Κορωνοϊός: Στο «τραπέζι» η τέταρτη δόση του εμβολίου - Τι λέει το CDC

Σε ποιες ομάδες ενδέχεται να χορηγηθεί και τέταρτη δόση του εμβολίου

Συνεχίζονται οι εμβολιασμοί σε όλο τον κόσμο/ Βίντεο αρχείου: AP

Για πρώτη φορά το CDC ανέφερε σήμερα το ενδεχόμενο χορήγησης τέταρτης δόσης του εμβολίου για τον κορωνοϊό σε ανοσοκατασταλμένους με συγκεκριμένα προβλήματα υγείας. 

Τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών στις επικαιροποιημένες οδηγίες αναφέρουν ότι τα άτομα άνω των 18 ετών με «ήπια ή σοβαρή» ανοσοκαταστολή, που έχουν ολοκληρώσει τον αρχικό εμβολιασμό με σκευάσματα mRNA (δύο δόσεις) και έναν μία επιπλέον δόση, ενδεχομένως να λάβουν και τέταρτη, ενισχυτική, έξι μήνες αργότερα. Σημειώνεται ότι το CDC κάνει διαχωρισμό ανάμεσα στην επιπλέον και την ενισχυτική δόση (3η και 4η). 

ΕΜΑ: «Πράσινο» φως για τρίτη δόση με το εμβόλιο της Moderna

 «Σε τέτοιες περιπτώσεις άτομα με ήπια ή σοβαρή ανοσοκαταστολή μπορεί να λάβουν συνολικά τέσσερις δόσεις του εμβολίου», σημειώνουν τα CDC. Παράλληλα διευκρινίζουν ότι σε τέτοιες περιπτώσεις, κάποιος που έχει κάνει τις δύο πρώτες δόσεις του mRNA εμβολίου και έχουν περάσει 28 ημέρες από τη δεύτερη, πρέπει αμέσως να κάνει την επιπλέον και να ακολουθήσει η ενισχυτική έπειτα από τουλάχιστον έξι μήνες. 
 
Εκείνοι που έχουν κάνει το μονοδοσικό εμβόλιο θα πρέπει να κάνουν την ενισχυτική- με το ίδιο ή τα σκευάσματα της Pfizer ή της Moderna- τουλάχιστον δύο μήνες μετά την αρχική. Οι γιατροί του ασθενή είναι σε κάθε περίπτωση πιο κατάλληλη για να αποφασίσει τον χρόνο του εμβολιασμού, σημειώνουν ακόμη τα CDC. 

ΕΜΑ: Τι δείχνουν τα πρώτα αποτελέσματα για το χάπι κατά του κορωνοϊού

 Την προηγούμενη εβδομάδα, το δικαίωμα της χορήγησης τρίτης δόσης του εμβολίου στις ΗΠΑ επεκτάθηκε στους άνω των 65 ετών, όπως και τους ενήλικους που έχουν υποκείμενα νοσήματα, ζουν σε δομές φροντίδας ή εργάζονται/ζουν σε περιβάλλον υψηλού κινδύνου. 
 
Για τους ανοσοκατασταλμένους το «πράσινο φως» για την τρίτη δόση δόθηκε τον Αύγουστο, καθώς τα CDC σημείωναν ότι κάποιοι από αυτούς τους ασθενείς ενδεχομένως να μην είχαν ολοκληρωμένη ανοσολογική απόκριση μετά τις δύο πρώτες. 
 
Μελέτη του πανεπιστημίου Johns Hopkins το καλοκαίρι έδειξε ότι οι εμβολιασμένοι ανοσοκατασταλμένοι είναι 485 φορές πιο πιθανό να νοσηλευτούν ή να χάσουν τη ζωή τους από τον κορωνοϊό, σε σύγκριση με τους περισσότερους εμβολιασμένους. Σε μικρές έρευνες, ανέφερε το CDC, οι πλήρως εμβολιασμένοι ανοσοκατασταλμένοι αποτελούν περίπου το 44% των περιπτώσεων στις οποίες απαιτήθηκε νοσηλεία. Επίσης, αυτοί οι άνθρωποι είναι πιο πιθανό να μεταδώσουν τον ιό σε άτομα με τα οποία έχουν στενή επαφή. 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top