Κιβωτός του Κόσμου: «Ξάπλωσε δίπλα μου κι άγγιξε τα γεννητικά μου όργανα»

Απολύθηκε εργαζόμενος που κατήγγειλε βασανιστήρια σε παιδιά

Καταγγελίες για κακοποιήσεις ανηλίκων στην ΜΚΟ «Κιβωτός του Κόσμου» ερευνά η ΕΛ.ΑΣ / Βίντεο από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star

Μορφή τσουνάμι παίρνουν οι καταγγελίες για την «Κιβωτό του Κόσμου», μετά από την αποκάλυψη 19χρονου, ότι στέλεχος της δομής ασελγούσε σε βάρος του για δύο ολόκληρα χρόνια. Αμέσως μετά τη γνωστοποίηση της καταγγελίας, ήρθε στο φως και νέα καταγγελία για ξυλοδαρμούς παιδιών σε εγκαταστάσεις της δομής στον Βόλο. 

Επίσης, ο 19χρονος στην επτασέλιδη κατάθεσή του, ισχυρίστηκε πως άλλα δύο παιδιά που πέρασαν από τις δομές της «Κιβωτού του Κόσμου», έχουν υποστεί παρόμοιες -με αυτόν- κακοποιήσεις.

«Κιβωτός του Κόσμου»: «Βροχή» οι καταγγελίες για κακοποιήσεις ανηλίκων

Συγκεκριμένα ανέφερε, πως φίλος του τού εκμυστηρεύτηκε ότι δύο άτομα, που κατονόμασε, τον χτυπούσαν με τέτοια αγριότητα, μέχρι που μάτωσε. 

Κιβωτός του Κόσμου: Τι κατήγγειλε ο 19χρονος

Ο 19χρονος κατήγγειλε στην Ανεξάρτητη Αρχή του Συνηγόρου του Πολίτη ότι όταν ήταν 16 ετών, στέλεχος της δομής στον Κολωνό ασελγούσε σε βάρος του επί δύο ολόκληρα χρόνια. 

Νταβίντ Σασολί για «Κιβωτό του Κόσμου»: «Εσείς θα αλλάξετε τον κόσμο»!

Όπως ισχυρίζεται ο νεαρός, ο συγκεκριμένος άνθρωπος του συμπεριφερόταν με υποτιμητικό κι εξευτελιστικό τρόπο, ενώ τον υποχρέωσε να σταματήσει το σχολείο και να εργάζεται, εκβιάζοντάς τον ότι θα κόψει το επίδομα της άρρωστης μητέρας του.

Όσα είχε πει ο πάτερ Αντώνιος στην εκπομπή «Μεγάλη Εικόνα» για τις δικλείδες ασφαλείας που υπάρχουν στην Κιβωτό του Κόσμου ώστε να προστατευθούν τα παιδιά από ενδεχόμενη κακοποίηση μέσα στη δομή

«Τον συγκεκριμένο τον γνώρισα στη Γ΄ Γυμνασίου, όταν πήγαινα στο Κέντρο Ημέρας στον Κολωνό και παίζαμε μπάσκετ. Μου πρότεινε να φύγω από την Αθήνα και θα με βοηθούσε να βρω δουλειά και να φτιάξω το μέλλον μου. Στη δομή με υποχρέωνε να του βάζω και να του βγάζω τα παπούτσια και τις κάλτσες, να τον υπηρετω ενώ σταμάτησα να πηγαίνω ακόμα και στο σχολείο», φέρεται να κατήγγειλε.

Ο 19χρονος στην κατάθεσή του περιγράφει ότι όταν αντιδρούσε, εκείνος τον έστελνε να κάνει υποτιμητικές εργασίες, τον φιλοξενούσε στο δωμάτιό του, όπου ασελγούσε σε βάρος του και τον ανάγκαζε να μένει ακούρευτος και αξύριστος. 

 

Κιβωτός του Κόσμου: «Μας κλείδωναν και μας έβαζαν τιμωρία με το παραμικρό»

27χρονος σήμερα, ο οποίος είχε φιλοξενηθεί στην «Κιβωτό του Κόσμου», επιβεβαίωσε στην Καθημερινή τις πρακτικές κακοποίησης που κατήγγειλε ο 19χρονος. 

Ξύλο, τιμωρίες, απομόνωση είναι μερικά από όσα έζησε και περιγράφει στην εφημερίδα. 

Ο νεαρός, θύμα κακοποίησης από τον ίδιο του τον πατέρα, εκφράζει αρχικά την ευγνωμοσύνη του γιατί η Κιβωτός του έμαθε γράμματα και χάρη σε αυτήν και τους ανθρώπους της κατάφερε να τελειώσει το γυμνάσιο, όμως δεν μπορεί να ξεχάσει την κακοποίηση που έζησε κι εκεί. 

«Μας έβαζαν τιμωρία για το παραμικρό. Ήμουν ατίθασο παιδί, αλλά οι λόγοι για τις τιμωρίες ήταν συνεχείς. Αν αντιμιλούσες, αν νευρίαζες κάποιον υπεύθυνο, αν σου ξέφευγε βρισιά, αν δεν έκανες τα μαθήματα, αν πονούσε η μέση σου και δεν μπορούσες να δουλέψεις», λέει ο νεαρός.

Στη δομή πήγε όταν ήταν 14 ετών και αμέσως τον έβαζαν να κάνει καθημερινά βαριές εργασίες, όπως να καθαρίζει αποθήκες, τουαλέτες, να μεταφέρει ψυγεία, να αλλάζει ετικέτες σε προϊόντα που έδιναν σε απόρους για να μην καταλάβουν ότι είχαν λήξει. 

Ένα καλοκαίρι, σύμφωνα με όσα λέει στην Καθημερινή, παρέμεινε επί τρεις μήνες μαζί με άλλα παιδιά κλεισμένος για τιμωρία σε ένα σπίτι στη Λεωφ. Αλεξάνδρας. Μαζί τους ήταν ένας παιδαγωγός. Εβγαιναν μόνο για δουλειά σε ένα χωράφι σε περιοχή της Αττικής. 

«Τα χέρια μας είχαν γεμίσει φουσκάλες – δεν μας λυπόντουσαν, μας έδιναν μόνο 5 λεπτά διάλειμμα», τονίζει.

Σοκαριστικά είναι και όσα περιγράφει μια κοπέλα που πέρασε έξι χρόνια στην «Κιβωτό» στη Χίο. 

«Μας κλείδωναν για μήνες, δεν μας τάιζαν, μας έβαζαν τιμωρία στον τοίχο με το ένα πόδι ψηλά», λέει.

Στα 7 της, όταν πρωτοπήγε στη δομή, εκείνη και άλλα παιδιά έπρεπε να μαζεύουν κουκουνάρια στα χωράφια. 

«Δεν τους νοιάζει η ηλικία, δουλεύαμε μες στον ήλιο. Μας έδιναν 2 ευρώ τη μέρα και για να φάμε παίρναμε άδεια», προσθέτει.

Η 20χρονη Σοφία που έζησε για έξι χρόνια σε δομή στην Ήπειρο παρουσιάζει επίσης μια δύσκολη καθημερινότητα. Η ίδια παραδέχεται ότι ήταν δύσκολο παιδί και γι’ αυτό υποβαλλόταν σε συνεχείς τιμωρίες, που περιελάμβαναν απομόνωση και διαρκούσαν ακόμα και μήνες. 

Ένα καλοκαίρι για παράδειγμα, η ίδια και άλλα τέσσερα κορίτσια που ήταν επίσης σε τιμωρία επιτρεπόταν να βγαίνουν από το δωμάτιό τους μόνο για να καθαρίζουν την κουζίνα και να βοηθούν τη μαγείρισσα, ενώ διάλειμμα γινόταν μόνο για να πάνε τουαλέτα. 

«Στις επισκέψεις των δημοσιογράφων οι υπεύθυνοι μας έλεγαν τι να λέμε», δηλώνει ο 27χρονος από τη δομή του Κολωνού. «Αν δεν λέγαμε στους δημοσιογράφους ψέματα, ότι περνάμε καλά δηλαδή, μας τιμωρούσαν», αναφέρει και η κοπέλα από τη δομή της Χίου.

Τα παιδιά καταγγέλλουν επίσης ότι δεν τα άφηναν να επικοινωνούν με τις οικογένειές τους. Και οι δύο δηλώνουν πως αφότου ενηλικιώθηκαν, η «Κιβωτός» τους είπε ότι θα τους στηρίξει να βρουν σπίτι μόνοι τους, όμως τελικά δεν στήριξαν τις υποσχέσεις τους. 

Κιβωτός του Κόσμου: «Ξάπλωσε δίπλα μου…»

Οι ξυλοδαρμοί ήταν συνεχείς αν τα παιδιά δεν υπάκουαν στους παιδαγωγούς. Μάλιστα ο 27χρονος λέει πως μια φορά που ήταν τιμωρία, παιδαγωγός του είχε ρίξει γροθιά γιατί αντιμίλησε. 

Και αυτός όμως καταγγέλλει ασέλγεια σε βάρος του από υψηλά ιστάμενο εργαζόμενο, ο οποίος πήγε στο δωμάτιό του, όταν βρισκόταν σε απομόνωση.  

«Ξάπλωσε δίπλα μου, στο κρεβάτι. Του είπα “τι κάνεις;” Με άγγιξε στα γεννητικά όργανα και μου είπε, “θα σ’ αρέσει” – του έριξα χαστούκι κι έφυγε», λέει. 

Αποκάλυψε τι είχε συμβεί σε έναν φίλο του που είχε βιώσει κάτι αντίστοιχο, όμως φοβήθηκαν να το καταγγείλουν. 

«Την προηγούμενη χρονιά από το περιστατικό, βρισκόμασταν στην κατασκήνωση στη Ραφήνα και ο βοηθός του ομαδάρχη είχε κατηγορήσει τον ίδιο άνθρωπο για ασέλγεια. Τον έβγαλαν τρελό», λέει ο 27χρονος.

Κιβωτός του Κόσμου: Καταγγελίες για ξυλοδαρμούς σε δομή στον Βόλο

Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό, τον περασμένο Αύγουστο ένας πρώην εργαζόμενος στην Κιβωτό του Κόσμου στον Βόλο κατήγγειλε τον άγριο ξυλοδαρμό τριών παιδιών στο υπόγειο της δομής από εργαζόμενους σε αυτήν. 

πάτερ Αντώνιος Κιβωτός του Κόσμου

Ο πάτερ Αντώνιος και η Κιβωτός του Κόσμου δήλωσαν άγνοια για τις καταγγελίες για κακοποίηση παιδιών - Intimenews

Τις εντολές μάλιστα φέρεται να τις έδινε το ίδιο στέλεχος, που καταγγέλλεται για ασέλγεια. 

Ο συγκεκριμένος εργαζόμενος, ο οποίος έκανε την καταγγελία στο Facebook, είναι γυμναστής και αθλητής ελεύθερης κατάδυσης και μέχρι την απόλυσή του εργαζόταν ως παιδαγωγός στη δομή που βρίσκεται στο Διμήνι του Βόλου. 

Σύμφωνα με τον ίδιο, τρία παιδιά έπεσαν θύματα άγριου ξυλοδαρμού από άτομο που είχε ασκήσει βία και σε άλλα παιδιά. Μάλιστα αμέσως μετά την καταγγελία ο εργαζόμενος απολύθηκε. 

Κιβωτός του Κόσμου: Αναμένονται νέες κλήσεις για κατάθεση

Ο Συνήγορος του Πολίτη έστειλε τον φάκελο με την καταγγελία του 19χρονου στην Εισαγγελία, η οποία διέταξε προκαταρκτική εξέταση.

Το αμέσως επόμενο διάστημα οι αστυνομικοί αναμένεται να καλέσουν για κατάθεση εκτός από τον 19χρονο και τον φίλο του, ο οποίος φέρεται να είχε υποστεί ανάλογη κακοποίηση από το ίδιο άτομο. 

Θα ακολουθήσουν επίσης άλλα τέσσερα άτομα που φιλοξενούνταν στη δομή του Κολωνού. Σύμφωνα με την καταγγελία του 19χρονου, όταν μεταφέρθηκαν από τη δομή της Καλαμάτας στην Αθήνα, για έναν μήνα ήταν κλειδωμένα σε δωμάτια και τα χτυπούσαν καθημερινά, παρουσία του στελέχους που καταγγέλλεται. 

Παράλληλα, ελέγχονται τέσσερις δομές της Κιβωτού του Κόσμου, δύο στην Αττική, μία στον Βόλο και μία στην Κόνιτσα.

Συνολικά, η προκαταρκτική εξέταση που διατάχθηκε από την Εεισαγγελία αφορά στις συνθήκες διαβίωσης όπως διατροφή, διαχείριση και σεξουαλική κακοποίηση.

Κιβωτός του Κόσμου: «Δε γνωρίζουμε τα περιστατικά»

Πάντως, η Κιβωτός του Κόσμου σε ανακοίνωση που εξέδωσε δηλώνει άγνοια για τα περιστατικά κακοποίησης στις δομές της και πρόθυμη να παράσχει όσα στοιχεία απαιτούνται για τη διαλεύκανση της υπόθεσης. 

«Με μεγάλη έκπληξη και σοκ διαβάσαμε τα σημερινά δημοσιεύματα αναφορικά με μαρτυρία – κατάθεση 19χρονου, πρώην φιλοξενούμενου ανηλίκου στις κοινωφελείς δομές μας, εις βάρους προσώπου που σχετίζεται με την Κιβωτό του Κόσμου για διενέργεια πράξεων ασέλγειας. Η Κιβωτός δεν έχει γνώση των καταγγελλόμενων περιστατικών, ούτε των γεγονότων ούτε των προσώπων που αναφέρονται στα δημοσιεύματα αυτά. Συνεπώς, επί του παρόντος, δεν μπορεί να λάβει θέση και αναμένει να δοθούν περισσότερες πληροφορίες από τις αρμόδιες αρχές», αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση.

Κιβωτός του Κόσμου: Δεν παραχωρεί ακίνητο το υπουργείο Εργασίας μετά τις καταγγελίες

Διάταξη για παραχώρηση κτιρίου του ΕΦΚΑ στην Κιβωτό του Κόσμου, μετά τις καταγγελίες για ασέλγεια εις βάρος παιδιών αποσύρει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Όπως ανακοινώθηκε χθες, Πέμπτη, «αποσύρεται η διάταξη που είχε περιληφθεί στο νομοσχέδιο για τον εξορθολογισμό της ασφαλιστικής νομοθεσίας για την παραχώρηση χρήσης ακινήτου του ΕΦΚΑ στην Κιβωτό του Κόσμου, σε συνέχεια της προκαταρκτικής έρευνας που διατάχθηκε και αφορά σε ασέλγεια εις βάρος ανηλίκων.

Η σχετική πρωτοβουλία είχε αναληφθεί για πρώτη φορά από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και πρόσφατα αποφασίστηκε η προώθηση νομοθετικής ρύθμισης από την παρούσα κυβέρνηση προκειμένου να ολοκληρωθεί η εν λόγω παραχώρηση. Μέχρι την οριστική διαλεύκανση της εν λόγω υπόθεσης, κάθε σχετική κίνηση αναστέλλεται».
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top