Απάτη ΕΟΠΥΥ: Συνελήφθησαν τα αρχηγικά μέλη, μία λογίστρια και δύο γιατροί

Η επίσημη ενημέρωση της ΕΛ.ΑΣ για την εξάρθρωση κυκλώματος

Σε επίσημη ενημέρωση προχώρησε η ΕΛ.ΑΣ για την εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης που πραγματοποιούσε απάτες σε βάρος του ΕΟΠΥΥ και προέβαινε στη συστηματική έκδοση ψευδών συνταγογραφήσεων υγειονομικού υλικού, ζημιώνοντας το Ελληνικό Δημόσιο πάνω από 5.000.000 ευρώ.

Κύκλωμα με μαϊμού – συνταγογραφήσεις χρέωσε 5 εκατ. ευρώ τον ΕΟΠΠΥ

Μια δικογραφία με πάνω από 3.000 σελίδες, με 1000 σελίδες να είναι οι απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες μεταξύ των μελών του κυκλώματος. Αφορμή για να ξεσκεπαστεί μια από τις μεγαλύτερες απάτες σε βάρος του ΕΟΠΥΥ ήταν τρεις καταγγελίες το 2015.

Συνολικά συνελήφθησαν 13 μέλη της οργάνωσης, μεταξύ των οποίων τα αρχηγικά μέλη, μία λογίστρια και δύο γιατροί. Στη δικογραφία περιλαμβάνονται ακόμα 65 άτομα, μεταξύ των οποίων 54 ιατροί και μία ιδιοκτήτρια Μονάδας Φροντίδας Ηλικιωμένων.

«Κατά τις έρευνες που πραγματοποιήσαμε μεταξύ άλλων κατασχέσαμε 246.980 ευρώ, όπλα, κινητά τηλέφωνα, ηλεκτρονικούς υπολογιστές και έγγραφα που σχετίζονται με την υπόθεση» ανέφερε ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας, Δημήτρης Λουκόπουλος.

Η δράση της οργάνωσης που εξαπατούσε τον ΕΟΠΥΥ

Όπως ανακοίνωσε η ΕΛ.ΑΣ από την έρευνα προέκυψε ότι τουλάχιστον από το 2015 οι εμπλεκόμενοι συγκρότησαν εγκληματική οργάνωση για τη διάπραξη απατών και την έκδοση ψευδών βεβαιώσεων σε βάρος του ΕΟΠΥΥ, καθώς και για τη νομιμοποίηση των εσόδων τους από τις εγκληματικές τους δραστηριότητες.

ΕΟΠΥΥ: Η ανακοίνωση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου για την απάτη

Τα μέλη της οργάνωσης προέβαιναν μέσω ιατρών στη συστηματική έκδοση ψευδών συνταγογραφήσεων υγειονομικού υλικού, (κυρίως καθετήρων και αερίου οξυγόνου), και στη συνέχεια εξαπατούσαν τον ΕΟΠΥΥ με την αποζημίωσή τους για τις εν λόγω συνταγογραφήσεις.

Τη νόμιμη εταιρία υγειονομικού υλικού είχαν δύο αδέλφια και ο σύζυγος ενός εκ των δύο. Έρχονταν σε επαφή με γιατρούς, ιδιώτες και δημοσίων νοσοκομείων, για να συνταγογραφήσουν, κυρίως αέριο οξυγόνο, λόγω της υψηλής τιμής αποζημίωσης από τον ΕΟΠΥΥ. 

Για κάθε συνταγή η ταρίφα έφτανε τα 50 ευρώ. Για την απάτη ήταν απαραίτητοι οι αριθμοί ΑΜΚΑ ασφαλισμένων. Χρησιμοποιούσαν ασθενών, συγγενών ακόμα και τροφίμων γηροκομείων. Στη συνέχεια αγόραζαν το ιατρικό υλικό από τις εταιρίες του κυκλώματος και πληρώνονταν από τον Οργανισμό. 

Στήθηκε μια επιχείρηση που ξεσκόνισε τις κινήσεις νόμιμων εταιριών πώλησης υγειονομικού υλικού. Όσο ο καιρός περνούσε η λίστα των εμπλεκόμενων μεγάλωνε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι έτσι απέφευγαν την απόδοση φόρου προστιθέμενης αξίας και φόρου εισοδήματος και για τον σκοπό αυτό είχαν εκδοθεί εικονικά τιμολόγια συνολικής αξίας άνω των 13.000.000 ευρώ.

Στιγμιότυπο από την επίσημη ενημέρωση της ΕΛ.ΑΣ για την υπόθεση απάτης εις βάρος του ΕΟΠΥΥ- Eurokinissi

Στιγμιότυπο από την επίσημη ενημέρωση της ΕΛ.ΑΣ για την υπόθεση απάτης εις βάρος του ΕΟΠΥΥ- Eurokinissi

Τα έσοδα από την παράνομη δραστηριότητά τους απορροφούνταν από το υφιστάμενο δίκτυο εταιρειών και αναμιγνύονταν στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς. Τα χρήματα στη συνεχεία, είτε επενδύονταν πίσω στις εταιρείες μέσω σύστασης νέων υποκαταστημάτων, μίσθωσης χώρων κ.α., είτε ξοδεύονταν σε τυχερά παίγνια και άλλες δαπάνες.

«Εννοείται, αυτονόητα ότι ο ΕΟΠΥΥ θα ζητήσει την αποκατάσταση στο ακέραιο της ζημιάς που υπέστη από τους υπαιτίους» σημείωσε η Διοικήτρια του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), Θεανώ Καρποδίνη.

Οι συλληφθέντες θα απολογηθούν στην ανακρίτρια Διαφθοράς, αύριο Πέμπτη.

Δικηγορικό γραφείο Κούγια: «Χωρίς καμία νομική δικαιολογία σύλληψη των κατηγορουμένων»

Το δικηγορικό γραφείο του Αλέξη Κούγια έχει αναλάβει την υπεράσπιση των βασικών κατηγορουμένων στην υπόθεση. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωσή του, «καταγγέλει τους αρμόδιους αστυνομικούς της οικονομικής υπηρεσίας οικονομικού εγκλήματος της ΕΛ.ΑΣ. για την χωρίς καμία νομική δικαιολογία σύλληψη των κατηγορουμένων με την εφαρμογή της αυτοφώρου διαδικασίας για μία δικογραφία 3.000 σελίδων».

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

«Το δικηγορικό μας γραφείο ανέλαβε την υπεράσπιση των βασικών κατηγορουμένων στην σήμερα παρανόμως δημοσιοποιηθείσα υπόθεση, όπου γνωστοί επιχειρηματίες, ιδιοκτήτες εταιρειών, οι οποίες προμηθεύουν με νοσοκομειακά υλικά μεγάλα νοσοκομεία της ελληνικής επικράτειας κατηγορούνται ότι δήθεν είναι μέλη εγκληματικής οργανώσεως, που διαπράττει απάτες εις βάρος του ΕΟΠΥΥ και δωροδοκεί γιατρούς, οι οποίοι συνεργάζονται μαζί τους για την επίτευξη των παράνομων σκοπών τους.

Βρισκόμαστε στη δύσκολη θέση να καταγγείλουμε τους αρμόδιους αστυνομικούς της οικονομικής υπηρεσίας οικονομικού εγκλήματος της ΕΛ.ΑΣ. για την χωρίς καμία νομική δικαιολογία σύλληψη των κατηγορουμένων με την εφαρμογή της αυτοφώρου διαδικασίας για μία δικογραφία 3.000 σελίδων και την παράνομη προσπάθεια των συγκεκριμένων αστυνομικών να απολογηθούν οι κατηγορούμενοι, χωρίς οι κατηγορούμενοι κι εμείς οι δικηγόροι τους να λάβουμε γνώση έστω και ενός εγγράφου απ’ αυτήν τη δικογραφία των 3.000 σελίδων.

Είμαστε βέβαιοι, τόσο ο επικεφαλής του γραφείου μας, κος Αλέξιος Κούγιας, όσο κι εμείς, οι υπόλοιποι συνεργάτες του, ότι αυτή η ιδιαίτερα διογκωμένη και χωρίς αξιόπιστα αποδεικτικά στοιχεία υπόθεσις δημιουργήθηκε μόνο και μόνο για να αποφύγει ο ΕΟΠΥΥ να καταβάλει 2.000.000 ευρώ, τα οποία οφείλονται στους εντολείς μας και θα καταρρεύσει αύριο ενώπιον της κυρίας Ανακριτού Διαφθοράς, η οποία θα διενεργήσει την ανάκριση».

Δείτε ολόκληρο το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top