Άγιον Όρος: Οριοθετήθηκε η φωτιά σε δασική έκταση στη Μονή Μεγίστης Λαύρας

Μεγάλη κινητοποίηση της πυροσβεστικής

Οριοθετήθηκε λίγο μετά τις 15:00 το μεσημέρι, η φωτιά που έχει ξεσπάσει σε δασική έκταση του Αγίου Όρους, στην ευρύτερη περιοχή της Μονής Μεγίστης Λαύρας.

Φωτιά στην Κερατέα - Επίγειες και εναέριες δυνάμεις στη μάχη με τις φλόγες

Η φωτιά έκαιγε δασική έκταση στην ευρύτερη περιοχή της Μονής Μεγίστης Λαύρας. 

Φωτιά στο Αλιβέρι- Συνελήφθη 75χρονος που «κάπνιζε» μελίσσια

Στην επιχείρηση συμμετέχουν τέσσερα αεροσκάφη κι ένα ελικόπτερο που κάνουν ρίψεις νερού από αέρος. Επιπλέον, στη μάχη έχουν ριχτεί έντεκα οχήματα με 43 πυροσβέστες και τρεις ομάδες πεζοπόρου τμήματος.

 

 

Η φωτιά είναι σε εξέλιξη σε δασικό σημείο μακριά από τη Μονή, ενώ στην περιοχή πνέουν άνεμοι εντάσεως 5 μποφόρ.

Αρτοποιός: «Έρπουσα η φωτιά»

Την κατάσταση, στην οποία βρίσκεται η πυρκαγιά, που έχει ξεσπάσει στο Άγιο Όρος ανέλυσε στην ΕΡΤ ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Γιάννης Αρτοποιός, ο οποίος παράλληλα έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για το ενδεχόμενο εκδήλωσης νέων πυρκαγιών σήμερα σε αρκετές περιοχές της χώρας.

«Σε εξέλιξη είναι μία δασική πυρκαγιά πέντε χιλιόμετρα βόρεια-βορειοδυτικά της Μεγίστης Λάβρας χωρίς να απειλεί πλέον κατοικημένη περιοχή, υπό την έννοια ότι υπάρχουν εκεί αρκετά μοναστήρια, δεν απειλεί λοιπόν κάποιο μοναστήρι, είναι σε αμιγώς δασική έκταση, καίει φυλλώματα. Ουσιαστικά πρόκειται για μία έρπουσα πυρκαγιά με φυλλώματα, που βρίσκονται στο έδαφος και κάποιες καστανιές», είπε και πρόσθεσε:

«Είχαμε δύο μέτωπα, το ένα μέσα στη χαράδρα, το οποίο μας απασχολεί πιο πολύ λόγω του δύσβατου της περιοχής και επιχειρούν εκεί μαζί με 43 άτομα πυροσβεστικό προσωπικό, τρεις ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 11 οχήματα, επιχειρούν από αέρος ένα ελικόπτερο και έχουν πάρει εντολή απογείωσης τέσσερα αεροσκάφη προκειμένου να προσεγγίσουμε αυτό το δύσβατο σημείο, που μας απασχολεί μέσα στη χαράδρα. Δεν είναι τόσο ανησυχητική αυτή η πυρκαγιά υπό την έννοια ότι δεν υπάρχουν ισχυρές ριπές ανέμου κι αυτό είναι κάτι, που διευκολύνει την επιχείρηση του πυροσβεστικού σώματος».

Αρτοποιός: «Κίνδυνος πυρκαγιάς 4» - Ποιες περιοχές κινδυνεύουν

Παράλληλα ο κύριος Αρτοποιός προειδοποίησε πως σήμερα είναι εξαιρετικά μεγάλος ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιών. 

«Προϊόντος του χρόνου θα έχουμε καλύτερα νέα, θα πάει καλύτερα αυτή η πυρκαγιά, ωστόσο σήμερα σύμφωνα και με τον χάρτη πρόβλεψης πυρκαγιάς της Πολιτικής Προστασίας υπάρχει υψηλότατος κίνδυνος, έχουμε κατηγορία κινδύνου πυρκαγιάς 4 στις περιφέρειες νοτίου Αιγαίου όπως είναι η Ρόδος, η Κάλυμνος, η Κως και η Κάρπαθος και η περιφέρεια Βορείου Αιγαίου στη Σάμο και την Ικαρία.

Οπότε αντιλαμβανόμαστε ότι θα είναι λίγο πιο δύσκολα τα πράγματα εκεί σε αυτές τις περιοχές. Έχει τεθεί σε εφαρμογή το δεύτερο στάδιο επιχειρησιακής ετοιμότητας, όπου τίθεται σε αυξημένη ετοιμότητα και μερική επιφυλακή το προσωπικό των περιφερειών αυτών ώστε να καλυφθούν οι αυξημένες επιχειρησιακές ανάγκες, που πιθανόν να προκύψουν. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε αυξημένη ετοιμότητα ο μηχανισμός της Πολιτικής Προστασίας και του Πυροσβεστικού Σώματος, αναμένονται αυξημένες περιπολίες τόσο από το Πυροσβεστικό Σώμα όσο και από αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις. Όλος ο μηχανισμός είναι σε φάση υψηλής εγρήγορσης και ετοιμότητας προκειμένου να αντιμετωπιστούν ενδεχόμενα συμβάντα πυρκαγιών», κατέληξε.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top