Σεισμολόγοι: Δεν έχει σχέση με τους σεισμούς του Νοεμβρίου στην Εύβοια

Συνεδριάζει εκτάκτως η Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου

Την εκτίμηση ότι ο σεισμός των 4,9 Ρίχτερ που σημειώθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης στην Εύβοια είναι πιθανόν ο κύριος σεισμός εξέφρασε ο Μανώλης Σκορδύλης, καθηγητής Σεισμολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ).

«Αυτή τη στιγμή η εκτίμηση που έχουμε κάνει είναι στα 4,9 Ρίχτερ για το μέγεθος του σεισμού», είπε, μιλώντας στο μεσημβρινό δελτίο ειδήσεων του Star.

Δυνατός σεισμός στην Εύβοια - Αισθητός στην Αττική

«Το επίκεντρο του σεισμού αυτού δεν έχει καμία σχέση με το επίκεντρο των πρόσφατων σεισμών που ταλαιπώρησαν την Εύβοια, είναι περίπου στα 40 χιλιόμετρα βορειοδυτικότερα», είπε ο κ. Σκορδύλης, εξηγώντας πως είναι λογικό να έγινε αισθητός ο σεισμός και στην Αθήνα, αφού το επίκεντρο ήταν μόλις περίπου 60 χιλιόμετρα βόρεια της πρωτεύουσας.

Ο κ. Σκορδύλης είπε πωςείναι λογικό να έγινε αισθητός ο σεισμός και στην Αθήνα, αφού το επίκεντρο ήταν μόλις περίπου 60 χιλιόμετρα βόρεια της πρωτεύουσας

«Έχουμε αρκετούς μετασεισμούς, αν και είναι πολύ νωρίς για να πούμε εάν είναι ο κύριος σεισμός, κάτι που είναι πιθανόν. Γενικά δεν έχουμε στον χώρο αυτό πολύ ισχυρούς σεισμούς», υποστήριξε.

Καταλήγοντας, σημείωσε πως «δε φαίνονται να υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορεί να έχουμε ισχυρότερο σεισμό στον χώρο αυτό».

Πάντως, το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας από τον Οργανισμό Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας ( ΟΑΣΠ) κατόπιν εντολής του υπουργού, Χρήστου Στυλιανίδη ζήτησε τη σύγκληση της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου, ώστε να συνεδριάσει άμεσα, έπειτα από τη σημερινή σεισμική δόνηση.

Παπαζάχος: Προσοχή αλλά όχι πανικός

Χρειάζεται προσοχή αλλά όχι ιδιαίτερος πανικός δήλωσε, εξάλλου, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος.

Ο κ. Παπαζάχος τόνισε ότι «είναι μια περιοχή γνωστή και εκεί υπάρχει το γνωστό ρήγμα των Ψαχνών. Θεωρητικά το ρήγμα αυτό έχει μια δυνατότητα να δώσει σεισμό ακόμη και έξι Ρίχτερ αλλά μέχρι στιγμής δεν το έχει κάνει. Αντίθετα μέχρι τώρα το ρήγμα αυτό έχει κινηθεί διαφορετικά όπως για παράδειγμα το 2008 όπου σημειώνονταν μικροσεισμοί για περίπου για ένα χρόνο».

Ο κ. Παπαζάχος συνέστησε στους κατοίκους «να είναι προσεκτικοί, να τηρούν τις οδηγίες και δεν χρειάζεται κάποιος ιδιαίτερος πανικός».
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top