Στο κόκκινο η διαμάχη! ΗΠΑ και Ν.Κορέα προκαλούν τους Βορειοκορεάτες με μαχητικά βομβαρδιστικά - Κιμ: Η Ιαπωνία θα αυτοκαταστραφεί

Με αγωνία ο κόσμος παρακολουθεί τις εξελίξεις στην Κορεατική Χερσόνησο - Πρώτη ανάρτηση: 31-08-2017 16:33

Με κομμένη την ανάσα ο πλανήτης παρακολουθεί τις εξελίξεις στην Κορεατική Χερσόνησο, μετά την απόφαση της Πιονγιάνγκ να εκτοξεύσει τα ξημερώματα της Τρίτης (ώρα Ελλάδος) νέο πύραυλο, πάνω από την Ιαπωνία. 

Οι εξελίξεις τρέχουν κάθε ώρα που περνά, με κάποιους διεθνολόγους να φοβούνται θερμό επεισόδιο. 

Βόρεια Κορέα: Η Ιαπωνία θα αυτοκαταστραφεί

Η Βόρεια Κορέα προειδοποίησε την Ιαπωνία ότι κινδυνεύει με «επικείμενη αυτοκαταστροφή», επειδή έχει ταχθεί στο πλευρό των ΗΠΑ.

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, Σίνζο Άμπε από την πλευρά του κατήγγειλε «μια σοβαρή και άνευ προηγουμένου απειλή», ενώ μαζί με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ ζήτησαν να αυξηθεί «η πίεση» στη Βόρεια Κορέα.

Ταξιδιωτική απαγόρευση από τις ΗΠΑ - Στρατιωτικές ασκήσεις από τη Νότια Κορέα

Η αμερικανική κυβέρνηση από την άλλη πλευρά, όπως μεταδώσαμε νωρίτερα στο star.gr, απαγορεύει στους Αμερικανούς να ταξιδεύουν στην Βόρεια Κορέα, ενώ η Νότια Κορέα ανακοίνωσε ότι πραγματοποίησε στρατιωτική άσκηση με τη συνδρομή αμερικανικών βομβαρδιστικών την Πέμπτη.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, δύο αμερικανικά βομβαρδιστικά B-1B και τέσσερα F-35B, καθώς και μαχητικά της Νότιας Κορέας πέταξαν πάνω από την κορεατική χερσόνησο. Η άσκηση πραγματοποιήθηκε στο πεδίο βολής Ταεμπαέκ Πίλσουνγκ στην νοτιοανατολική επαρχία της Γκάνγκγουον, περίπου πέντε ώρες από τη Σεούλ. 

Η Βόρεια Κορέα έχει πολλές φορές καταδικάσει τις στρατιωτικές αυτές ασκήσεις, που συνήθως περιορίζονται σε προσομοιώσεις σε υπολογιστές, ισχυριζόμενη ότι είναι ουσιαστική μια προετοιμασία εισβολής.

Αξιωματούχος της πολεμικής αεροπορίας της Νότιας Κορέας δήλωσε στο CNN ότι η άσκηση σχεδιάστηκε για να «απαντήσει» στις επανειλημμένες εκτοξεύσεις βαλλιστικών πυραύλων από πλευράς της Βόρειας Κορέας, αλλά και την ανάπτυξη του πυρηνικού του προγράμματος.

O αμερικανικός στρατός ανέφερε ότι τα αμερικανικά βομβαρδιστικά απογειώθηκαν από το Γκουάμ, ενώ τα τέσσερα Stealth από τη βάση του Αμερικανικού Σώματος Πεζοναυτών στην Ιαπωνία.

Το 58% των Αμερικανών δεν εμπιστεύεται τον Τραμπ

Την ίδια ώρα αίσθηση προκάλεσε  δημοσκόπησή του ινστιτούτου Pew Research που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Newsweek. Η έρευνα αυτή δείχνει ότι η πλειοψηφία των Αμερικανών δεν εμπιστεύεται τον Τραμπ, με το 58% να φοβάται ότι τα πυρηνικά δεν είναι ασφαλή στα χέρια του Προέδρου των ΗΠΑ.

Politico: Να γιατί η Βόρεια Κορέα δεν φοβάται τις ΗΠΑ

Τον γύρο του κόσμου, όμως κάνει και η ανάλυση του Τζον Γούλφσθαλ, ανώτερου σύμβουλου στην κυβέρνηση Ομπάμα και ειδικού αναλυτή στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ,  στο περιοδικό  Politico, σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας και την αντίδραση των ΗΠΑ σε αυτό. «Ο Κιμ Γιονγκ Ουν δεν είναι τρελός. Είναι μεθοδικός και αρκετά προσεκτικός στην προώθηση των πυρηνικών και πυραυλικών του προγραμμάτων για να φανεί ότι αποθαρρύνεται από τις συντριπτικές στρατιωτικές ικανότητες της Αμερικής». Προσπαθεί να περάσει το προφίλ ότι δεν θέλει, προς το παρόν, να ξεκινήσει πόλεμο. Έχει μάθει πολύ καλά τόσα χρόνια πώς ακριβώς λειτουργούν οι ΗΠΑ, γι’ αυτό ακριβώς δεν φοβάται τον Τραμπ, είπε μεταξύ άλλων. 

ΦΩΤΟ AP

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top