Ντόναλτ Τραμπ: Ενισχύει το δόγμα «νόμος και τάξη» σε πολιτείες των ΗΠΑ

Τι δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος μιλώντας από τον Λευκό Οίκο

Ο δήμαρχος του Πόρτλαντ δέχεται δακρυγόνα σε διαδήλωση / AP

Ένα σχέδιο που –όπως υποστήριξε– θα καταπολεμήσει το βίαιο έγκλημα ανακοίνωσε ο Ντόναλντ Τραμπ, σε μια προσπάθεια να αυξήσει (εκτός από την αστυνόμευση) και τους ψηφοφόρους του, εν όψει των εκλογών που θα γίνουν σε λίγους μήνες στις ΗΠΑ.

Άλλαξε γνώμη ο Τραμπ: «Φορέστε μάσκες παντού»

Όπως ανέφερε ο Αμερικανός πρόεδρος, ομοσπονδιακοί πράκτορες δυνάμεων επιβολής του νόμου θα αποσταλούν σε πόλεις που αντιμετωπίζουν προκλήσεις με βίαιο έγκλημα. Μιλώντας από τον Λευκό Οίκο, ο Τραμπ επέρριψε την ευθύνη της ανόδου της βίας σε αριστερά κινήματα για «διάλυση» τοπικών αστυνομικών τμημάτων, στον απόηχο της δολοφονίας του Τζορτζ Φλόιντ στα χέρια αστυνομικών. «Αυτό το ξέσπασμα βίας σοκάρει τη συνείδηση του έθνους μας», δήλωσε ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος.

«Σήμερα ανακοινώνω μια αύξηση της ομοσπονδιακής επιβολής του νόμου σε αμερικανικές κοινότητες που μαστίζονται από βίαιο έγκλημα», δήλωσε ο Τραμπ, αναφερόμενος στο σχέδιο δράσης με τίτλο Operation Legend και υποστηρίζοντας πως «δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να εμπλακούμε» για τον αυξανόμενο αριθμό θανάτων σε ορισμένες μεγάλες πόλεις. «Αυτή η αιματοχυσία πρέπει να τελειώσει. αυτή η αιματοχυσία θα τελειώσει», δήλωσε.

Πόρτλαντ: Βίαια επεισόδια μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών

Έτσι, με την ενίσχυση του δόγματος «νόμος και τάξη» προχωρά ακάθεκτος ο Ντόναλντ Τραμπ στην τελική ευθεία για τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, ευελπιστώντας ότι οι συγκεκριμένες αποφάσεις του θα αποδειχθούν καθοριστικές στην κάλπη.

Μαζί με τον Αμερικανό πρόεδρο, ο υπουργός Δικαιοσύνης Ουίλιαμ Μπαρ διευκρίνισε ότι η επιχείρηση αυτή θα αφορά στο Σικάγο, το Κάνσας Σίτι και Αλμπουκέρκη. Περίπου 200 αξιωματικοί θα αποσταλούν στο Σικάγο, 30 στην Αλμπουκέρκη, Νέο Μεξικό και 200 βρίσκονται ήδη στο Κάνσας Σίτι, Μισσούρι. Σύμφωνα με τον Μπαρ, θα συνεργαστούν «χέρι-χέρι» με την αστυνομία και δεν πρέπει να συγχέονται με τους ομοσπονδιακούς πράκτορες που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση των ταραχών.

 

 

Οι αντιδράσεις

Οι Δημοκρατικοί δήμαρχοι του Πόρτλαντ, του Σιάτλ, του Σικάγου, της Ατλάντα, του Κάνσας Σίτι και της ομοσπονδιακής πρωτεύουσας Ουάσινγκτον, έστειλαν επιστολή στον υπουργό Δικαιοσύνης εναντίον της «μονομερούς ανάπτυξης» ομοσπονδιακών δυνάμεων στις πόλεις τους. 

«Σε καμία περίπτωση δεν θα επιτρέψω στους στρατιώτες του Ντόναλντ Τραμπ να έρθουν στο Σικάγο και να τρομοκρατήσουν τον λαό μας», έγραψε η δήμαρχος της πόλης Λόρι Λάιγκτφούτ. Σήμερα, ο Τραμπ είπε ότι ήθελε να «κάνει την αστυνομία ισχυρότερη, όχι πιο αδύναμη», και τόνισε ότι πρέπει να προσληφθούν περισσότεροι αστυνομικοί, και να μην γίνουν περικοπές του προϋπολογισμού τους. 

ΗΠΑ: Παραιτήθηκε η αρχηγός της αστυνομίας στο Πόρτλαντ

Tα επεισόδια στο Πόρτλαντ συνεχίζονται

Σημειώνεται ότι τη Δευτέρα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ είχε προαναγγείλει την κίνησή του παρά τις αντιδράσεις Δημοκρατικών και άλλων οργανώσεων. Την περασμένη εβδομάδα ομοσπονδιακοί πράκτορες άρχισαν να καταστέλλουν τις διαδηλώσεις κατά της αστυνομικής βίας και του ρατσισμού στο Πόρτλαντ, κάνοντας χρήση δακρυγόνων. Ορισμένοι ακτιβιστές συνελήφθησαν χωρίς εξήγηση. Παρά την κατακραυγή για την τακτική που ακολουθούν οι πράκτορες, αξιωματούχοι του υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας είπαν ότι δεν θα υποχωρήσουν και δεν θα απολογηθούν.

Ανάμεσα σε όσους χτυπήθηκαν με δακρυγόνα ήταν και ο δήμαρχος του Πόρτλαντ, ο οποίος συμμετείχε σε μία άλλη διαδήλωση, έξω από ένα ομοσπονδιακό δικαστήριο, διαμαρτυρόμενος για την παρουσία πρακτόρων από τον πρόεδρο Ντόναλτ Τραμπ, με σκοπό να κατευνάσουν τα πνεύματα και τις ταραχές. 

Ο δήμαρχος Τεντ Γουίλερ, δήλωσε ότι αυτή τήταν η πρώτη φορά που ήρθε αντιμέτωπος με δακρυγόνα στη ζωή του, ένιωσε ζάλη και έβηχε συνεχώς, ενώ κάποιος του πρόσφερε νερό. Παρόλα αυτά, δεν άφησε τη θέση του μπροστά στη διαδήλωση και έτσι συνέχισε να δέχεται τα δακρυγόνα. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top