Astra Zeneca: Αντιμέτωπη με σοβαρά ερωτήματα για το εμβόλιο της

Στο 70% η αποτελεσματικότητα του

Αντιμέτωπη με κρίσιμα ερωτήματα είναι η φαρμακευτική εταιρεία Astra Zeneca σχετικά με τις αμφιβολίες που εγείρονται για τα δεδομένα του εμβολίου που κατασκεύασε αλλά και για την δοσολογία που έλαβαν εθελοντές.

Ο Έλληνας επιστήμονας από τη Χίο πίσω από το εμβόλιο της AstraZeneca

Ορισμένοι συμμετέχοντες στη δοκιμή έλαβαν μόνο μερική δόση του εμβολίου AstraZeneca. Οι ειδικοί δήλωσαν ότι οι ασαφείς γνωστοποιήσεις της εταιρείας έχουν διαβρώσει την εμπιστοσύνη. Η ανακοίνωση αυτή την εβδομάδα ότι ένα φθηνό, εύκολο στη χρήση εμβόλιο κορωνοϊού φάνηκε να είναι έως και 90% αποτελεσματικό έγινε δεκτό με χαρά.

«Πάρτε στον εαυτό σας ένα εμβολιασμό», έγραψε στο διαδίκτυο ένας Βρετανός, σημειώνοντας ότι το εμβόλιο, που αναπτύχθηκε από την AstraZeneca και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, κοστίζει λιγότερο από ένα φλιτζάνι καφέ.

Αξιωματούχοι στις Ηνωμένες Πολιτείες σημείωσαν ότι τα αποτελέσματα δεν ήταν σαφή. Ο επικεφαλής της ομοσπονδιακής πρωτοβουλίας εμβολίων, αποκάλυψε για πρώτη φορά ότι τα πιο υποσχόμενα αποτελέσματα του εμβολίου δεν αντικατοπτρίζουν δεδομένα από ηλικιωμένους.

Το συμπέρασμα, ανέφεραν οι ειδικοί, είναι ότι οι πιθανότητες των ρυθμιστικών αρχών στις Ηνωμένες Πολιτείες και αλλού, να εγκρίνουν γρήγορα την έκτακτη χρήση του εμβολίου AstraZeneca μειώνονται.

«Νομίζω ότι έχουν καταστρέψει πραγματικά την εμπιστοσύνη σε ολόκληρο το αναπτυξιακό τους πρόγραμμα», δήλωσε ο Geoffrey Porges, αναλυτής της επενδυτικής τράπεζας SVB Leerink. Η Michele Meixell, εκπρόσωπος της AstraZeneca, δήλωσε ότι οι δοκιμές «διεξήχθησαν με τα υψηλότερα πρότυπα».

Σε συνέντευξή του την Τετάρτη, ο Μενέλας Πάγκαλος, ο εκτελεστικός της AstraZeneca υπεύθυνος για μεγάλο μέρος της έρευνας και ανάπτυξης της εταιρείας, υπερασπίστηκε τον χειρισμό της δοκιμής και τις δημοσιοποιήσεις της εταιρείας. Είπε ότι το σφάλμα στη δοσολογία έγινε από έναν εργολάβο και ότι, μόλις ανακαλύφθηκε, οι ρυθμιστικοί φορείς ενημερώθηκαν αμέσως και υπέγραψαν το σχέδιο να συνεχίσουν τη δοκιμή του εμβολίου σε διαφορετικές δόσεις.

Κορωνοϊός: Τι σημαίνει η αποτελεσματικότητα που εμφανίζει το κάθε εμβόλιο

Ερωτηθείς γιατί η AstraZeneca μοιράστηκε κάποιες πληροφορίες με αναλυτές της Wall Street και άλλους αξιωματούχους και εμπειρογνώμονες, αλλά όχι με το κοινό, απάντησε: «Νομίζω ότι ο καλύτερος τρόπος για να απεικονίσουμε τα αποτελέσματα είναι σε ένα επιστημονικό περιοδικό που έχει αξιολογηθεί από ομότιμους, όχι σε μια εφημερίδα».

Η AstraZeneca ήταν η τρίτη εταιρεία αυτόν τον μήνα που ανέφερε ενθαρρυντικά πρώιμα αποτελέσματα για ένα υποψήφιο εμβόλιο κορωνοϊού. Ανάλογα με την ισχύ στην οποία δόθηκαν οι δόσεις, το εμβόλιο φάνηκε να είναι είτε 90% είτε 62% αποτελεσματικό. Η μέση αποτελεσματικότητα, ανέφεραν οι προγραμματιστές, ήταν 70%. Ωστόσο, σχεδόν αμέσως, υπήρχαν αμφιβολίες για τα δεδομένα.

Η αγωγή που φάνηκε να είναι 90% αποτελεσματική βασίστηκε σε συμμετέχοντες που έλαβαν μισή δόση του εμβολίου και ακολούθησε ένα μήνα αργότερα από πλήρη δόση. Η λιγότερο αποτελεσματική έκδοση περιελάμβανε ένα ζευγάρι πλήρων δόσεων.

Η AstraZeneca αποκάλυψε στην αρχική της ανακοίνωση ότι λιγότεροι από 2.800 συμμετέχοντες, έλαβαν το μικρότερο δοσολογικό σχήμα, σε σύγκριση με σχεδόν 8.900 συμμετέχοντες που έλαβαν δύο πλήρεις δόσεις.

CDC: Το εμβόλιο θα είναι διαθέσιμο στις ΗΠΑ από τις 15 Δεκεμβρίου

Οι μεγαλύτερες ερωτήσεις ήταν, γιατί υπήρχε τόσο μεγάλη διακύμανση στην αποτελεσματικότητα του εμβολίου σε διαφορετικές δόσεις και γιατί φάνηκε μια μικρότερη δόση να παράγει πολύ καλύτερα αποτελέσματα; Οι ερευνητές της AstraZeneca και της Οξφόρδης δήλωσαν ότι δεν το γνωρίζουν.

Λείπουν επίσης σημαντικές πληροφορίες. Η εταιρεία δήλωσε ότι η πρώιμη ανάλυση βασίστηκε σε 131 συμπτωματικές περιπτώσεις Covid-19 που είχαν εμφανιστεί σε συμμετέχοντες στη μελέτη. 

Αλλά δεν αναλύθηκε πόσες περιπτώσεις βρέθηκαν σε κάθε ομάδα συμμετεχόντων - εκείνοι που έλαβαν την αρχική δόση μισής ισχύος, την αρχική δόση κανονικής ισχύος και το εικονικό φάρμακο.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top