ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΗΚΕ σε θάνατο ο πρώην πρόεδρος της Αιγύπτου, Μόρσι

Κρίθηκε ένοχος για δολοφονίες και απαγωγές

​Λίγη ώρα μετ�� την ανακοίνωση του αιγυπτιακού δικαστηρίου για ισόβια στον ισλαμιστή πρώην πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι, που αφορούσε υπόθεση συνωμοσίας με ξένες οργανώσεις, το ίδιο δικαστήριο καταδίκασε σε θάνατο τον πρώην πρόεδρο της χώρας, αφού τον έκρινε ένοχο για δολοφονίες και απαγωγές.

Η καταδίκη αφορά την απόδρασή του από τη φυλακή, εν μέσω της εξέγερσης κατά του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ, το 2011.

Η εσχάτη των ποινών είχε επιβληθεί στον Μόρσι τον Μάιο, ωστόσο επικυρώθηκε μετά από διαβουλεύσεις με την ανώτατη θρησκευτική αρχή της Αιγύπτου, τον Μεγάλο Μουφτή.

Σε θάνατο καταδικάστηκαν επίσης ο πνευματικός ηγέτης της Μουσουλμ��νικής Αδελφότητας Μοχάμεντ Μπαντίε και άλλοι τέσσερις ηγέτες της Αδελφότητας, για την υπόθεση της μαζικής απόδρασης κρατουμένων το 2011, ενώ περισσότεροι από 80 άλλοι κατηγορούμενοι καταδικάστηκαν σε θάνατο.

Η εισήγηση για την επιβολή της θανατικής ποινής είχε προκαλέσει επικρίσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες, άλλες δυτικές κυβερνήσεις και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Μετά τη σημερινή καταδίκη, ένα υψηλόβαθμο μέλος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας δήλωσε πως η δίκη «ήταν κατώτερη κάθε διεθνούς κριτηρίου».

«Αυτή η ετυμηγορία είναι ένα καρφί στο φέρετρο της δημοκρατίας στην Αίγυπτο», δήλωσε ο Γιαχία Χαμίντ, πρώην υπουργός στην κυβέρνηση Μόρσι και επικεφαλής των διεθνών σχέσεων της Αδελφότητας, σε συνέντευξη Τύπου στην Κωνσταντινούπολη.

Ο Μόρσι και ο Μπαντίε και άλλοι 15 κατηγορούμενοι καταδικάστηκαν επίσης σε ισόβια –ποινή η οποία σύμφωνα με την αιγυπτιακή νομοθεσία σημαίνει 25ετή κάθειρξη– για συνωμοσία με την παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς. Σε αυτούς περιλαμβάνονται τα υψηλόβαθμα στελέχη της Αδελφότητας Ίσαμ ελ-Εριάν και Σάαντ ελ-Κατάτνι.

Το δικαστήριο καταδίκασε επίσης τους ηγέτες της Μουσουλμανικής Αδελφότητας Χάιρατ ελ-Σάτερ, Μοχάμεντ ελ-Μπελτάγκι και Άχμεντ Αμπντελάτι σε θάνατο για την ίδια υπόθεση. Άλλοι 13 κατηγορούμενοι καταδικάστηκαν ερήμην σε θάνατο. Οι αποφάσεις αυτές μπορούν να εφεσιβληθούν.

Ο δικαστής Σάαμπαν ελ-Σάμι, δ��λωσε πως ο Μεγάλος Μουφτής, η ανώτερη θρησκευτική αρχή, είπε πως κατά τη γνώμη του η θανατική ποινή επιτρέπεται για τους κατηγορουμένους για τους οποίους τού είχε ζητηθεί η γνώμη.

Ο Μόρσι, ντυμένος με μπλε στολή φυλακής, ήταν ήρεμος και χαμογέλασε ελαφρά καθώς ο δικαστής ανέγνωσε την πρώτη καταδίκη στη δικαστική αίθουσα που φιλοξενείται στην Αστυνομική Ακαδημία.

Οι κατηγορούμενοι φώναξαν «Κάτω, κάτω ο στρατιωτικός νόμος» καθώς οδηγούνταν στο δικαστήριο.

Ο Μόρσι έχει δηλώσει πως το δικαστήριο δεν είναι νόμιμο και έχει χαρακτηρίσει τη νομική διαδικασία σε βάρος του μέρος του πραξικοπήματος του πρώην αρχηγού των ενόπλων δυνάμεων 'Αμπντελ Φάταχ αλ-Σίσι το 2013.

Ο Σίσι, που είναι τώρα πρόεδρος της χώρας, υποστηρίζει πως η Αδελφότητα συνιστά σοβαρή απειλή για την εθνική ασφάλεια. Η οργάνωση δηλώνει ότι δεσμεύεται στον ειρηνικό ακτιβισμό.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top