Το Ντουμπάι «έφτιαξε» τη δική του βροχή για να καταπολεμήσει τη ζέστη

Σύμμαχοι στην αντιμετώπιση των υψηλών θερμοκρασιών τα... drones

Ντουμπάι

Το Ντουμπάι είναι αντιμέτωπο με ένα από τα πιο ζεστά καλοκαίρια, με τις θερμοκρασίες να ξεπερνούν τους 50C. Για να αντιμετωπίσει τη ζέστη, το Εθνικό Κέντρο Μετεωρολογίας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων επιστράτευσε την τεχνολογία και «έφτιαξε» βροχή!

Με τη βοήθεια drones απελευθερώνεται ένα ηλεκτρικό φορτίο στα σύννεφα, το οποίο βοηθά τα σταγονίδια νερού να συγχωνευθούν και να «κολλήσουν» μεταξύ τους. Η μέθοδος αυτή ονομάζεται «σπορά των νεφών» και αποτελεί μια μορφή αλλαγής του καιρού που χρησιμοποιείται συχνά στα ΗΑΕ, αλλάζοντας τον τρόπο αλλαγής της ποσότητας ή του τύπου της βροχόπτωσης που πέφτει από τα σύννεφα. 

Επίσης, η τεχνολογία αυτή προτιμάται σε σύγκριση με άλλες μορφές σποράς νέφους επειδή χρησιμοποιεί ηλεκτρισμό για την παραγωγή βροχής και όχι χημικά.

Οι επιχειρήσεις αυτές των ΗΑΕ αποτελούν μέρος μιας τρέχουσας αποστολής αξίας 15 εκατομμυρίων δολαρίων για τη δημιουργία βροχής στη χώρα, η οποία συγκαταλέγεται μεταξύ των 10 πιο ξηρών χωρών του κόσμου, με μέση βροχόπτωση 78 χιλιοστών.

Η μέθοδος χρησιμοποιείται και σε άλλες χώρες όπως οι ΗΠΑ, όπου βασίζεται ωστόσο σε μια ελαφρώς διαφορετική τεχνολογία, στην οποία τα αεροσκάφη προσθέτουν μικρές ποσότητες ιωδιούχου αργύρου στα σύννεφα.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top