Νάξος: Οι ομορφότερες παραλίες της «ψυχής» των Κυκλάδων!

Από την παραλία Άγιος Προκόπιος μέχρι τη Χαβάη

Θες να πας με τους φίλους σου διακοπές, να εξερευνήσεις νέα μέρη και να ξεφαντώσεις μέχρι το πρωί; Ή μήπως προτιμάς να χαλαρώσεις, διαβάζοντας ένα βιβλίο στην παραλία και αναπνέοντας καθαρό αέρα; Αν πάλι ψάχνεις ένα μέρος για οικογενεικές διακοπές, τότε βρήκες το κατάλληλο. Η Νάξος είναι ένα νησί για όλα τα γουστά. 

Νάξος: Τα must see της μεγάλης «κυρίας» των Κυκλάδων

Νάξος: Το μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων

Η Νάξος θεωρείται το μεγαλύτερο σε έκταση νησί των Κυκλάδων. Είναι καταπράσινη και περιτριγυρίζεται από μικρά γραφικά χωριουδάκια, κάστρα και χρυσαφένιες παραλίες. Συνδυάζει όλα τα θετικά στοιχεία του νησιωτικού αυτού συμπλέγματος, χωρίς να πλημμυρίζεται σε υπερβολικό βαθμό από τουρίστες, όπως στη Μύκονο, την Πάρο και τη Σαντορίνη. 

4+1 ιδανικοί προορισμοί στην Ελλάδα για καλοκαιρινές διακοπές

Παρακάτω θα βρεις μία λίστα με τις πιο ωραίες παραλίες, τους τρόπους για να μετακινηθείς, καθώς και συμβουλές για το πού να μείνεις,πού θα φας και τι να δεις στο νησί. 

Οι καλύτερες παραλίες στη Νάξο

Ο Άγιος Προκόπιος είναι η πιο γνωστή παραλίου του νησιού 

Θες να παίξεις ρακέτες, να πιεις λαχταριστά κοκτέιλ, να χορέψεις και να κολυμπήσεις σε καθαρά κρυστάλλινα νερά; Τότε πήγαινε στον Άγιο Προκόπιο! 

Πρόκειται για τη δημοφιλέστερη παραλία της Νάξου, και όχι άδικα! Είναι οργανωμένη, βρίσκεται αρκετά κοντά στη Χώρα, έχει λευκή άμμο και πολλά beach bar για να πιεις το ποτό σου. 

Είναι, επίσης, πολύ εύκολα προσβάσιμη με το λεωφορείο. Δε χρειάζεται, λοιπόν, να αγχωθείς στην περίπτωση που δεν έχεις αυτοκίνητο. 

agios prokopios

Η αμμουδερή παραλία του Αγίου Προκοπίου / Πηγή: Δήμος Νάξου 

Η παραλία Αγία Άννα με την ψιλή άμμο

Επισκέψου την Αγία Άννα αν θες να κολυμπήσεις σε έναν πιο «ήπιο» Άγιο Προκόπιο.  

Βρίσκεται αμέσως μετά την παραλία την παραλία του Αγίου Προκοπίου. Αποτελεί επί της ουσίας την συνέχειά του. Έχει ψιλή άμμο, ομπρέλες, αλλά και κέδρους που προσφέρουν σκιά. 

Η ήρεμη παραλία Πλάκα

Απόλαυσε την ησυχία και την ηρεμία της Πλάκας.

Αποτελεί τη συνέχεια της παραλίας της Αγίας Άννας, αλλά με πολύ πιο ήρεμο προφίλ. Είναι ιδανική αν αναζητάς ηρεμία και απομόνωση.

Τα κρυστάλλινα νερά των πανέμορφων παραλιών της Νάξου, σε περιμένουν! / Φωτογραφία: Unsplash

Η Μικρή Βίγλα είναι -ίσως- η πιο όμορφη παραλία στη Νάξο

Κάνε surf και παίξε με το κύμα στην μαγευτική Μικρή Βίγλα

Βρίσκεται στη νοτιοδυτική πλευρά της Νάξου και θεωρείται μία από τις ωραιότερες παραλίες σε ολόκληρο το Αιγαίο. Αποτελείται στην πραγμτικότητα από δύο παραλίες, την Παρθένο και το Λιμανάκι, που χωρίζονται μεταξύ τους από έναν βράχο. Η πρώτη έχει πολύ έντονους ανέμους. Είναι το καλύτερο μέρος, δηλαδή, για να κάνεις windsurfing και kitesurfing. 

Από την άλλη, στη δεύτερη μπορείς να απολαύσεις το μπάνιο σου με λιγότερο αέρα. Ιστορικά, ο λόφος αυτός αποτελούσε παρατηρητήριο για τους πειρατές που βοηθούσε τους ντόπιους να ελέγχουν τη θαλάσσια κυκλοφορία. 

Times: Αυτά είναι τα 25 καλύτερα ελληνικά νησιά - Έκπληξη στην κορυφή!

Η παραλία του Απόλλωνα 

Θέλεις να νιώσεις σαν ντόπιος; Μην παραλείψεις να κάνεις μια επίσκεψη στον Απόλλωνα.

Βρίσκεται σε ένα από τα πιο όμορφα παραθαλάσσια χωριά που θα δεις ποτέ στη ζωή σου. Στο αρχαίο λατομείο μάλιστα μπορείς να δεις τον εντυπωσιακό «κούρο του Απόλλωνα», ένα άγαλμα που έχει ύψος 11 μέτρα!

Οι 7 καλύτερες παραλίες της Νάξου 

Η Χαβάη της Νάξου 

Αν είσαι σπίτι, τότε ετοιμάσου για Χαβάη

Προφανώς δεν πρόκειται για την πραγματική Χαβάη, αλλά για μια παραλία που μοιάζει πολύ με τις δικές της. Έχει λευκή άμμο και καθαρά γαλαζοπράσινα νερά. Έχει πρόσβαση μόνο με τα πόδια, εκτός αν έχεις και... κότερο. 

Πώς να πας στη Νάξο

Στη Νάξο μπορείς να φτάσεις με πλοίο της ακτογραμμής ενώ το νησί διαθέτει κι ένα μικρό αεροδρόμιο.

Αν αποφασίσεις να ταξιδέψεις με πλοίο από την Αθήνα, τότε μπορείς να αναχωρήσεις από το Λιμάνι του Πειραιά, της Ραφήνας ή του Λαυρίου. Επίσης, από το αεροδρόμιο του Ελεύθεριου Βενιζέλου μπορείς να πάρεις το αεροπλάνο και να βρίσκεσαι μέσα σε ένα 45λεπτο στο νησί. 

ploio gia naxo

Μπορείς να πάρεις πλοίο για τη Νάξο από τρία αθηναϊκά λιμάνια / Πηγή: EUROKINISSI 

Και στις δυο περιπτώσεις τα δρομολόγια είναι πολλά, αλλά καλό είναι να κλείσεις εισιτήρια όσο το δυνατό νωρίτερα για να βρεις πιο οικονομικές τιμές. 

Διαμονή στη Νάξο: Πού να μείνεις 

Η Νάξος είναι γεμάτη ομορφιές. Επομένως, όπου και να μείνεις θα βρίσκεσαι κοντά σε μαγικά τοπία. Στην περίπτωση που δεν έχεις αμάξι θα σου προτείναμε να βρεις ένα κατάλυμα μέσα στην Χώρα. Αν διαθέτεις όμως αυτοκίνητο, θα μπορούσες να μείνεις κοντά στον Άγιο Προκόπιο, ώστε να βρίσκεσαι δίπλα στις πιο γνωστές παραλίες. 

Τop αξιοθέατα στη Νάξο - Οι λόγοι για να την επισκεφτείς 

Το πρώτο αξιοθέατο που δεν πρέπει με τίποτα να παραλείψεις είναι η φημισμένη «Πορτάρα», που αποτελεί και το χαρακτηριστικό του νησιού. Πρόκειται για την τεράστια μαρμάρινη πύλη του ναού του Απόλλωνα από τον 6ο αι. π.Χ. Είναι από τα πρώτα πράγματα που θα δεις με το που φτάσεις με το πλοίο στο νησί. Εκεί επίσης σου εγγυούμαστε ότι θα απολαύσεις το πιο ωραίο ηλιοβασίλεμα της ζωής σου!

portara

Η «Πορτάρα» είναι το πιο διάσημο αξιοθέατο της Νάξου / Πηγή: Δήμος Νάξου 

Να δεις επίσης το «Κάστρο», τη Μεσαιωνική Καστροπολιτεία που ιδρύθηκε το 1207 από τον Ενετό διπλωμάτη του νησιού, Μάρκο Σανούδο και χτίστηκε πάνω στα ερείπια της αρχαίας Ακρόπολης της Νάξου ακριβώς πάνω από το λιμάνι. Είναι, ίσως, το πιο γραφικό σημείο του νησιού με απίστευτη θέα στο Αιγαίο. Ό,τι πρέπει δηλαδή για selfies με τους φίλους σου!

Αν είσαι λάτρης της ιστορίας, φρόντισε να πραγματοποιήσεις μια επίσκεψη και στο Αρχαιολογικό Μουσείο του νησιού. Περιλαμβάνει ευρήματα από τη  Νεολιθική εποχή και τα Παλαιοχριστιανικά χρόνια. 

apollonas

Το χωριό «Απόλλωνας» / Πηγή: Δήμος Νάξου 

Αν προλάβεις, μην ξεχάσεις να επισκεφθείς ένα από τα μικρά γραφικά χωριουδάκια της Νάξου. Εμείς θα σου προτείναμε τον «Απόλλωνα», ένα από τα πιο όμορφα ψαροχώρια της Ελλάδας. Εκεί θα δεις επίσης τον «κούρο του Απόλλωνα», ένα μισοτελειωμένο άγαλμα με ύψος 11 μέτρα!

Υπέροχο το φαγητό στη Νάξο - Πού και τι να φας

Οι καλύτερες επιλογές για φαγητό είναι τα γύρω χωριά του νησιού, αν και στη χώρα του νησιού θα βρεις πολλές επιλογές. 

Αν θες να γευτείς νόστιμο, ντόπιο και ποιοτικό φαγητό στη Νάξο τότε θα σου προτείναμε να πας στον Απείρανθο, το Χαλκί ή το Φιλότι. Τα χωριά αυτά, πέρα από το ότι είναι απίστευτα γραφικά και πανέμορφα, θα σε κάνουν να νιώσεις σαν ντόπιος και θα σου δώσουν μια εικόνα από την πραγματική κυκλαδίτικη ζωή. 

patata naxos

Στη Νάξο θα γευτείς τις πιο νόστιμες πατάτες / Πηγή: EUROKINISSI 

Η Νάξος φημίζεται για τα τυροκομικά και την πατάτα, που ξεχωρίζουν σε γεύση και ποιότητα. Μην φύγεις, λοιπόν, από το νησί αν δεν γευτείς πρώτα την γραβιέρα του και δεν συνοδεύσεις κάποιο πιάτο σου με τις γευστικές της πατάτες. 

Πολύ νόστιμα, επίσης, όπως σε όλα τα Κυκλαδίτικα νησιά, είναι η τα κρεατικά και τα ψαρικά της. 

Από τα γλυκά της Νάξου ξεχωρίζει η καρυδόπιτα, την οποία αξίζει να συνοδεύσεις με παγωτό καϊμάκι ή βανίλια.

Ακτοπλοϊκά δρομολόγια και κόστος εισιτηρίων για τη Νάξο

Τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια από Πειραιά για το νησί της Νάξου είναι αρκετά δημοφιλή, ιδιαίτερα την καλοκαιρινή περίοδο, όπου υπάρχουν πλοία που εκτελούν καθημερινά το συγκεκριμένο δρομολόγιο. Συγκεκριμένα, θα βρείτε τουλάχιστον δύο αναχωρήσεις καραβιών την ημέρα από τις 07:00 το πρωί, έως και αργά το απόγευμα.

Ο χρόνος που διαρκεί το ταξίδι από Πειραιά για Νάξο εξαρτάται από το εάν θα επιλέξετε ταχύπλοο ή συμβατικό πλοίο για το ταξίδι σας.  Συνήθως, χρειάζεται από 3,5 έως και 6 ώρες για να φτάσετε στην Νάξο, ανάλογα αν επιλέξετε συμβατικό πλοίο ή ταχύπλοο. Η τιμή του ακτοπλοϊκού εισιτηρίου ξεκινάει από 27,5€ για οικονομική θέση και 83€ για ΙΧ.

Καλά να περάσεις!

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top