Συγχαρητήρια Ομπάμα στους Γάνι και Αμπντουλάχ για την κυβέρνηση εθνικής ενότητας στο Αφγανιστάν

Ο Γάνι στην προεδρία μετά από 3 μήνες αμφισβήτησης του εκλογικού αποτελέσματος

Συγχαρητήρια Ομπάμα στους Γάνι και Αμπντουλάχ για την κυβέρνηση εθνικής ενότητας στο Αφγανιστάν

​Τους Ασράφ Γάνι και Αμπντουλάχ Αμπντουλάχ, συνεχάρη σε τηλεφωνική επικοινωνία, ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα.

Οι δύο πρώην πολιτικοί αντίπαλοι του Αφγανιστάν υπέγραψαν συμφωνία για να μοιραστούν την εξουσία στο πλαίσιο μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας.

Η υπογραφή της συμφωνίας τερμάτισε μήνες αναταραχής γύρω από τις προεδρικές εκλογές που αποσταθεροποίησαν τη χώρα σε μια κρίσιμη στιγμή, καθώς τα ξένα στρατεύματα ετοιμάζονται να αποχωρήσουν.

Ο 'Ασραφ Γάνι ανακηρύχθηκε την Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου, νικητής των προεδρικών εκλογών στο Αφγανιστάν, ύστερα από τρεις μήνες αμφισβήτησης του εκλογικού αποτελέσματος από τον πολιτικό του αντίπαλο Αμπντουλάχ Αμπντουλάχ.

Η σκληρή αντιπαράθεση μεταξύ των δύο ανδρών που άρχισε από τον δεύτερο γύρο των εκλογών στις 14 Ιουλίου, ο οποίος σημαδεύτηκε από εκτεταμένη νοθεία. Ο πρόεδρος της ανεξάρτητης εκλογικής επιτροπής Άχμαντ Γιουσούφ Νουριστάνι παραδέχτηκε ότι σημειώθηκαν σοβαρές παρατυπίες στην εκλογική διαδικασία και δήλωσε ότι η έρευνα του ΟΗΕ δεν μπόρεσε να τις εντοπίσει στο σύνολό τους. Παρόλα αυτά, πρόσθεσε, βάσει της επίσημης τελικής καταμέτρησης των ψήφων, η επιτροπή είχε καθήκον να κηρύξει νικητή.

Οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν τη στρατηγική τους συνεργασία με το Αφγανιστάν και θα στηρίξουν τη νέα κυβέρνηση της χώρας, είπε ο Αμερικανός πρόεδρος τόσο στον Γάνι, όσο και στον Αμπντουλάχ, σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top