Κλειστά τα διαγνωστικά κέντρα από τις 26 έως τις 28 Μαΐου

Πλεύρης: Μη εξυπηρέτηση ασφαλισμένων σημαίνει παραβίαση των όρων της σύμβασ

Διαγνωστικά κέντρα

Σε εξαγγελία προειδοποιητικής διαμαρτυρίας κατά το τριήμερο 26-28 Μαΐου προχώρησε Συντονιστικό Όργανο φορέων ΠΦΥ, κάτι που σημαίνει ότι διαγνωστικά κέντρα, πολυϊατρεία και κλινικοεργαστηριακά ιατρεία θα είναι κλειστά.

Αναλυτικά όσα αναφέρει η ανακοίνωση-ανοιχτή επιστολή στον πρωθυπουργό:

«Εξοχότατε κύριε Πρωθυπουργέ,

Απευθυνόμαστε σε εσάς ως σανίδα σωτηρίας της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στη χώρα μας, διότι παρά τις απέλπιδες προσπάθειες μας για την εξεύρεση λύσεων στο πρόβλημα που ταλανίζει τα διαγνωστικά εργαστήρια, τα πολυϊατρεία και τους κλινικοεργαστηριακούς ιατρούς τα τελευταία 10 χρόνια και ονομάζεται claw back, καμία δεν έχει καρποφορήσει.

Κανείς μέχρι στιγμής δεν έχει θέσει το δάκτυλον επί τον τύπον των ήλων για τη λύση αυτού του γόρδιου δεσμού, τουναντίον, διαχρονικά όλα τα συναρμόδια Υπουργεία υπεκφεύγουν της επίλυσής του, βρίσκοντας προσωρινές λύσεις που μεταθέτουν το πρόβλημα και δεν το λύνουν.

Το μέτρο αυτό λήφθηκε με νομοθετική ρύθμιση το 2013 ως ένα μέτρο συγκράτησης των δαπανών και εξορθολογισμού τους, λόγω και των ιδιαίτερων οικονομικών συνθηκών που βίωνε τότε η χώρα μας με την εφαρμογή μνημονίων.

Από τότε, καμία μέριμνα δεν έχει ληφθεί προκειμένου να γίνει πραγματική αξιολόγηση των αναγκών των πολιτών και να χρηματοδοτηθεί με το αναλογούν ποσό ο ΕΟΠΥΥ.

Τα ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια, τα πολυϊατρεία και οι κλινικοεργαστηριακοί ιατροί έχουν σηκώσει στις πλάτες τους την περίθαλψη του Ελληνικού λαού πόσω μάλλον δε κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όπου σχεδόν αποκλειστικά παρείχαν διαγνωστικές εξετάσεις, λόγω του μεγάλου φόρτου των Δημοσίων δομών.

Λόγω της κλιμάκωσης του προβλήματος, αυξήθηκε δραματικά το ποσό που δεν μπορεί να καλύψει ο ΕΟΠΥΥ κάθε μήνα σε σχέση με τις εξετάσεις που εκτελούνται για λογαριασμό του, με αποτέλεσμα τη δραματική αύξηση του claw back.

Σε συνδυασμό με τη συσσώρευση του claw back των προηγούμενων ετών, η περικοπή που υφιστάμεθα ξεπερνάει το 45% της μηνιαίας δαπάνης που υποβάλλουμε στον ΕΟΠΥΥ προ φόρων.

Έχουν πραγματοποιηθεί αναρίθμητες συσκέψεις με τον Υπουργό Υγείας ο οποίος κατανοεί πλήρως την οικονομική ασφυξία που προκαλεί το μέτρο του claw back και πρέπει να ομολογήσουμε ότι προσπαθεί να επιλύσει το πρόβλημα, πλην όμως εκ μέρους του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών δεν υπάρχει καμία διάθεση για επιπλέον χρηματοδότηση. Πιο συγκεκριμένα, ο Αναπλ. Υπ. Οικονομικών κ. Θ. Σκυλακάκης αρνείται συστηματικά να ασχοληθεί με το πρόβλημα της επιβίωσης μίας κατηγορίας πολιτών, διακινδυνεύοντας την υγεία των πολιτών, αν καταρρεύσει η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Μιας κατηγορίας πολιτών που εξαρτάται άμεσα από τις αποφάσεις του, που είναι η ιατρική επιστημονική κοινότητα, που οι επιχειρήσεις αυτές συντηρούν χιλιάδες οικογένειες, ενώ παράλληλα είναι και ο βασικός πυλώνας παροχής Πρωτοβάθμιας περίθαλψης στη χώρα.

Τα διαγνωστικά εργαστήρια, τα πολυϊατρεία και οι κλινικοεργαστηριακοί ιατροί έχουν εξαγγείλει κινητοποιήσεις για τις 26,27 και 28 Μαΐου.
Η απόφαση λήφθηκε γιατί πλέον δεν αντέχουμε άλλο!

Διαμαρτυρόμαστε για το δίκαιο αίτημά μας να πληρωνόμαστε για τις εξετάσεις που εκτελούμε!

Τα διαγνωστικά εργαστήρια, τα πολυϊατρεία και οι κλινικοεργαστηριακοί ιατροί ζητούν:
1) Το “κούρεμα” των τεχνητών χρεών που τους φόρτωσε ο ΕΟΠΥΥ τα έτη 2013-2021, όπως έχει γίνει και σε άλλες κατηγορίες πολιτών και προσφάτως με την επιστρεπτέα προκαταβολή (που ορθώς έγινε) και που ήταν δάνειο και όχι τεχνητό χρέος και

2) Τον περιορισμό του claw back με ανώτατο όριο το 10% για το 2022 και στόχο την πλήρη εξάλειψη του, παράλληλα με την εφαρμογή των διαρθρωτικών μέτρων (διαγνωστικά και θεραπευτικά πρωτόκολλα, real time έλεγχος κλπ). Αν δεν υπάρξει έξτρα χρηματοδότηση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ζητάμε να εκτελούμε τις εξετάσεις που μπορεί να πληρώσει ο ΕΟΠΥΥ.

Δεν ζητάμε να πληρώνουν οι ασθενείς τις εξετάσεις τους.

Ζητάμε να τις πληρώνει ο ΕΟΠΥΥ ως οφείλει και όχι εμείς!

Ζητάμε την επαρκή χρηματοδότηση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας!

Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε τον αφανισμό μας!

Υγεία χωρίς γιατρούς δεν γίνεται!

Όλοι μαζί μπορούμε καλύτερα για την Υγεία!».

Πλεύρης: Μη εξυπηρέτηση ασφαλισμένων σημαίνει παραβίαση των όρων της σύμβασης

Με αφορμή τις κινητοποιήσεις που εξήγγειλαν τα διαγνωστικά κέντρα ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Το πρόβλημα του claw back είναι υπαρκτό και με συγκεκριμένες ενέργειες όπως τη γενναία αύξηση του προϋπολογισμού και για το 2021 και για το 2022 προσπαθούμε να το αντιμετωπίσουμε. Παράλληλα θεσμοθετούμε και διαρθρωτικά μέτρα. Ο ΕΟΠΥΥ λειτουργεί με έναν και μοναδικό σκοπό: να σέβεται τα χρήματα του ασφαλισμένου του και να του διασφαλίζει τις καλύτερες παροχές.

Οι αλλαγές που ψηφίστηκαν για εφαρμογή real time ελέγχου και ποιοτικών κριτηρίων θα εφαρμοστούν και όσοι επιθυμούν να συμβάλλονται με τον ΕΟΠΥΥ θα παρέχουν ποιοτικές υπηρεσίες. Ιδιωτικές δομές, που είναι αποκλειστικά και μόνο συμβαλλόμενες με τον ΕΟΠΥΥ, δεν είναι δυνατόν να εξαγγέλλουν μη εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων, του μεγαλύτερου τους, εάν όχι του μοναδικού τους, πελάτη. Μη εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων από τους συμβεβλημένους παρόχους σημαίνει παραβίαση των όρων της σύμβασης και θα εφαρμοστούν όλες οι κυρώσεις που προβλέπονται σε αυτήν.

Είναι προφανές ότι για όσες ημέρες διαρκεί η μη εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ θα αφαιρεθεί το ποσό του κλειστού προϋπολογισμού που αναλογεί στις συγκεκριμένες ημέρες. Ο ΕΟΠΥΥ πληρώνει σχεδόν 1,5 εκ ευρώ την ημέρα και άνω των 450 εκ. το χρόνο για τις συγκεκριμένες υπηρεσίες και δεν μπορεί να ανεχθεί μη εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων του».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top