Πόρισμα «βόμβα» για τα Τέμπη: «Ο χώρος "μολύνθηκε" μετά το μπάζωμα»

Τι αποκάλυψε στο Star ο ειδικός εμπειρογνώμονας

Δείτε το σχετικό ρεπορτάζ του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του Star

Έναν χρόνο μετά την τραγωδία στα Τέμπη και υπάρχει νέο πόρισμα ανεξάρτητου πραγματογνώμονα που... ταράζει τα νερά. Πέρα από το μπάζωμα της περιοχής όπου χάθηκαν στοιχεία, βρέθηκαν τρεις ουσίες που εκτιμάται ότι συνέβαλαν καθοριστικά στη μεγάλη έκρηξη και πυρκαγιά που σημειώθηκε μετά τη σύγκρουση των τρένων. 

Δυστύχημα στα Τέμπη: Επιμνημόσυνη δέηση για τις 57 ψυχές που χάθηκα άδικα

Η τεχνική έκθεση του εμπειρογνώμονα Βασίλη Κοκοτσάκη παραδόθηκε ήδη στον Εφέτη Ανακριτή και είναι σαφής σε ένα πολύ βασικό κομμάτι της έρευνας μετά τη σύγκρουση: ο χώρος «μολύνθηκε» και «αλλοιώθηκε» μετά το μπάζωμα που έγινε σε μία έκταση περίπου δύο στρεμμάτων. Έπεσαν μπετόν και χαλίκια, άρα χάθηκαν και πολύτιμα στοιχεία  για την έρευνα. 

Τέμπη: Μεγαλώνει μόνος τον γιο τους, αφού έχασε τη σύζυγό του στο δυστύχημα

Πόρισμα «βόμβα» για τα Τέμπη

Το δεύτερο σημαντικό στοιχείο που δίνει η  τεχνική έκθεση είναι για τα αίτια της πυρκαγιας. Το έλαιο σιλικόνης στο οποίο αποδίδουν οι διορισμένοι πραγματογνώμονες τη φωτιά δεν μπορεί να δώσει αυτού του μεγέθους την πυρκαγιά, τονίζει ο τεχνικός σύμβουλος. 

Αποκάλυψη Star για τα Τέμπη: «Σβήστηκε βίντεο της εμπορικής αμαξοστοιχίας»

Αναφέρεται, μάλιστα, σε εγκαύματα που υπέστηκαν τέσσερις πυροσβέστες εκείνο το βράδυ και είναι χημικά εγκαύματα. Τρεις ουσίες, το ξυλόλιο, το βενζόλιο και το τολουόλιο δεν είχαν λόγο να είναι στον χώρο και όμως βρέθηκαν.

Το ξυλόλιο είναι η ουσία που εντόπισε και το πρώτο πόρισμα των εμπειρογνωμόνων  για την τραγωδία.

«Τώρα είναι δύσκολα τα πράγματα. Είμαστε 12 μήνες μετά. Έτσι, τα δείγματα και τις πρώτες ημέρες να τα πέρναμε, θα ήταν επισφαλή, γιατί είχαν ήδη μολυνθεί. Τα στοιχεία και τα πειστήρια δε φυλάχθηκαν, όπως θα έπρεπε να φυλαχθούν. Δεν προκύπτει παγκοσμίως κάποιο παρόμοιο περιστατικό με παρουσία ελαίου σιλικόνης, αλλά από τη χημική του σύσταση αυτό το υλικό δεν προσομοιάζει σε τέτοιου είδους συμπεριφορές», δήλωσε στο Star o ειδικός πραγματογνώμονας, Βασίλης Κοκοτσάκης.

Δείτε ολόκληρο το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top