Δύο νέα κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων στη χώρα μας

13 τα συνολικά κρούσματα

Ρεπορτάζ του Star για την ευλογιά των πιθήκων (10/6)

Ο ΕΟΔΥ στην τελευταία έκθεσή του ανακοίνωσε δύο νέα κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων που έχουν καταγραφεί στη χώρα μας.

Στο σύνολο τα κρούσματα στην Ελλάδα είναι 13.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ

«Στην χώρα μας έχουν επιβεβαιωθεί εργαστηριακά έως σήμερα, 14/07/22, δεκατρία (13) περιστατικά της ευλογιάς των πιθήκων (monkeypox). Τα οκτώ (8) από αυτά ήταν εισαγόμενα, τέσσερα (4) ανέφεραν επαφή με ύποπτο κρούσμα αλλοδαπής εθνικότητας στη χώρα μας και ένα (1) κρούσμα δεν ανέφερε ταξίδι στο εξωτερικό ή επαφή με ύποπτο κρούσμα. Τα περιστατικά έχουν ήδη αναρρώσει ή αναρρώνουν σε γενικά καλή κλινική κατάσταση. Ο κίνδυνος εμφάνισης του νοσήματος παραμένει χαμηλός για τον γενικό πληθυσμό».

Ευλογιά πιθήκων: Ο ΠΟΥ ζητά επείγουσα δράση λόγω αύξησης των κρουσμάτων

Ευλογιά των πιθήκων: Ποια είναι τα συμπτώματα της νόσου και πώς μεταδίδεται

Η ευλογιά των πιθήκων είναι μια σπάνια, λοιμώδης ασθένεια, παρόμοια με την ανθρώπινη ευλογιά που εξαλείφθηκε το 1980. Μολονότι είναι πιο ήπια και οι περισσότεροι ασθενείς αναρρώνουν μέσα σε μερικές εβδομάδες, σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να αποδειχθεί μοιραία. Στην Αφρική 1 στα 10 άτομα με ευλογιά των πιθήκων χάνουν τη ζωή τους.

Ευλογιά των πιθήκων: «Ορφανό» κρούσμα στη χώρα μας

Τα συμπτώματά της περιλαμβάνουν πυρετό, πονοκέφαλο, μυικούς πόνους, πρήξιμο στους λεμφαδένες, ρίγη και κόπωση. Επίσης, οι ασθενείς 1 έως 3 μέρες μετά την εμφάνιση πυρετού, εμφανίζουν δερματικά εξανθήματα, τα οποία συχνά ξεκινούν από το πρόσωπο και εξαπλώνονται σε άλλα σημεία του σώματος, περιλαμβανομένων των γεννητικών οργάνων. Ο χρόνος επώασης του ιού, από τη στιγμή που κολλάει κάποιος μέχρι να εμφανίσει συμπτώματα είναι από 7 έως 14 ημέρες, αλλά σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να είναι από 5 έως 21 μέρες.

Ευλογιά των πιθήκων: Πάνω από 3.400 τα κρούσματα παγκοσμίως σύμφωνα με ΠΟΥ

Δεν υπάρχει θεραπεία για την ευλογιά των πιθήκων, η οποία μεταδίδεται από την επαφή με τον μολυσμένο ασθενή ή με τα σωματικά υγρά του, περιλαμβανομένου του σάλιου. Η ασθένεια συνήθως υποχωρεί από μόνη της.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top