Ζάκυνθος: Η στιγμή που σερβιτόρος σώζει γυναίκα που πνιγόταν με φαγητό

Έκανε τη σωτήρια λαβή Χάιμλιχ

Άγιο είχε μια γυναίκα στη Ζάκυνθο, που παρολίγο να πνιγεί ενώ έτρωγε σε ταβέρνα. Ο σερβιτόρος κατάφερε να τη σώσει, κάνοντάς της τη λαβή Χάιμλιχ.

Χαλκιδική: Η στιγμή που 16χρονη σώζει 10χρονο παιδί από πνιγμό

Συγκεκριμένα, όπως φαίνεται σε βίντεο που κατέγραψε κάμερα μέσα στο εστιατόριο στην περιοχή Καλαμάκι, η γυναίκα έτρωγε μαζί με τον συνοδό της. Ξαφνικά φαίνεται να μην μπορεί να αναπνεύσει, σαν να της έχει σταθεί κάτι στον λαιμό.

Ο άνδρας που βρισκόταν μαζί της τη χτύπησε στην πλάτη για να τη βοηθήσει, ωστόσο δεν είχε αποτέλεσμα. Η γυναίκα συνέχισε να πνίγεται και να μην μπορεί να ανασάνει.

Τότε, εμφανίστηκε ένας από τους σερβιτόρους του καταστημάτος και της έκανε τη λαβή Χάιμλιχ, σώζωντάς της τη ζωή.

Ζάκυνθος: Η στιγμή που σερβιτόρος έσωσε πελάτισσα από πνιγμό

Στο μεταξύ, ο ιδιοκτήτης του εστιατορίου είχε καλέσει ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ να έρθει στο σημείο, για να της παρέχουν τις πρώτες βοήθειες.

Τι είναι η λαβή Χάιμλιχ

Η λαβή Χάιμλιχ είναι τεχνική πρώτων βοηθειών για τη διάσωση ενός ατόμου που κινδυνεύει από πνιγμό εξαιτίας απόφραξης του αναπνευστικού του σωλήνα από ξένο σώμα (π.χ. μπουκιά, αυγό, κουμπί, κέρμα, καπάκι από μπουκάλι, τσόφλια κ.ά.).

Επινοήθηκε από τον Αμερικανό χειρουργό Χένρι Χάιμλιχ, ο οποίος την παρουσίασε στην ιατρική κοινότητα το 1974. Βασίζεται στη χρήση του αέρα του θώρακα του ασθενή, με την πρόκληση βήχα, για την απομάκρυνση του αντικειμένου που προκαλεί την ασφυξία. 

Εφαρμόζεται με λαβή από την οπίσθια πλευρά του ασθενή, κατά την οποία ο θεραπευτής σταυρώνει τα χέρια του στην κοιλιά του πάσχοντα (ακριβώς πάνω από τον ομφαλό) και με μία απότομη κίνηση προς τα μέσα και άνω, επιτυγχάνει την αφαίρεση του ξένου σώματος. 

Η μέθοδος αυτή έχει υιοθετηθεί από τον Αμερικανικό Ερυθρό Σταυρό (ARC) και την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία (AHA).

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top