Πότε είναι η γιορτή της γυναίκας

Πώς καθιερώθηκε η γιορτή της γυναίκας στις 8 Μαρτίου

Στις 8 Μαρτίου γιορτάζεται κάθε χρόνο η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας / Unsplash

Ο ρόλος της γυναίκας αλλάζει όσο περνούν τα χρόνια. Δικαιώματα που θα έπρεπε να θεωρούνται αυτονόητα εδώ και πάρα πολλά χρόνια σε ολόκληρο τον πλανήτη σχετικά με τη γυναίκα και τον ρόλο της έχουν αρχίσει να αναγνωρίζονται.

Μια γυναίκα είναι μητέρα, κόρη, εργαζόμενη, σύζυγος, φροντίζει το σπίτι και τους γύρω της. Όλες αυτές οι ευθύνες πέφτουν στους ώμους της. Η προσφορά της είναι τεράστια για αυτό και αξίζει να αναγνωριστεί. Υπάρχουν γιορτές όπως η γιορτή της μητέρας και του πατέρα, τι γίνεται όμως με τη γιορτή της γυναίκας;

Πότε είναι η γιορτή της γυναίκας;

Η γιορτή της γυναίκας, γνωστή και ως Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, έχει σταθερή ημερομηνία εορτασμού και γιορτάζεται σε όλο τον κόσμο. 

Η ημέρα αυτή «πέφτει» στις 8 Μαρτίου κάθε χρόνο. Φέτος, η γιορτή της γυναίκας είναι την Τρίτη στις 8 Μαρτίου και το 2023 την Τετάρτη 8 Μαρτίου. 

Στις 8 Μαρτίου γιορτέζεται η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας / Unsplash

Πώς καθιερώθηκε η γιορτή της γυναίκας;

Η ημέρα της γυναίκας ξεκίνησε να γιορτάζεται από την Αμερική και καθιερώθηκε προς τιμή του αγώνα που έδωσαν οι γυναίκες για τα εργατικά τους δικαιώματα στις ΗΠΑ. 

Πιο συγκεκριμένα, οι γυναίκες που εργάζονταν στα εργοστάσια κλωστοϋφαντουργίας τη Νέας Υόρκης ξεκίνησαν να διαδηλώνουν το 1857. Τάσσονταν κατά των απάνθρωπων συνθηκών εργασίας, των εξαντλητικών ωραρίων εργασίας και των πενιχρών μισθών που λάμβαναν. 

Ωστόσο η ημέρα της γυναίκας ξεκίνησε να γιορτάζεται μετά από 50 χρόνια και συγκεκριμένα στις 8 Μαρτίου του 1909 μετά από πρωτοβουλία τότε του Σοσιαλιστικού Κόμματος των ΗΠΑ. Η καθιέρωση του εορτασμού της ήρθε εν τέλει το 1977, όταν και ορίστηκε επίσημα ως Παγκόσμια Ημέρα για τα δικαιώματα της γυναίκας και τη διεθνή ειρήνη από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών.

Σήμερα, η γιορτή της γυναίκας συνοδεύεται με διάφορες εκδηλώσεις. Άλλες επικεντρώνονται στον εορτασμό της ισότητας ανάμεσα στα δύο φύλα και άλλες στην ψυχαγωγία και διασκέδαση των γυναικών. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top