Κορωνοϊός: Η εγκύκλιος για ανεμβολίαστους κρατούμενους - Τι ισχύει

Οι οδηγίες προς δικαστικούς λειτουργούς από τον εισαγγελέα Αρείου Πάγου

Απείθεια και διάδοση μεταδοτικής ασθένειας είναι τα αδικήματα για τους αρνητές των εμβολίων και τιμωρούνται με ποινές φυλάκισης από έξι μήνες ως τρία χρόνια. Η οδηγία περιλαμβάνεται σε εγκύκλιο του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και αφορά στη μεταχείρηση συλληφθέντων και κατηγορουμένων, οι οποίοι οδηγούνται ενώπιον των αρχών αλλά είναι αρνητές του εμβολίου και αρνούνται να κάνουν self- test. Ο Βασίλης Πλιώτας επισημαίνει ότι οι εισαγγελείς δεν μπορούν να υποχρεώσουν κανέναν να υποβληθεί σε self- test αν δε θέλει. Θα πρέπει όμως, να είναι πολύ αυστηροί στα μέτρα προστασίας, όπως η μάσκα και οι αποστάσεις και να ερευνούν αν ο αρνητής έχει διαπράξει κάποιο από τα αδικήματα που είπαμε και να του απαγγέλλουν κατηγορίες. 

Ειδικότερα, οιι αρνητές των εμβολίων για τον κορωνοϊό, οι οποίοι είναι κατηγορούμενοι, συλλαμβάνονται ή προσάγονται ενώπιον των δικαστικών αρχών, δεν μπορούν να υποχρεωθούν σε υποβολή διαγνωστικού τεστ, ωστόσο μπορούν να βρεθούν κατηγορούμενοι για απείθεια ή διάδοση μεταδοτικής ασθένειας, σύμφωνα με εγκύκλιο του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Βασίλη Πλιώτα.

Ανεμβολίαστοι αστυνομικοί: Στο 22% το ποσοστό δήλωσε ο Θεοδωρικάκος 

Ο ανώτατος εισαγγελέας με εγκύκλιο του παρέχει οδηγίες στους εισαγγελείς Εφετών και Πρωτοδικών για την αντιμετώπιση των μη εμβολιασμένων κατηγορουμένων και συλληφθέντων, οι οποίοι προσάγονται με τη διαδικασία του αυτοφώρου ενώπιον των εισαγγελικών και ανακριτικών αρχών και αρνούνται να υποβληθούν σε αυτοδιαγνωστικό έλεγχο (self-test) για Covid-19. Αναφέρει ότι οι εισαγγελικές αρχές θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα αυστηροί στην τήρηση των λοιπών υγειονομικών μέτρων (μάσκα, αποστάσεις κλπ) απέναντι στους κατηγορούμενους αρνητές του εμβολίου και αρνούμενους να υποβληθούν σε self-test.

Οι αντιφάσεις στα νέα μέτρα για εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους

Στην εγκύκλιο επισημαίνεται ότι οι κρατούμενοι για αδικήματα κακουργηματικού ή πλημμεληματικού χαρακτήρα και οι συλληφθέντες που προσάγονται ενώπιον των εισαγγελικών και ανακριτικών αρχών, δεν μπορούν να εξαναγκαστούν να υποστούν τον αυτοδιαγνωστικό έλεγχο για Covid-19. Ωστόσο τονίζεται ότι επιβάλλεται να διερευνηθεί εάν στοιχειοθετείται τυχόν ποινική ευθύνη του προσαγόμενου αρνούμενου να υποβληθεί σε self-test, για τέλεση ποινικών αδικημάτων, όπως είναι η απείθεια και η διάδοση  μεταδοτικής ασθένειας. 

Σε περίπτωση παραβίασης του άρθρου 169 ΠΚ προβλέπεται ποινή φυλάκισης μέχρι  6 μηνών και σε περίπτωση παραβίασης του άρθρου 285 ΠΚ, προβλέπεται φυλάκισης έως τρία χρόνια και χρηματική ποινή.  

Ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός αναφέρει ότι ο εισαγγελέας πλημμελειοδικών στις περιπτώσεις των αυτόφωρων  πλημμελημάτων, έχει τη δυνατότητα - λαμβάνοντας υπόψη τη βαρύτητα του εγκλήματος και την προσωπικότητα του δράστη -  με την συνδρομή των προϋποθέσεων του άρθρου 279 Κώδικα Ποινικής Δικονομίας,  να δώσει εντολή να αφεθεί  ελεύθερος ο συλληφθείς και «να μην εφαρμοστεί η προβλεπόμενη για τα αυτόφωρα εγκλήματα διαδικασία του άρθρου 418 παρ. 1 εδάφιο α΄ και 2 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας».

Επίσης, η εγκύκλιος αναφέρει ότι «οι διατάξεις του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας περί ταχείας προσαγωγής ενώπιον του εισαγγελέας ή ανακριτή, ισχύουν και είναι εφαρμοστέα» και προσθέτει ότι τα οριζόμενα στις  υπ΄  αριθμ. 55400/2021 και 55732/2021 κοινές υπουργικές αποφάσεις περί των έκτακτων  μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας, «δεν καθιστούν ανενεργές τις ρυθμίσεις του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, οι οποίες άλλωστε αποτελούν εκτελεστικές του άρθρου 6 του Συντάγματος διατάξεις και συμπλέουν με το άρθρο 5 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου».
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top