Κατάρ: Η μικρή χώρα με τον αμύθητο πλούτο! Έχει επενδύσεις σε όλο τον κόσμο

Είναι το 14ο πλουσιότερο επενδυτικό ταμείο παγκοσμίως

Κατάρ: Η μικρή χώρα με τον αμύθητο πλούτο!

Μπορεί το Κατάρ να είναι μια μικρή χώρα του Περσικού Κόλπου, όμως μια πιο προσεκτική ματιά στον πλούτο και στις επενδύσεις που έχει πραγματοποιήσει τα τελευταία χρόνια σε όλο τον κόσμο, αποδεικνύει τελικά πως έχουμε να κάνουμε με έναν οικονομικό γίγαντα.

Από το 2005, οπότε και ιδρύθηκε η Qatar Investment Authority, το Κατάρ κατέχει την 3η θέση σε βεβαιωμένα αποθέματα αερίου και έχει αποκτήσει περιουσιακά στοιχεία που ξεπερνούν τα 335 δισ. δολάρια διεθνώς.

 Κατατάσσεται λοιπόν στη 14η θέση των πλουσιότερων κρατικών επενδυτικών ταμείων παγκοσμίως και είναι ένας από τους μεγαλύτερους επενδυτές στην Ευρώπη, την Τουρκία και τη Ρωσία.

Συγκεκριμένα το Κατάρ κατέχει το 17% της αυτοκινητοβιομηχανίας Vokswagen.

Μέλος της βασιλικής οικογένειας και πρώην πρωθυπουργός της χώρας κατέχει μερίδιο στη Deutsche Bank, ενώ το Κατάρ έχει συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο της βρετανικής Barclays, αλλά και της ελβετικής Credit Suisse.

Στο χαρτοφυλάκιο της Qatar Investment Authority περιλαμβάνονται το 9% της βιομηχανίας Glencore, το 22% της μεγαλύτερης βρατινής αλυσίδας σούπερ μάρκετ Sainsbury, των Harrods και το 2,13% της Royal Dutch Shell Plc.

Συνολικά οι επενδύσεις του Κατάρ στη Μεγάλη Βρετανία αγγίζουν τα 35 δισ. δολάρια και σε αυτές περιλαμβάνονται επίσης, το 20% του αεροδρομίου Heathrow, το 20% της British Airways, ακίνητα στο Λονδίνο, όπως το ξενοδοχείο Savoy και ο πύργος της HSBC, κ.α.

Στη Γαλλία το Κατάρ έχει αγοράσει την ποδοσφαιρική ομάδα Παρί Σαιν Ζερμέν και στην Ιταλία τον οίκο Valentino.

Στη Ρωσία, κατέχει το 10% της πετρελαϊκής Rosneft και το 24,9% του Αεροδρομίου της Αγίας Πετρούπολης.

Στις ΗΠΑ το Κατάρ έχει εξαγοράσει το 10% του Fund Empire State Realty Trust που ελέγχει μεταξύ άλλων το εμβληματικό Empire State Building.

Τέλος στην Κίνα το Κατάρ έχει τις μισές εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου της χώρας. Επίσης θα υλοποιήσει επενδύσεις 20 δισ. δολαρίων στην περιοχή την επόμενη εξαετία, ενώ κατέχει ακόμα το 12,99% της Αγροτικής Τράπεζας της Κίνας.

Επίσης εξαγόρασε το Asia Square Tower1 στη Σιγκαπούρη και έχει αποκτήσει συμμετοχή και σε ακίνητα. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top