Χάος στο Λούισβιλ: Δύο αστυνομικοί πυροβολήθηκαν σε διαδήλωση

Έντονες διαμαρτυρίες για την απόφαση για τη δολοφονία της Μπριόνα Τέιλορ

Οργισμένοι διαδηλωτές βγήκαν χθες, Τετάρτη, στους δρόμους πολλών μεγάλων πόλεων των ΗΠΑ για να καταγγείλουν την επιεική στάση της δικαιοσύνης απέναντι στους αστυνομικούς που σκότωσαν την Αφροαμερικανίδα Μπριόνα Τέιλορ στο σπίτι της στο Λούισβιλ τον Μάρτιο. Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων τραυματίστηκαν από σφαίρες δύο αστυνομικοί. 

Οι διαδηλώσεις ήταν αρχικά ειρηνικές μέχρι που ακούστηκαν πολλοί πυροβολισμοί, την ώρα που βαριά οπλισμένοι αστυνομικοί προσπάθησαν να περικυκλώσουν μια ομάδα διαδηλωτών, μισή ώρα πριν τεθεί σε ισχύ η απαγόρευση κυκλοφορίας στην πόλη.

Μπριόνα Τέιλορ: Κατηγορείται ένας αξιωματικός για την υπόθεση θανάτου της

Δύο αστυνομικοί που αναπτύχθηκαν περίπου στις 20:30 (τοπική ώρα) στο σημείο όπου πραγματοποιούνταν διαδήλωση τραυματίστηκαν από σφαίρες και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο. 

Η κατάστασή τους είναι σταθερή και δεν απειλείται η ζωή τους, ενώ συνελήφθη ένας ύποπτος. Το γραφείο του FBI στο Λούισβιλ ανακοίνωσε από την πλευρά του ότι έχει ξεκινήσει έρευνα για το περιστατικό. 

Νωρίτερα αρκετές εκατοντάδες άνθρωποι, κάποιοι από τους οποίους βαριά οπλισμένοι, είχαν συγκεντρωθεί στην πλατεία Τζέφερσον στο κέντρο του Λούισβιλ. 

Συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν στη Βοστόνη, τη Νέα Υόρκη, την Ουάσινγκτον και τη Φιλαδέλφια. 

Πριν από την ανακοίνωση της απόφασης για την υπόθεση της Τέιλορ οι αρχές του Λούισβιλ είχαν κηρύξει την πόλη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, με μεγάλες δυνάμεις της αστυνομίας να αναπτύσσονται. 

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι «προσεύχεται για τους δύο αστυνομικούς που τραυματίστηκαν» και ότι συνομίλησε με τον Δημοκρατικό κυβερνήτη του Κεντάκι, Άντι Μπέσιρ, με τον οποίο δήλωσε έτοιμος να συνεργαστεί και του πρόσφερε ομοσπονδιακή βοήθεια. 

Ο Μπέσιρ σε μήνυμά του προς τους κατοίκους του Λούιβιλ τους κάλεσε «να επιστρέψουν στα σπίτια τους». 

Αντίθετα ο υποψήφιος των Δημοκρατικών για την προεδρία Τζο Μπάιντεν σχολίασε ότι το σώμα ενόρκων απέτυχε να αποδώσει δικαιοσύνη για την Τέιλορ, αλλά εξέφρασε την ελπίδα αυτό να το πετύχει η ομοσπονδιακή έρευνα που έχει ξεκινήσει. 

Ο δήμαρχος του Λούισβιλ Γκρεγκ Φίσερ δήλωσε ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ εξακολουθεί να ερευνά αν έχουν παραβιαστεί ομοσπονδιακοί νόμοι στην υπόθεση της Τέιλορ, ενώ συνεχίζεται και μια ευρύτερη έρευνα της αστυνομίας. 

«Είναι ξεκάθαρο ότι πρέπει να αλλάξουν πολιτικές και διαδικασίες διότι η Μπριόνα Τέιλορ θα έπρεπε να είναι ακόμη ζωντανή», υπογράμμισε.

«Ας μην στραφούμε ο ένας εναντίον του άλλου», πρόσθεσε. 

Η απόφαση για τη δολοφονία της Μπριόνα Τέιλορ

Σώμα ενόρκων αποφάσισε χθες ότι σε κανένα από τους τρεις λευκούς αστυνομικούς που συμμετείχαν  στην επιδρομή στο διαμέρισμα της Τέιλορ, που είχε αποτέλεσμα να την σκοτώσουν, δε θα ασκηθεί δίωξη για ανθρωποκτονία. 

Εναντίον ενός αστυνομικού, του Μπρετ Χάνκινσον, απαγγέλθηκαν κατηγορίες για έκθεση σε κίνδυνο των γειτόνων της Τέιλορ, όπως ανακοίνωσε χθες ο εισαγγελέας του Κεντάκι, Ντάνιελ Κάμερον, διότι οι σφαίρες από το όπλο του πέρασαν στο διαμέρισμα ενός γείτονα.

Εναντίον των άλλων δύο αστυνομικών, του Τζόναθαν Μάτινγκλι και του Μάιλς Κόσγκροουβ, που πυροβόλησαν εναντίον της Τέιλορ, δεν ασκήθηκαν διώξεις.

Η απόφαση αυτή ελήφθη έξι μήνες αφότου η 26χρονη νοσηλεύτρια Μπριόνα Τέιλορ, σκοτώθηκε μπροστά στα μάτια του ένοπλου μνηστήρα της στο διαμέρισμά της στο οποίο είχαν εισβάλει τρεις αστυνομικοί με ένταλμα έρευνας για μια υπόθεση διακίνησης ναρκωτικών. 

Ο σύντροφός της εξήγησε ότι άνοιξε πυρ με το όπλο που κατείχε νόμιμα διότι οι αστυνομικοί δεν προειδοποίησαν για την έρευνα και εκείνος νόμιζε ότι επρόκειτο για διαρρήκτη. Οι αστυνομικοί υποστηρίζουν ότι προειδοποίησαν προτού εισβάλουν. 

Οι ενέργειες των αστυνομικών θεωρήθηκαν δικαιολογημένες βάσει της νομοθεσίας του Κεντάκι, διότι απαντούσαν στα πυρά που δέχθηκαν.

Έξι σφαίρες χτύπησαν την Τέιλορ, αλλά, σύμφωνα με την βαλλιστική έρευνα, μία ήταν μοιραία. 

Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, ο ένας από τους αστυνομικούς παρουσιάστηκε σε φυλακή της περιοχής και στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερος αφού κατέβαλε εγγύηση ύψους 15.000 δολαρίων, ένα πολύ μικρό ποσό σε σχέση αυτό που ζητείται από άλλους κατηγορούμενους για αντίστοιχα εγκλήματα. 

Ο συγκεκριμένος αποπέμφθηκε από την αστυνομία τον Ιούνιο και κινδυνεύει να καταδικαστεί έως σε 15 χρόνια κάθειρξη.

Οι αρχές του Λούισβιλ δέχθηκαν νωρίτερα αυτό τον μήνα να καταβάλουν 12 εκατομμύρια δολάρια στην οικογένεια της Τέιλορ, σε έναν εξωδικαστικό συμβιβασμό της αγωγής που είχαν ασκήσει οι συγγενείς της νεαρή Αφροαμερικανίδας για τον φόνο της. 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top