρωσική κατοχή.

Πούτιν: «Όλος ο πλανήτης πληρώνει τις φιλοδοξίες της Δύσης»

Η Λιουντμίλα Ντενισόβα, επίτροπος ανθρωπίνων δικαιωμάτων της ουκρανικής Βουλής, έκανε λόγο για ελλείψεις «φαρμάκων και, σε ορισμένες περιπτώσεις, τροφίμων» στην περιοχή αυτή. Μίλησε επίσης για προβλήματα στην ηλεκτροδότηση, την ύδρευση και τη θέρμανση.

πόλεμος Ουκρανία

Στη Χερσώνα οι ουκρανικές αρχές κάνουν λόγο για ανθρωπιστική κρίση

Σύμφωνα με ουκρανικές πηγές, έχουν συλληφθεί αρκετοί τοπικοί πολιτικοί από τον ρωσικό στρατό. Χθες καταγγέλθηκε πως συνελήφθησαν ο δήμαρχος της πόλης Σκαντόβσκ, Αλεξάντερ Γιάκοβλεφ, και ο δημοτικός σύμβουλος Γιούρι Πάλιουχ. Πολίτες διαδήλωσαν μπροστά στο δημαρχείο απαιτώντας να αφεθούν ελεύθεροι.

Ουκρανία: Προσχέδιο συμφωνίας 15 σημείων ανάμεσα σε Κίεβο και Μόσχα

Ο κ. Γιάκοβλεφ, με βίντεο που δημοσιοποίησε μερικές ώρες αργότερα, διαβεβαίωσε πως είναι ελεύθερος και σώος και ότι οι Ρώσοι ήθελαν απλά να συζητήσουν μαζί του. Ελεύθερος αφέθηκε επίσης ο δήμαρχος της Μελιτόπολης, σύμφωνα με το Κίεβο.

Το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων UNIAN ανέφερε ότι στην περιφέρεια Σούμι (βορειοανατολικά) οργανώθηκε ανταλλαγή αιχμαλώτων, με κάθε έναν Ρώσο στρατιώτη να ανταλλάσσεται με έξι Ουκρανούς πολίτες.

ηλικιωμένη διασώζεται από στρατιώτη στην Ουκρανία

Αρκετές πόλεις είναι χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, νερό και φυσικό αέριο

Σύμφωνα με τον Ουκρανό πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, έχουν αιχμαλωτιστεί περίπου 1.000 Ρώσοι στρατιώτες από την έναρξη της εισβολής την 24η Φεβρουαρίου.

«I have a dream»: Η ομιλία Ζελένσκι στο αμερικανικό Κογκρέσο

Ο ουκρανικός στρατός διαβεβαιώνει ότι έχει ανακοπεί η ρωσική προέλαση προς το Κίεβο. Κατά το επιτελείο, αποκρούστηκαν επίσης επιθέσεις στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας κατηγόρησε παράλληλα την Ουκρανία ότι ετοιμάζεται να διαπράξει επιθέσεις με χημικά όπλα εναντίον αμάχων και να κατηγορήσει για αυτές τη Ρωσία, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

κατεστραμμένο κτίριο

Οι βομβαρδισμοί μαίνονται στην Ουκρανία

Δυτικές χώρες, κυρίως οι ΗΠΑ, κατηγορούν τη Ρωσία πως ψεύδεται και ότι εκείνη σκοπεύει να κάνει χρήση χημικών όπλων.

Ουκρανία: Πινακίδα έξω από το θέατρο στη Μαριούπολη προειδοποιούσε ότι εκεί βρίσκονταν και παιδιά

Η παγκόσμια κοινή γνώμη παραμένει σοκαρισμένη από τον χθεσινό βομβαρδισμό θεάτρου στη Μαριούπολη, όπου είχαν βρει καταφύγιο περίπου 1.000 άμαχοι. 

θέατρο Μαριούπολη

Στο προαύλιο του θεάτρου που βομβαρδίστηκε στη Μαριούπολη ειχε γραφτεί η λέξη «ΠΑΙΔΙΑ»

Αυτό που συγκλονίζει ακόμα περισσότερο είναι φωτογραφία που έφερε στο φως η αμερικανική εταιρεία Maxar Technologies, όπου φαίνεται ότι οι άνθρωποι που είχαν βρει καταφύγιο στο θέατρο είχαν γράψει στο προαύλιο με τεράστια γράμματα τη λέξη «Παιδιά» για να γνωρίζουν οι ρωσικές δυνάμεις ότι εκεί υπήρχαν ανήλικα.

Ουκρανία: Κίεβο και Μόσχα αλληλοκατηγορούνται για την επίθεση στο θέατρο της Μαριούπολης

Κίεβο και Μόσχα αλληλοκατηγορούνται από χθες για την επίθεση σε θέατρο της Μαριούπολης.

Ουκρανία: «Χτύπησαν» ξανά πολυκατοικία στο Κίεβο – Συνεχείς εκρήξεις

«Δεν έγινε καμία ρωσική αεροπορική επιδρομή εναντίον χερσαίων στόχων στη Μαριούπολη χθες», ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax. «Σύμφωνα με διαθέσιμα αξιόπιστα δεδομένα η μονάδα ουκρανών εθνικιστών Αζόφ επιτέθηκε στο κτίριο, που είχε ήδη παγιδευτεί», κατά την ίδια πηγή.

 

 

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας αντίθετα κατηγόρησε τη Ρωσία για την επίθεση. «Ακόμη ένα φρικιαστικό έγκλημα πολέμου στη Μαριούπολη. Ρωσική επίθεση στο Δραματικό Θέατρο, όπου κρύβονταν εκατοντάδες αθώοι άμαχοι. Το κτίριο καταστράφηκε ολοσχερώς. Οι Ρώσοι είναι αδύνατο να μη γνώριζαν πως επρόκειτο για καταφύγιο αμάχων», ανέφερε ο Ντμίτρο Κουλέμπα μέσω Twitter.

 

 

Όσον αφορά στην εκτέλεση αμάχων στο Τσερνίχιβ την ώρα που περίμεναν στην ουρά για να πάρουν ψωμι, το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας αρνήθηκε πως ευθύνονται οι δυνάμεις του για το μακελειό.  Υποστήριξε ότι δεν είναι ανεπτυγμένες ρωσικές μονάδες στην πόλη, κάνοντας λόγο είτε για δολοφονίες από ουκρανικές δυνάμεις είτε για υπόθεση που έστησε η ουκρανική υπηρεσία κατασκοπείας.

Πούτιν: «Η Δύση ωθεί το Κίεβο να συνεχίσει την αιματοχυσία»

Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν κατηγορεί τη Δύση πως ωθεί το Κίεβο να συνεχίσει την αιματοχυσία εξοπλίζοντας την Ουκρανία και στέλνοντας μισθοφόρους. Διεμήνυσε πως η Μόσχα δε θα επιτρέψει η Ουκρανία να μετατραπεί σε εφαλτήριο επιθέσεων εναντίον της Ρωσίας.

Μαριούπολη: Κρατούν ομήρους ασθενείς και γιατρούς σε νοσοκομείο

Υπερασπίστηκε εξάλλου την εισβολή της Ρωσίας στη γειτονική της χώρα επιχειρηματολογώντας πως «όλες οι διπλωματικές επιλογές είχαν εξαντληθεί».

στρατιώτης Ουκρανία

Ο Πούτιν κατηγορεί τη Δύση ότι ωθεί την Ουκρανία να συνεχίσει την αιματοχυσία

Ακόμη, αναφέρθηκε στις άνευ προηγουμένου κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, κάνοντας λόγο για «οικονομικό blitzkrieg εναντίον της Ρωσίας» – χρησιμοποιώντας, προφανώς εσκεμμένα, ναζιστικό όρο, και διαβεβαιώνοντας πως δε θα έχει αποτέλεσμα. 

Ουκρανία: Εικόνες Αποκάλυψης - Οι Ρώσοι ισοπέδωσαν την πόλη Ακτίρκα

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν χαρακτήρισε χθες για πρώτη φορά τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν «εγκληματία πολέμου», κάτι που το Κρεμλίνο χαρακτήρισε «απαράδεκτο», ενώ, νωρίτερα, το Διεθνές Δικαστήριο «διέταξε» τη Ρωσία να σταματήσει αμέσως τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της στην Ουκρανία, κάτι που οι περισσότεροι αναλυτές θεωρούν ότι είναι εντελώς απίθανο να δεχθεί η Μόσχα.

καταστροφή

Χθες βομβαρδίστηκε και πάλι πολυκατοικία στο Κίεβο

Οι διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών συνεχίστηκαν χθες αλλά οι προσδοκίες είναι πολύ περιορισμένες.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι αναμένεται σήμερα να απευθυνθεί στην Μπούντεσταγκ, τη γερμανική κάτω Βουλή, μία ημέρα αφού μίλησε στα μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top