Οι διάλογοι εννέα υπουργών του Ερντογάν ενώ είχε γίνει το πραξικόπημα: Μάλλον θα πεθάνουμε!

Αποκάλυψη: Γιατί τα F-16 δεν χτύπησαν το αεροσκάφος του Ερντογάν

Οι διάλογοι εννέα υπουργών του Ερντογάν  ενώ είχε γίνει το πραξικόπημα: Μάλλον θα πεθάνουμε!

Ήταν μεσάνυχτα στην τουρκική πρωτεύουσα, μόλις 2,5 ώρες μετά από την εκκίνηση της απόπειρας του πραξικοπήματος και εννέα κορυφαίοι υπουργοί είχαν συγκεντρωθεί σε μία αίθουσα, στην πρωθυπουργική κατοικία, με την πεποίθηση ότι ήρθε το τέλος για αυτούς.

«Πιθανότατα θα επιτύχουν και θα πεθάνουμε απόψε. Ας είμαστε έτοιμοι να πεθάνουμε. Θα γίνουμε όλοι μάρτυρες σε αυτή τη μάχη» είπε ο ένας από τους υπουργούς, σύμφωνα με αξιωματούχο που ήταν εκεί και αποκάλυψε τους διαλόγους στον Guardian.

Ο ίδιος έστειλε τον σωματοφύλακά του να του φέρει το προσωπικό του όπλο, ενώ όλοι οι υπουργοί έδιωξαν από την αίθουσα τους φρουρούς τους, γιατί εκείνη τη στιγμή δεν ήξεραν ποιον μπορούσαν να εμπιστευτούν.

Εκείνη την ώρα, το κρατικό κανάλι TRT καταλήφθηκε από τους πραξικοπηματίες και η παρουσιάστρια ειδήσεων αναγκάστηκε να διαβάσει το κείμενό τους, στο οποίο δήλωναν ότι ο στρατός είχε τον έλεγχο. Σιωπή έπεσε ανάμεσα στους υπουργούς για λίγα λεπτά. Ένας από αυτούς, αστειεύτηκε: «Mην ασχολείστε με το TRT, δεν το παρακολουθώ ούτε στις κανονικές εποχές. Είναι απλά κρατική τηλεόραση».

Λίγη ώρα μετά είχαν αρχίσει να εκτυλίσσονται χαοτικές σκηνές στην Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη. Οι υπουργοί έμοιαζαν απελπισμένοι και είχαν αποφασίσει να κάνουν μία τελευταία εμφάνιση στο κοινοβούλιο, όταν ο Ταγίπ Ερντογάν εμφανίστηκε στις 12:37 -μέσω του iPhone δημοσιογράφου και της εφαρμογής FaceTime- στο CNN Turk, καλώντας τους πολίτες να υπερασπιστούν την δημοκρατία.

«Τι είναι το FaceTime; Και γιατί δεν το έχω εγώ;», βρήκε την ώρα να ρωτήσει ένας από τους υπουργούς. «Ηταν η στιγμή που άλλαξε η ψυχολογία και σκεφτήκαμε ότι θα κερδίσουμε», λέει στον Guardian ο σύμβουλος του πρωθυπουργού, Σεμαλετίν Χασίμι.

Πάντως, κάποιοι από τους υπουργούς ένιωθαν άβολα με την έκκληση να βγει ο κόσμος στους δρόμους γιατί ανησυχούσαν ότι όλο αυτό θα οδηγούσε σε μακελειό.

Ο Ερντογάν γλίτωσε για λίγα λεπτά – Γιατί δεν χτύπησαν το αεροσκάφος του τα F-16

Ο Ταγίπ Ερντογάν έφυγε από το θέρετρο στο οποίο έμενε, μόλις 20 λεπτά πριν επιτεθούν οι πραξικοπηματίες, όπως αναφέρει ο Guardian.

Περίπου 25 στρατιώτες κατέβηκαν με σχοινιά από τα ελικόπτερα στο ξενοδοχείο και άρχισαν να πυροβολούν, σε μία προφανή προσπάθεια να τον συλλάβουν, ωστόσο αυτός είχε μόλις απομακρυνθεί από εκεί.

Ενώ ήταν στον αέρα, δύο F16 «κλείδωσαν» στο σύστημά τους το προεδρικό αεροσκάφος. Τελικά δεν το χτύπησαν, καθώς –σύμφωνα με τον Guardian- ο πιλότος του προεδρικού αεροσκάφους είπε στους πιλότους των μαχητικών ότι επρόκειτο για πτήση της Turkish Airlines.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top