Βρέθηκε η «χρυσή τομή» για το άνοιγμα των εκκλησιών τα Χριστούγεννα

Πώς θα λειτουργήσουν εν μέσω lockdown

Σε έναν… έντιμο συμβιβασμό φαίνεται ότι κατέληξαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος για το πώς θα λειτουργήσουν τελικά οι ναοί σε όλη τη χώρα τα Χριστούγεννα εν μέσω κορωνοϊού.  Οι αποφάσεις των δύο ανδρών θα συζητηθούν διεξοδικά σήμερα στη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου. 

Ο πρωθυπουργός είχε χθες το βράδυ τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αρχιεπίσκοπο και, σύμφωνα με πληροφορίες, φαίνεται πως υπήρξε συμφωνία να επιτραπεί η ατομική προσευχή στους ναούς, να πραγματοποιηθούν περισσότερες Θείες Λειτουργίες, αλλά και να αυξηθεί ο αριθμός των πιστών που θα μπορούν να παρευρεθούν σε αυτές από 25 σε 50.

Αποκάλυψη Star: Άνοιγμα των εκκλησιών από 21 Δεκεμβρίου ζητούν οι ιεράρχες

Η επικοινωνία των δύο ανδρών έγινε σε θερμό κλίμα κι έγιναν εκατέρωθεν υποχωρήσεις, ώστε να βρεθεί η «χρυσή τομή», να μη διχαστεί η κοινωνία και να μην κινδυνεύσει η δημόσια υγεία. 

Ο κ. Μητσοτάκης φέρεται να ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο για τη σημαντική βοήθεια που έχει προσφέρει ο ίδιος και η Εκκλησία στην προσπάθεια για την αντιμετώπιση της πανδημίας και τον ενημέρωσε για τα επιδημιολογικά στοιχεία. 

Επικοινωνία Μητσοτάκη – Ιερώνυμου: Τι είπαν για τη λειτουργία των εκκλησιών

Επίσης, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο πρωθυπουργός άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να ανοίξουν οι ναοί για ατομική λατρεία, ώστε κάθε πιστός να μπορεί να πάει εκεί και να ανάψει ένα κερί. 

Όσον αφορά στον αριθμό των πιστών που θα μπορούν να βρεθούν μέσα στις εκκλησίες κατά τη διάρκεια των Θείων Λειτουργιών, φαίνεται ότι υπήρξε συμφωνία να επιτραπεί η είσοδος ανάλογα με τα τετραγωνικά μέτρα του ναού και ανώτατο όριο τα 50 άτομα. 

Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε στον Αρχιεπίσκοπο πως η κυβέρνηση θα ακολουθήσει τις εισηγήσεις των επιστημόνων και κάλεσε την Εκκλησία να τις τηρήσει επίσης με αυστηρότητα και τα ανάλογα μέτρα προστασίας. 

Lockdown: Πώς θα λειτουργήσουν οι εκκλησίες τα Χριστούγεννα

Χθες οι λοιμωξιολόγοι εισηγήθηκαν ένα άτομο ανά 15 τ.μ στους ναούς με μάξιμουμ 25 ή 50 για τα Χριστούγεννα και τα Φώτα.

Από την πλευρά του ο κ. Ιερώνυμος, ζήτησε να επιτραπεί να πραγματοποιηθεί ακόμα μία Θεία Λειτουργία ανήμερα της Πρωτοχρονιάς και να αυξηθούν οι Λειτουργίες ανήμερα των Χριστουγέννων και των Φώτων, ώστε να συμμετέχουν περισσότεροι πιστοί χωρίς να προκληθεί συνωστισμός. 

Το αίτημα αυτό το αποδέχθηκαν χθες οι λοιμωξιολόγοι που συμμετέχουν στην επιτροπή εμπειρογνωμόνων και κάνουν τις εισηγήσεις στην κυβέρνηση. 

Τέλος ο Αρχιεπίσκοπος δέχθηκε να μη γίνει ο παραδοσιακός αγιασμός των υδάτων, ο οποίος φέτος θα γίνει σε κολυμβήθρα και θα δίνεται σε μπουκαλάκι στους πιστούς. Το αντίδωρο θα μοιράζεται σε χαρτί, χωρίς λιτανεία. 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top