Σε κατάσταση ΕΚΤΑΚΤΟΥ ανάγκης το Μέριλαντ-Επεισόδια και λεηλασίες μετά το θάνατο Αφροαμερικανού

Σπάνε αυτοκίνητα και καταστήματα- Επί ποδός χιλιάδες αστυνομικοί και μέλη της Εθνοφρουράς

Σε κατάσταση ΕΚΤΑΚΤΟΥ ανάγκης το Μέριλαντ-Επεισόδια και λεηλασίες μετά το θάνατο Αφροαμερικανού
​Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης έχει κηρυχθεί το Μέριλαντ, μετά τα βίαια επεισόδια που ξέσπασαν, τα ξημερώματα της Τρίτης, στη Βαλτιμόρη των ΗΠΑ, μετά την κηδεία ενός νεαρού Αφροαμερικανού. Ο 25χρονος Φρέντι Γκρέι πέθανε μετά τη σύλληψή του, ενώ βρισκόταν υπό αστυνομική κράτηση, την περασμένη εβδομάδα.
Οι Αφροαμερικανοί θεωρούν υπεύθυνες τις αρχές για τον θάνατό του και καταγγέλλουν στυγνή αστυνομική βία, ενώ τα αμερικανικά μέσα κάνουν λόγο για επεισόδια τόσης μεγάλης έκτασης, που η χώρα είχε να δει από τα επεισόδια στο Φέργκιουσον, όταν εκτελέστηκε εν ψυχρώ ο άοπλος έφηβος Αφροαερικανός Μάικλ Μπράουν από τον λευκό αστυνομικό Ντάρεν Ουίλσον.
66d4320d-5753-47e6-a176-56b9bd1d2d25.jpg
Ομάδες αγνώστων έσπασαν αυτοκίνητα και καταστήματα σε διάφορα μέρη της πόλης με ρόπαλα του μπέιζμπολ. Εκατοντάδες αστυνομικοί βγήκαν στους δρόμους και αναγκάστηκαν να κάνουν χρήση ροπάλων και σπρέι πιπεριού, προκειμένου να καταστείλουν τη βία. Την ίδια ώρα, ξέσπασε πυρκαγιά σε ένα γηροκομείο στο ανατολικό τμήμα της Βαλτιμόρης.

Ο κυβερνήτης του Μέριλαντ, στο έδαφος της οποίας βρίσκεται η Βαλτιμόρη, Λάρι Χόγκαν, κήρυξε την πόλη σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και κινητοποίησε την Εθνοφρουρά για την αποκατάσταση της τάξης.
Η δήμαρχος της Βαλτιμόρης Στέφανι Ρόλινγκς-Μπλέικ χαρακτήρισε τους ταραχοποιούς «κακοποιά στοιχεία» και έθεσε σε ισχύ απαγόρευση κυκλοφορίας.
Η νέα υπουργός Δικαιοσύνης, Λορέτα Λιντς, καταδίκασε τις «παράλογες πράξεις βίας» και εξέφρασε την ετοιμότητα του υπουργείου της να προσφέρει όποια βοήθεια του ζητηθεί.
490030ea-4585-408d-9795-d04bc06d93e1.jpg
«Καταδικάζω τις παράλογες πράξεις βίας από ορισμένα πρόσωπα στη Βαλτιμόρη οι οποίες είχαν αποτέλεσμα να τραυματιστούν άνδρες των υπηρεσιών επ��βολής του νόμου, να καταστραφούν περιουσίες και να διαταραχθεί η κοινωνική ειρήνη στην πόλη», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Για την κατάσταση στη Βαλτιμόρη ενήμερος είναι και πρόεδρος Ομπάμα. Σε ανακοίνωση της αμερικανικής προεδρίας αναφέρεται ότι ο Ομπάμα συνομίλησε με την δήμαρχο της Βαλτιμόρης, Στέφανι Ρόλινγκς-Μπλέικ, σχετικά με τις ταραχές.
Χιλιάδες αστυνομικοί και μέλη της Εθνοφρουράς βρίσκονται επί ποδός. Μέχρι τώρα, τουλάχιστον 15 αστυνομικοί τραυματίστηκαν στα επεισόδια.
aa423e9f-bfdb-477a-a5a3-bb3c0ef172d0.jpg
Η στρατηγός της Εθνοφρουράς, Λίντα Σινγκ, τόνισε από τη δική της πλευρά ότι 5.000 στρατιώτες θα αναπτυχθούν «μαζικά», για να συνδράμουν την αστυνομία.
Εν τω μεταξύ, απαγόρευση κυκλοφορίας θα επιβληθεί στη Βαλτιμόρη, από σήμερα Τρίτη στις 22:00 (τοπική ώρα 05:00 της Τετάρτης ώρα Ελλάδας) ως τις 05:00, ενώ η Εθνοφρουρά θα αναπτυχθεί εκεί αμέσως μόλις «είναι έτοιμη», μετά τις ταραχές οι οποίες συγκλόνισαν χθες Δευτέρα, ανακοίνωσε η δήμαρχός της Στέφανι Ρόλινγκς-Μπλέικ.
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top